• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Baraj suları altında kalacak 8 endemik tür koruma altında

Yeniakit Publisher
2017-04-25 11:50:21 -
Baraj suları altında kalacak 8 endemik tür koruma altında

Yalova'da yapılacak Karadere Barajı nedeniyle su altında kalacak endemik 8 bitki türünün başka bölgeye taşınarak popülasyonları sağlandı.

Yalova'nın Altınova ilçesinde yapılacak Karadere Barajında su altında kalacak endemik 8 bitki türü başka bölgeye taşınarak koruma altına alındı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce ülke genelinde yatırımı planlanan baraj ve göl alanı altında kalacak risk altındaki tıbbi, aromatik ekonomik değeri olan endemik, lokal ve nesli tehlikedeki bitkilerin korunması kapsamında Yalova'da Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü İl Şube Müdürlüğü ve Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arasında imzalanan protokol gereği, endemik 8 bitki türünün taşınma işlemi tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Yalova Şube Müdürü Nevzat Alğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'te Karadere Barajı göl alanında kalacağı belirlenen 8 endemik türünün taşınma işleminin tamamlandığını söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Alğan, "Oradan elde ettiğimiz tohumlar ile ilgili Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile istişaresini yaptık. Bu 8 endemik türün tohumları alınarak burada çimlenmeleri sağlandı.Amacımız özellikle Bakanlığın Türkiye genelinde yaptığı çalışmalardan biri endemik türlerin korunması, kollanması ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. 8 endemik türün korunması için ve sürdürülebilmesi için 2 yer tespit edildi ve buralara nakilleri gerçekleştirilmiştir." dedi."Bu iki türün İstanbul ve Yalova’da olması bizim için de önem taşıyor"

Nakil için üretimin de olması gerektiğini belirten Alğan, şunları kaydetti:

Bunlar arasında sadece İstanbul ve Yalova'ya özgü endemik iki türün olduğunu aktaran Alğan, "Bu iki tür, Centaurea hermannii (Çatalca Peygamber çiçeği) ve Crocus olivieri (İstanbul çiğdemi) türleridir. Bu iki türün İstanbul ve Yalova’da olması bizim için de önem taşıyor. Bunları başka yerlerde de çoğaltmak istiyoruz. Öte yandan Karadere Barajı göl aynasında 68 familyaya ait 196 bitkinin de toksonu tespit edilmiştir. " diye konuştu. 

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23