• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Baltacılar ve çapulcular, Mursi’ye karşı birleşti!

Yeniakit Publisher
2013-06-28 21:25:00 - 2013-06-28 21:25:26
Baltacılar ve çapulcular, Mursi’ye karşı birleşti!

Diktatör Hüsnü Mübarek’in devrilmesi bile Mısır’daki huzursuzluğu gideremedi. İlk yapılan özgür seçimlerde iktidara gelen Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler’in kurduğu hükümetin birinci yılını dolduracağı 30 Haziran’da (yarın) muhalefetin, “

HATİCE AKYIL
Diktatör Hüsnü Mübarek’in halk ayaklanması sonucu devrilmesinden sonra gerçekleştirilen ilk özgür seçimlerde iktidara gelen Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler’in kurduğu hükümetin birinci yılını dolduracağı 30 Haziran’da (yarın) muhalefetin, Başkent Kahire’de “hükümeti düşürme, erken seçim kararı aldırma” protesto gösterileri öncesi Mısır’da durum çok gergin.
Sandıkta Cumhurbaşkanı Mursi hükümetini yenemeyeceğini anlayan devrik lider Hüsnü Mübarek’e bağlı “Baltacılar” olarak bilinen gruplar ile daha önce Hüsnü Mübarek yönetimine karşı olan ve kendilerini “Çapulcu” olarak adlandırılan, ülkenin kaymağını yiyen İslam karşıtlarının birleşerek sokaklara inmesine karşı, Müslüman Kardeşler yanlıları da Mursi’yi korumak için meydanlara inme kararı aldı.
halkın iradesinİ
koruma çağrısı
Yarın yapılması beklenen gösteriler öncesinde farklı siyasi gruplar, işçi sendikaları, aşiretler ve emekli subaylar ortak cephe oluşturarak, “halkın iradesi ve meşruiyetin korunması” çağrısında bulundu. Cephe adına yayımlanan bildiride, vatanın onurunu ve halkın iradesini korumak için bütün kanuni ve barışçıl yolların kullanılacağı, bu çerçevede Mısır meydanlarında milyonlarca kişinin toplanacağı oturma eylemleri düzenleneceği ifade edildi. Hürriyet ve Adalet Partisi, İnşa ve Kalkınma Partisi, Yeni İş Partisi, Reform Partisi gibi İslami eğilimli siyasi grupların yanı sıra aşiret temsilcileri, emekli subaylar, gaziler ve öğrenci gruplarının da imzaladığı bildiride, ilk faaliyet olarak bugün ikindi namazından sonra başkent Kahire’deki Rabiatü’l Adeviyye meydanında “meşruiyetin korunması” adıyla bir gösteri düzenleneceği kaydedildi.
baradey: devrim
daha bitmedi
Devrik diktatör Mübarek’e bağlı “Baltacılar” olarak bilinen gruplarla solcu, liberal ve laiklerin oluşturduğu muhalefet ise, İslamcılara karşı birleşiyor ama ortak bir görüşte buluşamıyor. Muhalifler, 30 Haziran’ı  Devlet Başkanı Mursi’nin iktidardaki son günü olarak görüyor, ülke çapında büyük protesto gösterileri düzenleyip futbol sahalarının sembolik kırmızısını göstererek, 2011’de Mübarek’i deviren ayaklanmaların tekrarlanmasını umuyor. Birleşmiş Milletler eski diplomatı ve önde gelen ABD ve Batılıların adamı olmakla suçlanan muhaliflerden Muhammed Baradey, Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine “Devrim daha bitmedi” dedi. Muhalefet, devlet başkanını ve Müslüman Kardeşler’i, devleti “İslamlaştırmak ve İslamcılara kilit öneme sahip kurumlarda tekel sağlamakla” suçluyor. Genç muhalifler, Nisan ayında büyük bir kampanya düzenleyip Arapça’da “isyan” anlamına gelen “Tamarud” hareketiyle erken seçim çağrıları yapmıştı.  Kampanya, önde gelen muhalif siyasi partiler ve Baradey’in de aralarında bulunduğu muhalif isimler tarafından da desteklenmişti. Kampanyayı organize edenler, üzerinde “Terk et” yazılı dilekçeler için 15 milyon imza topladıklarını iddia ediyorlar. Tamarud Hareketi’nin sözcüsü Mahmud Badr, kısa süre önce bir  TV kanalına, “Bu, Müslüman Kardeşler’in devlet başkanına güvensizlik oyudur” yorumunu yapıp şu ifadeleri kullanmıştı:
“İmzalı dilekçeleri, Mursi’den güvenoyunu çekmeleri ve yeni seçimlere kadar geçici bir devlet başkanı ataması için Anayasa (Yüksek) Mahkemesi’ne sunacağız.”
Restleşme korkusu
Dilekçenin karşılığında, yüz binlerce Müslüman, Cumhurbaşkanı Mursi’ye destek için yürüyüş düzenlemişti. Protestocular, seçimle başa gelen devlet başkanlarını sonuna kadar savunacakları sözünü verdi. İslamcı Cemaa el İslamiyya grubu lideri ve Mursi’nin önemli müttefiklerinden Tarık Zomor, hafta başında düzenlediği bir basın toplantısında “Bizi 30 Haziran’da protesto etmekle tehdit ediyorlar. Biz de aynı gün onların ezileceği sözünü veriyoruz” diye konuşmuştu. Muhalif Tamarud Hareketi’ne karşı, Mursi destekçileri de, Arapça’da “Tarafsızlık” anlamına gelen “Tagarud” hareketini başlatıp destekçilerini harekete geçirdi. Tagarud hareketini destekleyenler, seçimle başa gelen Mursi’nin “meşruiyeti” olduğu gerekçesiyle, Mursi karşıtı kampanyaları “anayasaya aykırı” ilan etti. Birçok Mısırlı, bugün ve yarın düzenlenecek protesto gösterilerinin kanlı bir restleşmeye dönüşmesinden korkuyor. Çarşamba günü, kuzey kenti Mansura’da 4 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı saldırıların, kanlı bir yüzleşmenin başlangıcı olmasından endişeleniliyor. Mısır ordusu, başta Kahire’deki başkanlık sarayı olmak üzere ülke çapında birçok stratejik bölgeye takviye kuvvetler ve zırhlı araçlar konuşlandırdı. Savunma Bakanı Abdülfettah el Sisi de, ordunun devreye girebileceği uyarısında bulunmuştu.
KOMPLOLARLA
KARŞI KARIŞAYIM
İktidara geldiği günden beri yargının engellemeleriyle hareket alanı daraltılan Mısır’ın ilk İslamcı Devlet Başkanı Muhammed Mursi, önceki gün Kahire’deki Uluslararası Konferans Merkezi’nde üst düzey yetkililer ve destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Daha ilk günden, Mısır’ın ilk özgür ve demokratik yollarla seçilen devlet başkanı olarak beni devirmek isteyenler tarafından birbiri ardına komplolarla karşı karşıya kalıyorum. Bu kadar zehirli bir havada, liderin en iyisi bile nasıl büyük başarılar elde edebilir? Yalnızca bir yıl boyunca, 4 bin 900’e yakın grev ve 22 tane milyonlara protesto çağrıları yapıldı. Devrilen rejimin eski işbirlikçileri devletin çökmesi için planlar yapıyor” demişti.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23