• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bu 7 yeni bölüm şansınızı artırabilir

Yeniakit Publisher
2015-07-06 13:45:00 - 2015-07-06 14:47:28
Bu 7 yeni bölüm şansınızı artırabilir

LYS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adaylan puanlarına uygun okulları araştırmaya başladı.

İyi bir üniversite tercihiyle geleceğini doğru şekillendirmek isteyen adaylar, alternatif bölümleri araştırıyor. Hem açıkta kalmamak hem de iş garantili bir meslek sahibi olmak isteyen adaylar, bu sayede yerleşme şanslarını artıracak. Çeşitli üniversitelerin bünyelerinde açtıkları az duyulmuş bu bölümlerin bir kısmı şöyle:

 

 

MÜCEVHERAT MÜHENDİSLİĞİ: YÖK Genel Kurulu kararıyla ilk Mücevher Mühendisliği bölümü 2012 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi bünyesinde kuruldu.4 yıllık bölüm Mühendislik ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açıldı. Bu bölümde, değerli metallerin üretimini ve işlenmesini bilen, değerli taşları tanımlayabilen, dış ticaret, hukuk, işletme ve tasarım bilgisine sahip, mücevher üretimini ve üretimde kullanılan ekipmanları tanıyan mühendisler yetiştiriliyor. Ülkemizde kuyumculuk eğitimi veren iki yıllık 20’ye yakın meslek yüksekokulu, bir adet dört yıllık yüksekokul ve 3 adet yüksekokul olma hedefli eğitim kurumu bulunuyor. Ticaret Üniversitesi bünyesindeki Mücevherat Mühendisliği bölümü ise dünyada bir ilk olarak lanse edilmişti.

 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ : Türkiye'de sadece Fırat Üniversitesinde olan bu bölüm siber ortamda işlenen bilişim suçlan alanında öğrenci yetiştiriyor. Bu mühendisler özellikle bilişim suçlan konusunda uzmanlaşıyor. Mezunlar yazılım mühendislerinin çalıştığı her ortamda çalışabiliyor. MF-4 puan türünde öğrenci alan bölümün eğitim süresi ise 4 yıl.

 

PODOLOJİ: Kocaeli Üniversitesi tarafından kurulan bu bölüm, şu an birkaç özel üniversitede de öğrenci kabul ediyor. Bölüm içeriğine gelince podoloji, ayak hastalıkları üzerine tedavi ve bakım hizmeti sunan bir sağlık alanı. Podolog, yara bakımı ve sağaltımında podolojik bakış açısını ve tedavi yöntemlerini uygulayan meslek elemanı. Mezunlar kamuda çalışabildikleri gibi kendileri de hizmet sunabiliyor. Eğitim süresi iki yıl olan bölüm YGS-2 öğrenci kabul ediyor.

 

SAĞLİK BİLGİ SİSTEMLERİ TEKNİKERLİĞİ: İki yıllık bir bölüm olan sağlık bilgi sistemleri teknikerliği, sağlık kurum ve kuruluşlar çalışabilecek, bilgisayar kullanımı ve sağlık cihazlarını kullanma konusunda eleman yetiştiriyor. Mezunlar Kızılay, devlet hastaneleri sosyal güvenlik kurumları gibi çeşitli sektörlerde çalışabiliyor. Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği bölümü Türkiye'de sadece Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde bulunuyor. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında açılan bölümde birinci öğretimde 40 kişi, ikinci öğretimde 40 kişi eğitim görünüyor. YGS-1 puan türünde öğrenci olan bölümün eğitim süresi 2 yıl.

 

ODYOLOJİ: Odyoloji uzmanları ya da odyologlara, işitme bozuklukları uzmanı da deniyor. İşitme kaybı ya da denge bozukluğu tanısını koyan odyologlar, hastaya Kulak Burun Boğaz hekimiyle birlikte tedavi ve rehabilitasyon konusunda danışmanlık yapıyor. Bazı özel üniversitelerde ve İstanbul Üniversitesi'nde eğitim verilen bölümün iki yıllık ön lisansı olduğu gibi 4 yıllık lisans bölümleri de bulunuyor. Dört yıllık bölümlere MF-3 puan türü ile öğrenci alınırken iki yıllık bölümlerine YGS-2 puan türü ile öğrenci alınıyor.

 

YENİ MEDYA BOLÜMÜ: Sosyal medyanın hayatımızda önem kazanmasıyla birlikte Medya sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak Yeni Medya Bölümü açıldı. Şimdilik sadece bazı özel üniversitelerde var olan bölümden mezun olanlar aldıkları dersler ve eğitim sayesinde medya sektörünün online gazetecilik, sosyal medya ve reklam gibi bir çok alanında çalışma imkanı bulabilecekler. Eğitim süresi 4yıl olan bölüme birçok üniversite TS-1 puan türü ile öğrenci alırken birkaç özel üniversite YGS-4 ile öğrenci kabul ediyor.

 

GRENTOLOJİ: Akdeniz Üniversitesi tarafından kurulan bölümün Türkçe karşılığı yaşlılık bilimi. Yaşlıların yaşam koşullarını iyileştirme amacı olan bu bölüm, ortalama yaşam süresinin uzadığı ülkemizde de gün geçtikçe önem kazanacak. Grentoloji bölümü ise MF-3 puan türü ile öğrenci alıyor. Bu okul 7 dil öğretiyor O Geleceğin mühendislerini yetiştiren Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, yabancı dilde yürütülen eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. Uluslararası standartları ders işleyişine yansıtan okul, öğrencilerine 7 farklı dil öğrenme imkanı sunuyor. Öğrencilerine İngilizce, Çince, Japonca, Arapça, İspanyolca, Rusça, Fransızca, Almanca gibi dillerde eğitim veren üniversite, öğrencilerin globalleşen dünyada hedeflerine kolaylıkla ulaşması için çabalıyor. Üniversite ayrıca 8 ay boyunca 1 ile 10 bin arasında olan öğrencilere, miktarı bin ile 6 bin TL arasında değişen ödemeler yapıyor. Konya'da bulunan üniversitede, burslu öğrencilerin normal eğitim öğretim süresince alttan dersi olsa dahi bursu kesilmiyor.

 

Geleceklerini şekillendirecek tercihler için araştırma yapan adaylar, yerleşme şanslarını artırmak için az duyulmuş bu alternatif bölümleri değerlendirebilirler.

 

egitimrehberi / 6 Temmuz 2015

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23