• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Darbecilere devlet töreni yapılmayacak

Yeniakit Publisher
2014-06-19 09:42:00 - 2014-07-11 14:48:07
Darbecilere devlet töreni yapılmayacak

12 Eylül darbesinden müebbet hapse mahkum edilen Kenan Evren ve Tahsin Şahinka'ta devlet töreni yok.

12 EYLÜL Anayasa referandumuyla muhalefetin karşı çıkmasına rağmen yargılanmalarının önü açılan 12 Eylül Darbesi’nin hayatta kalan mimarları Kenan Evren (97) ve Tahsin Şahinkaya (89) “Devlet kuvvetleri aleyhine cürüm” işlemek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tüm rütbeleri söküldü. Böylece gerçekleşmiş bir darbe tüm anayasal ve yasal koruma tedbirlerine rağmen yargılanmış ve cezalandırılmış oldu. Evren ile Şahinkaya’nın şahsında 12 Eylül darbesi mahkum oldu.

MUHALEFET:YARGILAMA BİR HAYAL

12 Eylül darbesini gerçekleştiren dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya, darbenin ardından yaptıkları anayasaya geçici 15. maddeyi koymuş ve yargılanmalarının önüne geçti. TSK İç Hizmet Kanunu 35. madde de darbeye gerekçe ve hak olarak konuldu. AK Parti, geçici 15. maddenin kaldırılması için anayasa teklifi hazırlayıp, referanduma götürdü. CHP ve MHP başta olmak üzere muhalefet “Bu bir kandırmaca Evren ve Şahinkaya yargılanamaz” propagandası yaptı.

KORUMA REFERANDUMLA DELİNDİ

12 Eylül 2010 günü yapılan referandumla darbecileri koruyan Anayasanın geçici 15. maddesi kaldırıldı. Bunun üzerine Evren ve Şahinkaya için yargılanma süreci başladı. 12 Eylül darbe davasının ilk duruşması 4 Nisan 2012’de yapılırken, Evren ve Şahinkaya duruşmalara hiç katılmadı. Evren Ankara, Şahinkaya ise İstanbul GATA’daki odalarından duruşmalara canlı bağlandı. 12 Eylül yargılaması sürerken, AK Parti TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddeyi de kaldırdı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"BUGÜN OLSA YİNE YAPARDIM"

Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya, yargılamanın ilk günlerinde mağdur avukatlarının bazı sorularına da yanıt vermişti. Bazı sorulara hiçbir şekilde cevap vermeyen iki sanık, bazı sorulara çarpıcı cevaplar verdi. “İhtilal tarihi bir olaydır. Tarihi olaylar yargılanamaz. 12 Eylül iktidarı, kurucu iktidardır” diyen Evren, “Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün olsa yine aynı şekilde o ihtilali yapardık” demişti.

DEVLET ALEYHİNE CÜRREM İŞLEDİNİZ

2 yıl süren yargılama dün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara bağlandı. Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Savcı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, Evren ve Şahinkaya’nın, eski TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” suçunu düzenleyen maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi. Özdabakaoğlu, “sanıkların, darbeye yaklaşık 1 yıl önce karar verdiklerinin ve darbenin halkın gözünde sempatik görünmesini sağlamak için müdahale etmediklerinin” anlaşıldığını belirtti.

SON SÖZ: AVUKATIMA KATILIYORUM

Sanık avukatları da “Hukuken 12 Eylül olayının cezalandırılması imkansız. Bunu yargılayacak bir yetkiniz yok. Kurucu iktidarlar yargılanamaz” tezini savundu. Mahkeme Başkanı Oktay Seday, Ankara GATA’da bulunan Kenan Evren’e görüntülü sistemle son savunmasını sordu. Evren, “Avukatıma iştirak ediyorum” dedi. İstanbul GATA’da bulunan Şahinkaya ise “Avukatımın savunmasına katılıyorum. Başka söyleyeceğim bir şey de yok” dedi. Heyetin müzakeresi sonrası Mahkeme Başkanı Oktay Saday hükmü açıkladı.

GERÇEKLEŞEN DARBEYE İLK CEZA

Başkan Saday, Evren ve Şahinkaya’nın “21 Aralık 1979’da dönemin Başbakanı’na verdikleri muhtırayla Anayasa’yı ve TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçunu işledikleri, “12 Eylül 1980’de de cebren T.C. Anayasası’nı tağyir, tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül eden TBMM’yi ıskat ve cebren men suçunu işledikleri” gerekçesiyle “ağırlaştırılmış müebbet” hapis cezasına çarptırıldığını bildirdi. Saday, sanıkların duruşmadaki tavır ve hareketleri ile dosya kapsamı ele alınarak, takdiri indirimle bu cezanın “müebbet hapse” çevrildiğini kaydetti.

RÜTBELER SÖKÜLECEK SİLAHLARA EL KONULACAK

MAHKEME Başkanı Oktay Saday, Evren ve Şahinkaya hakkında Askeri Ceza Kanunu’nun 30. maddesinin uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Bu madde uyarınca sanıkların rütbeleri sökülecek. Ceza alan Evren ve Şahinkaya’nın askeri kimlikleri elinden alınırken silahlarına da el konulacak. Orgeneral olan rütbeleri ‘er’liğe düşürülecek olan paşaların eş ve yakın akrabalarına verilen kimlik kartları geri alınırken yakınlarının yararlandığı Orduevi’ne giriş başta olmak üzere diğer VİP hizmetlere de son verilecek. Paşaların sadece maaşı değişmeyecek.

ÖLDÜKLERİNDE DEVLET TÖRENİ YAPILMAYACAK

RÜTBELERİ söküldüğü için Evren ve Şahinkaya öldüklerinde devlet töreniyle gömülemeyecek. Cezalar Yargıtay tarafından da onanırsa cezaevine girecekler. Ancak ilerlemiş yaş ve hastalık durumları göz önünde tutulacak. Cezalarını hastanede veya iyileştikten sonra çekmeleri gündeme gelebilir. Cumhurbaşkanı’nın af yetkisi de var. Avukat Ömer Kavili, “Hapis cezasının infazı bakımından eğer doktor raporu alabilirlerse hapis yatmayacaklar ancak Tahsin Şahinkaya hakkında GATA’dan ‘yatılı hasta değildir’ diye bir rapor var’’ dedi.

BERFO ANA GÖREMEDİ AMA RUHU ŞAD OLSUN

12 Eylül Davası’nda darbeci generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın aldığı cezalar, 12 Eylül’de idam edilen, işkence gören ve hala kayıp yakınlarını arayanları sevindirdi. 12 Eylül döneminde gözaltında kaybedilen oğlu Cemil’i arayan ve ‘Berfo Ana’ olarak bilinen Berfo Kırkbayır, 105 yaşında hayata gözlerini yumuncaya kadar Evren’in takipçisi olmuştu. Berfo Ana, davanın ilk duruşmasına ambuülansla gelmiş, çıkışta da “Evren’den davacıyım. Mezarımı istiyorum. Ölene kadar Evren’den davacıyım. Ocağı sönsün” diye feryat etmişti. Oğlu Miakil Kırbayır, “Annem de bunu görmek isterken öldü. Şimdi ruhu şad olur umarım” dedi.

Evren’in yargılanması için soruşturma başlattığı gerekçesiyle HSYK tarafından savcılıktan atılan Sacit Kayasu, “Bu dava uğruna kanser oldum. Kendi adıma sevinmiyorum. Hala mağdurum. 15 yıl çektirdiler. Bugün hak ettikleri cezaları aldılar. Benim için değil ama milletim için bayramdır bugün. Darbeciler ceza aldı. Bahar havasıdır. Zil takıp oynasınlar” dedi.

 12 Eylül’de işkence gören ‘Doğu’nun Başbuğu’ lakaplı ülkücü Yılma Durak, “Yüz yaşında da olsa Evren ceza almalıydı. 4.5 yıl hücrete yattım. İşkenceden dolayı ağır ameliyatlar geçirdim. Bu insanların bir gün bu işin hesabını vermesine tarifsiz sevindim” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23