• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Patrik Bartholomeos, Yunan bakanı fena azarladı!

Yeniakit Publisher
2018-11-13 09:44:00 - 2018-11-13 10:12:04
Patrik Bartholomeos, Yunan bakanı fena azarladı!

Yunan Başbakanı Alexsis Çipras’ın laik bir anayasa için Yunan Kilisesi ile vardığı mutabakata İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nden sert tepki geldi. Fener Patriği Bartholomeos, mutabakat ile ilgili kendisine bilgi vermeye gelen Yunan bakanı “Cumhurbaşkanı Erdoğan bana saygı gösteriyor. Çipras beni hor göremez” diye fırçaladı.

Yunanistan’da din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması için Başbakan Aleksis Çipras ile Atina Başpiskoposu Yeronimos arasında varılan anlaşmaya İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos sert tepki gösterdi. Bartholomeos, bu anlaşmayla ilgili kendisini bilgilendirmek için İstanbul’a gelen Yunanistan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu’nu fena azarladı.

Ta Nea gazetesinin deneyimli yazarı Yorgo Papahristu’nun haberine göre, Bartholemos görüşme sırasında İstanbullu Rum olan Gavroğlu’na “Bana, (Cumhurbaşkanı) Erdoğan saygı gösteriyor. Çipras beni hor göremez. Bunu kabul etmiyorum” dedi. Patrik Bartholomeos, görüşmede ayrıca “Ben koskoca Rusya’nın, Putin’in saldırılarından yılmadım. Şimdi, aleyhimde oynanan bu oyunları mı kabul edeceğim? Yanılıyorsunuz” diye konuştu. Bartholomeos “Sen İstanbul’da doğdun. Senin beni zamanında bilgilendirmen gerekirdi” diyerek de Yunanistan Eğitim ve Diyanet İşleri Bakanı Gavroğlu’nu azarladı. Fener Patriği, Ukrayna Kilisesi’nin Rus Kilisesi’nden bağımsızlığı nedeniyle Rusya ile de kriz yaşıyor.

Danışmadılar diye tepkili

Fener Patriği’nin öfkesi, Çipras ile Yeronimos arasında anlaşma sağlanmadan önce Patrikhane’nin görüşünün ve onayının alınmamasından kaynaklanıyor. Anlaşma, yaklaşık 10 bin din adamının devlet memuru statüsüne son verilmesini, devletin yılda 210 milyon Euro olan din adamlarının maaşlarını ödenek şeklinde kiliseye tahsis etmesini, kilisenin milyarca Euro olarak hesaplanan gayrimenkullerinin kurulacak yeni bir fona devredilmesini ve bu gayrimenkullerin değerlendirilmesinden sağlanacak gelirin devlet ile kilise arasında paylaşılmasını öngörüyor. Anlaşmada bağımsız Yunanistan Kilisesi, ülkedeki tüm kiliselerin üzerinde yetkiliymiş gibi gösteriliyor. Oysa Ege’de Onikiadalar ve Girit adası hem ruhani hem de idari, Kuzey Yunanistan’ın Batı Trakya ve Yanya bölgeleri ise ruhani açıdan Fener Patrikhanesi’ne bağlı bulunuyor.

Laiklik adımı

Yunan hükümetinin laiklik için hazırladığı anayasa değişikliği maddesi tasarısında ülkenin resmi dininin Hıristiyan-Ortodoks olduğu ifadesi değişmiyor. Ancak din ve devlet ilişkilerinde radikal ayrım öngörülüyor. Devletin dini açıdan tarafsız olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, tüm resmi kurum ve kuruluşlarda dini yeminin yerini sivil yemin alıyor.

(Hürriyet)
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23