• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

BM Genel Kurulu Gazze için toplanıyor

Yeniakit Publisher
2018-06-13 23:07:00 -
BM Genel Kurulu Gazze için toplanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, bugün yağacağı özel oturumda, Gazze'deki şiddetin sorumlusu olarak İsrail'in kınanması ve Filistinliler için koruma tedbirleri talebini içeren bir karar tasarısını oylamaya sunacak.

BM'nin en demokratik organı olmasına rağmen aldığı kararlarının bağlayıcılığı bulunmayan, 193 üye ülke temsilcisinden oluşan BM Genel Kurulu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirve Dönem Başkanı" sıfatıyla Türkiye ve "Arap Ligi Dönem Başkanı" sıfatıyla Cezayir tarafından sunulan Gazze karar tasarısını bugün yerel saatle 15:00'daki (TSİ 22:00) özel oturumda oylamaya sunacak.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki ilgili karar tasarısının veto edilmesinin ardından BM Genel Kurulu'na sunulan tasarı, İsrail'in Filistinli sivillere karşı "aşırı, orantısız ve gelişigüzel güç" kullanımını kınamakla birlikte, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistinliler için koruma tedbirleri alınmasını talep ediyor.

Hiçbir ülkenin veto yetkisinin olmadığı ve her ülkenin eşit temsil edildiği BM Genel Kurulunda, Trump yönetiminin Kudüs'ü başkent olarak tanıma kararıyla ilgili Aralık 2017 'de yapılan oylamada, ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Haley'in şiddetle karşı çıkmasına rağmen, 128 ülke "evet", 9 ülke "hayır" ve 35 ülke de "çekimser" kalmasıyla sonucunda oy çokluğuyla kınanarak, reddedilmişti.

Tasarı, BM Genel Kurulu'na getirilen İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği ve 'Bağlantısızlar Grubu'nun desteği ile getirilmtişti.

ABD kınamaya Hamas'ın da dahil edilmesini istiyor
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Karar tasarısına karşı çıkan ABD'nin Daimi Temsilcisi Nikki Haley, kararın "temelde dengesiz" olduğunu ve Hamas'ın da kınanmasını içeren bir değişiklik teklifi verdiklerini bildirdi.

Büyükelçi Haley diğer ülke büyükeçilerine gönderdiği mektupta,

"Gazze'deki sivillerin korunmasına odaklanan her türlü çözüm, masum sivillerin yaşamlarını ve geçim kaynaklarını tehlikeye atan Hamas'ın istikrarsızlaştırıcı ve pervasız davranışlarını kabul etmeli." ifadelerini kullandı.

Bağlayıcılığı olmayan bu kararın oylaması; modern dünyanın oluşturduğu en meşru yapı olan BM'de, Trump yönetiminin Singapur'daki diplomasi başarısından sonra, G7'de olduğu gibi Filistin sorununda da dünyayı karşısına alarak, yalnızlığını bir kez göstermesi açısından önem taşıyor.

Mart ayından bu yana, İsrail askerlerinin Filistinlilerin kendi topraklarına dönüş gösterilerine katılan sivillere yönelik açtığı ateş sonucunda 129 Filistinli gösterici hayatını kaybetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23