• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bozulan ticaret ahlâkımız

Yeniakit Publisher
2019-02-12 12:40:00 -
Bozulan ticaret ahlâkımız

Gazetemiz okurlarından Fatih Kahraman, "Bozulan ticaret ahlâkımız" başlıklı yazısını bizimle paylaştı.

Fatih Kahraman

Dürüst ve güvenilir tüccar; peygamberler, sıddıklar ve şehitlerle (Cennet’te) beraberdir” (Tirmizi, Büyû, 4)

Maneviyatın gereğince itibara alınmayarak adeta her şeyin maddî güce göre değerlendirilip haramların sıradanlaştığı, helal kazancın ise alabildiğine zorlaştığı bir dönemde yaşıyoruz. Bundan dolayı ekonomik kaygılar ve maddi hesaplar zamanımızın büyük bir kısmını işgal etmektedir.

Haram kazanç ve gayrimeşruya yapılan harcama eninde-sonunda toplumu ifsat eder ve batırır. Yani malı nereden, nasıl, ne şekilde elde ettiğimiz gibi elimizdeki malı nereye, niçin sarf ettiğimizden de sorumlu tutulacağımız bir gerçektir. Reklamlarla ehven ürünlerin cazip hale getirilmesi, fahiş fiyatlar, çeşitli entrikalar ve yalan yere yeminlerle aldatılıp satın almak durumunda bırakıldığımız yiyecek-içecek, giyecek ve diğer eşyalardan ötürü toplumdaki güven olayı neredeyse bitme noktasına gelmiş vaziyetteyken bereketten ne yazık ki bahsedemiyoruz. Bu husustan söz edemediğimiz gibi Allah muhafaza akıbetimizden de korkuyoruz. Sahi Hz. Şuayb (a.s.)’ın kavmi Medyen halkı sırf alışverişteki sahtekârlıktan dolayı tamamen helak olmamış mıydı?..

Gramaj düşürerek, fiyatları ayarsız ve kontrolsüz bir şekilde arttırarak kâr edip zengin olacaklarını düşünenler, üreticinin malını elinde bırakıp almayarak çürümesine ve ürün azlığından fiyat artışına neden olan komisyoncular, aracılar, stokaj yapıp karaborsayla piyasayı allak bullak edip kazançlarına kazanç katanlar bu dünyada hesap vermeseler bile nihayet ölmeyecekler mi? Nedir bu fırsatçılık? Nedir bu zam furyası?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Önceleri baş belası dolar bahane edilerek yüzde yüzü aşan zamlar yapıldı, iyi de dolar eski seviyesine yakın gerilediği halde peki neden ülkemizde yapılan çılgınca zamlar bir türlü geri çekilemiyor?

Suçluların cezalandırılması veya zam terörüne karşı daha radikal önlemler almak gibi köklü bir çözüm bulmak yerine Belediye Tanzim Mağazaları ya da Marketlerinin çare olabileceğini düşünemiyoruz. Bu şekilde çözüm olsa bile herhalde kısa vadeli olur.

Kaynağı zulüm, faiz, zam terörü ve sömürü olan kapitalist sistemlerde hakça üretim ve paylaşım olamaz. Son zamanlarda televizyonlardaki banka reklamlarının pek hayra alamet olduğu da söylenemez. Bütün fıkıh kitaplarında ”Kitabu’l-Büyû” başlığıyla müstakil bölümler yer alır ki, buralarda dinimizin meşru alışverişle ilgili bütün ayrıntıları mevcuttur. ‘Rızkın onda dokuzu ticarettedir’ denilen ve her birimizi direkt veya dolaylı ilgilendiren alışveriş meselesi inancımıza göre cereyan etmediğinden piyasa adı, tipi ne olursa olsun sahtekâr ve güven vermeyen ticaret cambazlarıyla dolmuş görünüyor. Onun için hesaplarımız karıştı, birilerinin eli cebimizde ve birçoğumuzu kredi ve destek gerekçesiyle faize bulaştırıp sömürmeye devam ediyorlar. Devletin yaptığı, borçları sadece yapılandırmak…  Çalıp çırpanların, zam terörü estirenlerin yaptıklarıysa büyük ihtimalle yanlarına kâr kalacaktır. İnanmış bir kişi ‘maddesiyle Kapitalist’, ‘maneviyatıyla Müslüman’ veyahut kulluğuyla, Mümin, ticaretiyle Yahudi, Hıristiyan ya da başka bir inançtan olamaz. Elbette ki, Müslüman ekonomik yönden güçlü olmalı ki, maddeye dayalı sadaka, zekât ve hac gibi ibadetlerini de yapabilsin. Nasıl ki maddiyat maneviyata muhtaçsa, maneviyat da dünya ve ahireti mamur edebilmek için maddiyata muhtaçtır. Mesele denge meselesidir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23