• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Reis-i Cumhur Erdoğan ilk kez açıkladı! İşte Cumhurbaşkanlığı sistemi

Yeniakit Publisher
2018-06-22 00:13:00 - 2018-10-22 11:39:56

Reis-i Cumhur Erdoğan, ATV-A Haber ortak yayınında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini anlattı. Erdoğan, 'Bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında yeni sistemi anlatırken, bakanlık sayısının 16'ya indirileceğini duyurarak, yeni bakanlıkları tek tek açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde, çözüm üreten devlet, sorun çözen devlet ve sonuç odaklı devlet anlayışıyla çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ

Yeni sistemin detaylarına değinen Erdoğan, "Demokrasi ve cumhuriyetin temel esası olan güçler ayrılığını daha da güçlendireceğiz. Yasama ve Yürütme pratikte aynı gücün kontrolünde oluyordu. hükümetten gelmeyen hiçbir teklifin geçme imkanı yoktur. Göreve geldiğimizde her alanda önemli projeler gerçeşleştirdik. Sonuç odaklı olmaya önem verdik. Mevcut yapının getirdiği zorluklar nedeniyle çalışmaların bazı bölümlerini istediğimiz düzeyde hayata geçiremedik. Çözüm üreten devlet, sorun çözen devler olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yeni sistem ile bürokrasiyi azaltacağız, daha hızlı sonuç alacağız.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BAKANLIK SAYISI 16'YA İNİYOR

Bakanlık sayısını 16'ya indiriyoruz.

Ekonomi yönetimi sadeleşmiş oluyor, 6 olan bakanlık sayısını 3'e indiriyoruz.

Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok çok büyük önem arz ediyor çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro, bu bakımdan önemli.

Bu yeni yapı, milletimizin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere çok ciddi bir zaman tasarrufu sağlayacak. Bu durum, bir yandan daha çok proje üretmemize ve hayata geçirmemize imkan sağlayacak, diğer yandan da küresel rekabette, ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önünü açacak.

8 BAŞKANLIK

Tabii bir de Cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor.

Şimdi Başkanlık Sistemiyle adımı attığımız andan itibaren birçok olaylar var ki yoluna girecektir. Bunu şimdi açıklamam doğru değil çünkü, açıkladığım takdirde başka sıkıntılar meydana gelebilir fakat, şunun bilinmesini istiyorum; Bu ülkede halka hesabı veren bürokrat değildir, halka hesabı veren siyasetçidir.

YARDIMCI SAYISI KAÇ OLACAK?

Şu anda bu sayıyı vermek, biraz da Parlamento'daki yapıya bağlı olacak.

Erdoğan'ın açıkladığı bilgilere göre yeni bakanlıklar şu şekilde olacak:

1. Adalet Bakanığı

2. İçişleri Bakanlığı

3. Milli Savunma Bakanlığı

4. Milli Eğitim Bakanlığı

5. Sağlık Bakanlığı

6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

7. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

8. Kültür ve Turizm Bakanlığı

9. Gençlik ve Spor Bakanlığı

10. Hazine ve Maliye Bakanlığı

11. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

12. Dışişleri Bakanlığı

13. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı

14. Tarım ve Orman Bakanlığı

15. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

16. Ticaret Bakanlığı

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23