• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya basınında

Yeniakit Publisher
2015-10-06 19:08:00 - 2015-10-06 19:18:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya basınında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brüksel'de Avrupa Birliği yetkilileriyle yaptığı temaslar dünya basınında geniş yer buldu.

Gazetelerde, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu sığınmacı sorunu ve Suriye'deki krizde Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ihtiyacı olduğu yorumlarının sıkça yer alması dikkati çekerken, Avrupa'nın Türkiye ile işbirliği yapması gerektiği vurgulandı.

İNGİLTERE

İngiliz gazeteleri, sığınmacı krizi ve DAEŞ'le mücadele çerçevesinde son iki gündür sayfalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle Brüksel temaslarına geniş yer ayırdı.

Times gazetesi bugünkü sayısında, sığınmacı krizine çözüm kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel'deki temaslarının öneminin altını çizerek, Avrupa'nın Türkiye ile işbirliği yapması gerektiğini kaydetti. Times, "Türkiye'ye güvenmek" başlığını kullandığı makalede, sığınmacı krizine bulunacak çözümün Avrupa ile Türkiye arasındaki işbirliği ihtiyacında yattığına dikkati çekerek, böylesine bir işbirliğinin hem Avrupa hem de Türkiye'nin yararına olacağı yorumunu yaptı.

Guardian gazetesinde dün yer alan bir makalede ise, sığınmacı krizi ve DAEŞ'le mücadele konularında Avrupa'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğu bildirildi. Gazetenin dış politika yazarı Simon Tisdall'ın kaleme aldığı makalede "Sığınmacı akını, artan DAEŞ terörü ve Rusya'nın Suriye'ye kontrolsüz müdahalesiyle Avrupa'nın daha önce hiç olmadığı kadar Erdoğan'a ihtiyacı olduğu" vurgulandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Financial Times da, özellikle Suriye'den Avrupa'ya gelen sığınmacı akınının durdurulması çerçevesinde, AB tarafından hazırlanan planlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikna edilmeye çalışıldığını yazdı. Gazete, Brüksel'deki üst düzey görüşmelerde, Erdoğan'dan geniş çaplı bir sığınmacı eylem planını bunu kabul etmesinin istendiğini ancak buna karşılık Erdoğan'ın AB'den Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölgenin kurulması gibi talepleri olduğunu yazdı.

Independent gazetesi ise Brüksel ziyareti kapsamında Erdoğan'ın, "Sığınmacı krizini, Suriye muhalefetine eğitim sağlanarak, Suriye'nin kuzey sınırında güvenli bölge kurularak ve uçuşa yasak bölge oluşturularak çözümlenmesini" istediğini yazdı. Independent, "Erdoğan'ın ziyareti, 1 Kasım'da yapılacak seçimler ve Kasım'da Antalya'da yapılacak G20 Zirvesi öncesinde kritik bir zamana denk geldi" ifadesini kullandı.

İngiliz yayın kurumu BBC de, Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinin ana gündem maddesinin sığınmacı krizi olduğunu belirterek, Erdoğan ve AB liderlerinin Brüksel'deki görüşmelerde sığınmacı krizine ilişkin hazırlanan hareket planının tamamlanması için anlaşmaya vardığını bildirdi.

ABD

New York Times gazetesi, Türk liderlerin bugüne kadar Avrupa ziyaretlerinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne kabul edilmesi için verecekleri tavizleri anlattıklarını ancak bu son ziyaretin farklı olduğunu yazdı.

"Bu defa Türkiye göreceli olarak güçlü durumda" ifadelerinin kullanıldığı haberde Avrupa'nın sığınmacı krizi ile başa çıkması için Türkiye'nin işbirliğine ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Wall Street Journal gazetesi de sığınmacı kriziyle mücadelede Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, Erdoğan'ın ziyaretinde AB liderlerinin sığınmacıların Avrupa'ya gidişinin engellenmesi için yardım istediklerini ancak görünüşte fazla bir ilerleme sağlanamadığını aktardı.

Washington Post gazetesi ise Erdoğan'ın Brüksel ziyaretinde, muhataplarından Suriye'de uçuşa yasak bölge oluşturulması için destek istediğini ve sığınmacı krizinin sona erdirilmesi için bunun anahtar konumda olduğunu söylediğini yazdı.

ALMANYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel temasları Alman basınında da geniş yer aldı. Tagesspiegel gazetesi "biraz para yetmez" başlığıyla yayınlanan haber-yorumda Avrupa Birliği'nin Türk hükümetine 2 milyon kişiye kadar sığınmacının kalabileceği dev sığınmacı kamplarının oluşturmasını önerdiği ve bunu "çek defteriyle" çözmek istediği ifade edildi.

"Die Welt" gazetesinde yer alan yorumda ise Erdoğan'ın Brüksel'e yaptığı ziyarette kırmızı halının serildiği, AB'nin en üst temsilcilerinden çok sıcak sözler söylediğine işaret edilerek, "Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan için önemli bir gün" ifadesi kullanıldı.

Avrupa'da artan sığınmacılar karşısında AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'un "Türkiye'ye ihtiyacımız var. Bunu yalnız başaramayız" sözlerine yer verildi.

FRANSA

Fransız basını ise Erdoğan'ın Suriyeli sığınmacı krizini çözmek için Brüksel'e gittiğini yazdı. Le Figaro gazetesi Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile görüşmesinin detaylarına yer verdi.

Le Parisien gazetesi ise Avrupa'nın Suriyeli sığınmacı sorununu çözmek için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunun altını çizerken, Türkiye'nin bu aşamada önemli bir rol oynadığına dikkati çekti. Gazete, Erdoğan'ın "kapılarımızı kapatmayacağız" sözlerine de yer vererek, Türkiye'nin sığınmacı konusundaki tutumunun değişmediğine işaret etti.

Le Monde gazetesi ise Erdoğan'ın gezi sırasında Türkiye'nin 2 milyondan fazla sığınmacıya kapılarını açtığından bahsettiğini ve Avrupalılara da "siz de üzerinize düşeni yapın" mesajı verdiğini kaydetti.

İTALYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel'de başta AB olmak üzere yerel yetkililerle yaptığı görüşmeler İtalyan basınında göçmen ve Rusya ile yaşanan hava ihlali krizleri olmak üzere iki ayrı başlıkta ele alındı.

Rainews24 kanalının haberinde Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel'deki ziyaretiyle AB'yi 3 milyon yeni sığınmacı geleceği konusunda uyardığını yazarken, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk'ın, "Türkiye ile işbirliği yapmak durumundayız. Başka alternatifimiz yok" dediği aktarıldı. Haberde, Türkiye'nin sığınmacılar için yeni kamplar oluşturacağı bilgisi de aktarıldı.

İSVİÇRE

İsviçre'nin Almanca yayın yapan Blick gazetesi haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bazı ülkelerin PKK'ya terör örgütü gibi davranmamasının "üzücü" olduğunu ve PKK'nın DAEŞ'ten bir farkı olmadığı ifadelerine yer verdi. Haberde, Erdoğan'ın Suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunda AB'ye çağrıda bulunduğu belirtildi.

AVUSTURYA

Avusturya devlet televizyonu ORF, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temaslarını "PKK ile DAEŞ aynı" başlıklı haberiyle verdi. Haberde Avrupa'ya mülteci akınını durdurmak için yollar arayan AB temsilcilerinin, Brüksel'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldiği ve görüşmede AB'nin, sığınmacıların Türkiye'deki kamplarda kalması için yapılacak maddi yardımı konuştuğu belirtildi.

HOLLANDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel temaslarını, "AB Erdoğan'ın isteklerini dinledi" başlığıyla veren Hollanda NOS televizyonu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'le yapılan görüşmelerde sığınmacı konusunun ön plana çıktığını kaydetti.

Avrupa'nın, sığınmacı akınının önlenmesi konusunda Türkiye'den daha fazla çaba göstermesini istediğine işaret edilen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu hakkında konuşmayı istediği kaydedildi. Tusk'ın yüzbinlerce sığınmacının Türkiye üzerinden Avrupa'ya geldiği yönündeki ifadelerine yer verilen haberde, Konsey Başkanı'nın bu kapsamda Türkiye'den sınırlarını daha iyi koruması talebinde bulunduğu ifade edildi.

YUNANİSTAN

Yunan medyası da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Brüksel temaslarına geniş yer verdi. Kathimerini gazetesi, Erdoğan'ın, sığınmacılar için güvenli bölge oluşturulması ve Türk vatandaşlarına Avrupa ülkelerini ziyaretlerinde vizenin kaldırılması talebinde bulunduğunu, AB'nin ise sığınmacıların yeniden Türkiye'ye dönmeleri için Türk makamlarının Yunan sahil güvenlik ile işbirliği yapmasını istediğini yazdı.

Ethnos gazetesi de, "Erdoğan'dan göçmen pazarlığı" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın, AB ile göçmen konusunda işbirliği için maddi konuların yanı sıra güçlü talepleri olduğunu ileri sürdü. Gazete haberinde "AB'nin, göçmen akınını durdurmak için Türkiye'ye her zamankinden daha çok ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23