• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

DAEŞ'in oynadığı koz bölgeyi ateşe verdi

Yeniakit Publisher
2016-10-26 09:04:00 -
DAEŞ'in oynadığı koz bölgeyi ateşe verdi

Irak'ta DEAŞ tarafından Musul'un güneyindeki Kayyara kasabası merkezinde ateşe verilen petrol kuyusu, sivillerin hayatını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Irak ordusu 24 Ağustos 2016'da Kayyara'yı DEAŞ'tan geri almadan önce, örgüt militanlarının kasaba merkezinde ateşe verdiği petrol kuyusu halen tam olarak söndürülebilmiş değil.

Ham petrolün sürekli bir şekilde yanmasından dolayı çıkan dumanlar kasaba üzerinde karabulutlar oluşturuyor. Havayı kirleten duman bölge sakinleri ve diğer canlıların sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Kasaba merkezindeki yangının sivillere olan etkileri korumasız bir şekilde sokakta oynayan çocukların el ve yüzlerinde çok rahat bir şekilde görülebiliyor.

Tüm vücutları ise bürünen çocuklar, evlerinin arkasında yanan büyük alevleri eğlence sanarak etrafında oyun oynuyor.

Petrol kuyusundaki yangını söndürmeye çalışan itfaiye ekiplerini izleyen çocuklardan Muhammed Yusuf, "Bu yangın boğazımızı çok kötü bir şekilde tahriş etti. İlk önce eğlence sandım ancak şimdi nefes bile almakta zorluk çekiyorum." dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Evlerinin yanan petrol kuyusuna 100 metre mesafede yer aldığını söyleyen Yusuf, "DEAŞ ve Irak ordusu arasında çatışmalar şiddetlendiğinde bu yangın çıktı. Evimizi terk etmedik ve bu yangınla yaşamaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Patlayan kuyuya evleri çok yakın olan bir başka çocuk ise kararmış elleri ve yüzünü göstererek, "Halimiz bu. Ailemizin bizim için alabileceği herhangi bir önlem yok. Bu yangının söndürülmesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

DEAŞ'ın kasabanın hastanesini yıkmasından dolayı, dumandan etkilenen veya zehirlenen sivillerin yeterli tedavisi mümkün değil. Geçici bir süreliğine Irak merkezi hükümeti tarafından kurulan küçük bir klinikte çatışmalarda yaralanan askerlerin yanı sıra dumandan etkilenen sivillere de basit tedavi yöntemleri uygulanıyor.

Kayyara'daki klinikte görev yapan Dr. Saddam Afif, "DEAŞ'ın yaktığı bu petrol kuyusu 120 günden uzun bir süredir yanıyor ve 100'ün üzerinde insan hastalandı. Bu hastaların tedavisi için elimizde herhangi bir ilaç yok. Olsa dahi, yangının devam etmesinden dolayı tekrar hastalanacaklar." dedi.

Kasaba merkezi başta olmak üzere çevre köylerde bile etkisini şiddetli bir şekilde gösteren yangının çıkardığı is çatışmalara katılmak için gelen askerlerin üniforması ve zırhlı araçların üzerinde de görülüyor. Bunun dışında dumanın hayvanları da olumsuz etkilediği fark ediliyor.

Irak merkezi hükümeti tarafından gönderilen özel bir ekip kasaba merkezindeki yangını söndürmek için sürekli bir şekilde petrol kuyusunu kumla dolduruyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23