• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Deprem bir afettir ve bir gün kapımızı çalacaktır

Yeniakit Publisher
2020-02-18 14:06:00 -
Deprem bir afettir ve bir gün kapımızı çalacaktır

Gazetemiz okurlarından Yasin Şentürk, "Deprem bir afettir ve bir gün kapımızı çalacaktır" başlıklı yazısını bizimle paylaştı.

Yasin Şentürk

Deprem kapıda. Peki ya kapıyı açabilecek kadar hazırlıklı mıyız?

Her ne kadar kabul etmek istemesek de, ülkemizin deprem bölgesi olması ve her an bir depremin meydana gelebileceği bir gerçektir. Her birini hissetmesek de günlük onlarca depremin meydana geldiği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Kandilli Rasathanesi web sayfalarında yer almaktadır. Bu gerçekle yaşamayı kabul edip, olabilecek herhangi bir afet durumuna hazırlıklı mıyız? Alınması gereken önlemler için değil yarın, bir saat sonrası bile çok geç olabilir. Yaşadığımız konut, çalıştığımız mekan.. Aynı çatı altında nefes aldığımız ailemiz.. Hadi ne duruyoruz? Öncelikle afet öncesinde ne gibi hazırlıklar yapılmalı? Deprem çantası nasıl hazırlanmalı? Deprem anı ve sonrasında neler yapılmalı? Bunları öğrenmek ve ailemizle paylaşmakla başlayalım mı?

Deprem, halk arasında kısaca yer sarsıntısı veya zelzele olarak bilindiği gibi, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayı olarak tanımlanır. Gölcük, Düzce, Çankırı, Sultandağı, Tunceli, Aşkale, Ağrı, Simav, Van, Fethiye, Ege Denizi, Silivri ve son olarak Elazığ depremi.. Ülkemizin dört bir yanında, gece veya gündüz, zamanı ve büyüklüğü belli olmayan sarsıntılar.. Geride ise kaybettiklerimizin acısı, üzüntüsü ve kederi..

Yaşadığımız bina depreme ne kadar dayanıklı? Çatlak, döküntü var mı? Deprem sonrası ihtiyaç olması halinde sigortası mevcut mu? Sarsıntı anında devrilebilecek eşyalarınızı sabitlediniz mi? Bu soruları ve soruların cevaplarını biliyor muyuz? Önlemlerimizi aldık mı? Alıyor muyuz? Almayı düşünüyor muyuz?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçlarınızı ve değerli evrakınızı saklayacağınız bir Afet ve Acil Durum Çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Peki ya sizin deprem çantanız hazır mı? İçerisinde; önemli evrakınız, giyecek, su, hijyen malzemesi, ilk yardım seti, el feneri ve yeterince gıda malzemesi mevcut mu? Deprem anında camlardan uzak durmamız, kesinlikle merdivenleri kullanmamamız, panik yapmamamız gerektiğini, sağlam bir masa altında, kanepe vb. eşyaların kenarında hayat üçgeni oluşturmamız ve sarsıntı geçene kadar baş iki el arasına alınarak korunmamız gerektiğini öğrendik ve ailemiz ile paylaştık mı? Peki ya deprem sonrasında acil toplanma yerimizi biliyor muyuz? Ailemiz ile bağlantımızın koptuğunda hangi alanda buluşacağımızı istişare ettik mi?

Bu yaşınıza kadar belki onlarca deprem yaşadınız. Hiç birinden en ufak bir zarar görmemiş de olabilirsiniz. Bana bir şey olmadı, olmaz da gibi bir düşünce içerisine girerek, önlem almamanız anlamına gelmemeli.. Unutmayın, her ne kadar olmasını ve gelmesini istemesek de, deprem bir afettir ve bir gün kapımızı çalacaktır. O güne kadar elimizden gelen tüm hazırlıklarımızı yapalım ve önlemimizi alalım.. En azından geleceğimiz olan çocuklarımız için..

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23