• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Askerlik düşecek mi? | Uzun dönem askerlik süresi 9 aya mı düşecek? Hulusi Akar tarih verdi

Yeniakit Publisher
2019-06-25 17:02:00 - 2019-06-25 19:33:47
Askerlik düşecek mi? | Uzun dönem askerlik süresi 9 aya mı düşecek? Hulusi Akar tarih verdi

Son dakika haberi. Yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları bitti. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek. Yeni askerlik süresine ilişkin son dakika gelişmesi. Bedelli askerlikte yaş ve ücret belli oldu. Bedelli askerlikte yaş 25, ücret ise 15 bin TL olduğu açıklandı. Bedelli askerlikten faydalanacaklar 15 bin TL bedel karşılığında 21 gün askerlik yapacak. Bedelli askerliğin çıkmasıyla birlikte normal askerlik yapan binlerce askerin gözü kulağı normal askerlik süresi kısalacak mı? 12 ay olarak yapılan askerlik düşecek mi? Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "2-3 ay içinde tek tip askerlik gelecek. Bedellidir, dövizlidir bunu gündemden çıkarıp bir zemine kavuşturmamız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Son dakika haberi. Yeni askerlik sistemi ile ilgili kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları bitti. Peki yeni askerlik sisteni ne zaman yürürlüğe girecek. Yeni askerlik süresine ilişkin son dakika gelişmesi. Bedelli askerlikte yaş ve ücret belli oldu. Bedelli askerlikte yaş 25, ücret ise 15 bin TL olduğu açıklandı. Bedelli askerlikten faydalanacaklar 15 bin TL bedel karşılığında 21 gün askerlik yapacak. Bedelli askerliğin çıkmasıyla birlikte normal askerlik yapan binlerce askerin gözü kulağı Meclis'teydi. 

Askerlik yasası Meclis'te kabul edildi

Son dakika haberine göre yeni askerlik yasası Meclis’ten geçti. Türkiye Büyük Millet Meclisinde oylamaya çıkılan askerlik süresini kısaltan yasa teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Buna göre askerlik 6 ay olarak yapılacak ve isteğe bağlı olarak 12 ay askerlik yapmak isteyenlere seçenekler sunulacak. Askerlik süresini 6 aya düşüren madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Cumhurbaşkanı'na askerlik süresini değiştirme yetkisi veren 5. madde ortak önergeyle değiştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'te oylanan yeni askerlik teklif yasa tasarısını imzaladı. Erdoğan, yeni askerlik kanunu'nu onayladı. Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Bakan Akar yeni askerlik sistemini son dakika açıkladı

Yeni askerlik sistemi Ramazan Bayramı öncesinde çıkması bekleniyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akardan son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması geldi. Yeni askerlik nasıl olacak? Sorusuna şema üzerinden cevap veren Bakan Akar, "Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar.” dedi. 

Yeni askerlik sisteminine ilişkin artık gözler Meclis’te. Zira yeni askerlik sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan onay aldı. Yeni askerlik sisteminin önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi bekleniyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeni askerlik sistemine ilişkin son bilgileri paylaştı. Buna göre, temel askerlikte eğitim süresi 1 ay olacak. Zorunlu askerlik 6 aya düşecek. Bedelli askerlik ücreti 30 bin lira civarında olacak. İkinci 6 ay askerlik yapan 2 bin TL harçlık alacak. Bedelli askerlik hakkı kazananlar da normal askerler gibi 1 ay temel eğitim yapacak. Meslek yüksek okulu mezunları için yedek astsubaylık uygulaması geliyor. Üniversite mezunları ise yine mevcut sistemde olduğu gibi yedek subay olabilecek. Bedelli askerlik yaşı da merak ediliyordu. Bedeli askerlikte alt sınır 22, üst sınır ise 35 olacak. Yeni askerlik sisteminin detaylarında silah altındaki askerlerin terhisine ilişkin bir ibare bulunmasa da yeni askerlik sistemine ilişkin yasa Meclis'e geldiğinde yasaya 6 ayını dolduran silah altındaki askerlek terhis olabilir ibaresinin eklenmesi bekleniyor.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni askerlik sisteminde neler yaşandı?

İki ay eğitim süresince askerler harçlık alacak

MSB Hulusi Akar “Gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek. Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.” Açıklamasında bulundu.

İşte Bakan Akar’ın yeni askerlik sistemine ilişkin son dakika açıklamalarının satırbaşları:

"Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Dağılımı şöyle olacak, bir bedelli askerlik, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubay, daha sonra da yedek subaylık. Ve beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak. Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek. Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek. Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek."

MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

10 ay süre maaş alacaklar

Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek. Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.

MYO bitirenler isterlerse 6 ay erlik yapabilecek

Ama buralardaki kadrolar doldu; isterlerse bu gençler yedek astsubay olabilecekler. Lisans üzeri, MYO bitiren gençler isterlerse 6 ay erlik yapabilecekler. Dolayısıyla esnek bir model uygulamak suretiyle geçişler var. Buraya gelen uzman erbaş ve er olduktan sonra, gerekli kriterleri yerine getirenler astsubaylığa geçebilecek. Astsubaylarımız da subay olabilecek. Sistem kendi içinde dönebilecek."

Askerlik ne zaman kısalacak son dakika yeni askerlik sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni askerlik sisteminin yerel seçimlerden sonra çıkacağını söyledi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti Sözcüsü Mahir Ünal da yeni askerlik sisteminin muhtemelen nisan ayında TBMM gündemine geleceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasının, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirileceğini bildirdi. Milletin talebi ve ordunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına yeni bir askerlik sistemini çalışmaları için talimat verdiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Kurumlar çalışmalarını yapıp, bir taslak ortaya çıkarttılar. Şimdi burada özellikle gençlerimizin merakla beklediği bu meselede geldiğimiz noktayı milletimizle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi halen lisans ve lisans üstü programları bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er, erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinde aşağıda eğitim seviyesine sahip olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibarıyla yerine getiriyor. Bir de yurt dışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamaları var."

12 aylık yedek astsubaylık uygulaması geliyor

Erdoğan, şöyle devam etti: "Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yeni bir adım atıyoruz. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek."

Lise mezunları ne kadar askerlik yapacak?

Lise ve altı mezunlar için, 6 ay artı 6 aylık bir askerlik uygulaması getirileceğini aktaran Erdoğan, "Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar." dedi.

"Herkes bedelli askerliğe başvurabilecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik konusunda da, "Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz." açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler." bilgisini paylaştı.

Askerlik süresine ilişkin daha önce söylenenler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Askerlik Yasasına ilşikin konuştu. Askerlik süresine ilişkin sorulan soruya Erdoğan, "Belli bir noktaya tabii askerlikte gelindi. Yani nihai noktayı henüz koymuş değiliz ancak yeni askerlik sistemi çalışmalarında bir defa milletimizin askerlikten bağlarını koparmadan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacının karşılandığı, bunun yanında yükümlü her vatandaşın askerlik eğitimi aldığı, kamuoyunda olumlu algılanacak bir sistem oluşturmayı hedefledik. Daha önce 3-6-9-12 demiştim ama bu 6- 9-12 şeklinde şu anda belirlenmiş vaziyette. Tabii 6-9-12 şeklinde belirlenirken bunların içerisinde er, erbaş durumu söz konusu. Bunların yanında yedek subaylık aynı şekilde söz konusu. Bunların yanında aynı şekilde yedek astsubaylık da söz konusu. Bunlar olacak." ifadelerini kullanmıştı.

12 ayı yedek subaylık olarak gündeme getiriyoruz

Erdoğan, burada özellikle ihtiyaca göre bazı adımlar atılacağını ifade ederek, şöyle devam etmişti: "Mesela bedelli askerlik var, dövizli de var ama dövizli ile bedelli askerliğin karşılığı aynı olacak. Yani diyelim ki, şu kadar avro deniliyorsa, aynen o gün karşılığı nedir? Şu kadar TL. O kadar TL ile adım atılmış olacak. Bu konuyla ilgili işin bir diğer önemli yanı da şu. Gerek 6 ayda, gerek 9 ayda, gerek 12 ayda ki 12 ayı özellikle yedek subaylık olarak da gündeme getiriyoruz. Çünkü yedek subaylık olayını ciddi manada önemsiyoruz. Yetişmiş insan. Bu yetişmiş insanlardan özellikle silahlı kuvvetlerde istifade edelim. Bu konuyla ilgili olarak da, bu 12 olarak gözükse de bunun bir ayı zaten izin olarak geçiyor. Dolayısıyla da burada sadece 3 ay temel eğitim var. Bu temel eğitim yapılacak. Bunun yanında özellikle ücretler noktasında bu eğitim dönemi, askerlik dönemi hepsinde de belli bir ücret kendilerine ödenecek. Bu konuda da herhangi bir taviz söz konusu değil."

Son noktayı koyana kadar çalışmaya devam

Bedelli ve dövizli askerlikle elde edilen gelirlerle, er, erbaş, astsubay, yedek astsubay ve yedek subayların ücretlerini karşılama noktasında planlamalar yapıldığını aktaran Erdoğan, şu anda son noktayı koyana kadar bu çalışmaları sürdüreceklerini, ondan sonra nihai adımın bu çerçeve yürütüleceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O çerçeveyi kaybetmeyeceğiz tabii. O da şudur. Burada biz personel kaynağı noktasında herhangi bir sıkıntıya girmeyeceğiz. Erbaş, er noktasında 7 milyon 325 bin 430 kişiden oluşan bir kaynak şu anda var. Aynı şey yedek subaylıkta da 223 bin 274, bu konuda kaynağımız söz konusu. Demek ki buralarda böyle bir sıkıntının içerisine girmeden bu işi bitirme imkanımız olacak." dedi. Yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı üzerine çalışacağını dile getiren Erdoğan, "Bedelli ve dövizli noktasında artık bir soru işareti kalmayacak. 'İşte acaba bunun fiyatı ne olacak?', 'bu ne olacak?' artık böyle bir şey söz konusu değil. Sabit bir fiyat üzerinden. O gün diyelim ki şu kadar avro mu? dendi, onun karşılığında TL neyse öbür tarafta da bedelli askerliğin karşıtı o olacak. Bu şekilde bunu sürdüreceğiz. Ama dediğim gibi, 6-9-12 ve yükümlü erbaş-er, bunun yanında yedek astsubay, astsubay bunlar olacak. Öbür tarafta da yedek astsubaylar yanında yedek subaylar olacak. Bu şekilde bu yeni düzenlemeyi bitirmiş olacağız." değerlendirmesini yapmıştı.

Bakan Akar'dan son dakika yeni askerlik sistemi açıklaması

Milli Savunma Bakanı Akar yeni askerlik sistemi ile ilgili 'İnşallah ülkemize, milletimize, gençlerimize hayırlı bir sonucu yakın bir zamanda belirleyeceğiz. Herkes müsterih olsun, konu bütün boyutlarıyla çalışılmakta. Bir taraftan ülkemizin güvenliği bağlamında yükümlülük hizmetini diğer taraftan gençlerimizin eğitim ve mesleki ihtiyaçlarını dikkate alıyoruz' dedi. 

Yeni askerlik sistemi Erdoğan'ın onayına sunulacak

Milli Savunma Bakanlığı (MSÜ), yeni askerlik sistemi çalışmalarında sona gelindiğini de duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklama "Yeni askerlik sistemiyle ilgili çalışma sürüyor. Çalışmaları tamamlayıp Cumhurbaşkanımızın onayına sunacağız." ifadeleri kullanıldı.

Komutanlar askerlik süresini konuştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar başkanlığında yeni askerlik sistemine ilişkin Milli Savunma Bakanlığı'nda toplantı yapıldı. Bakan Akar ile TSK'nın komuta kademesinin katıldığı toplantıda, askerlik sürelerinin kısaltılması ve yeni askerlik sistemi görüşüldü.

24 Haziran seçimleriyle birlikte Türkiye gündemine gelen bedelli askerlik çıkacak mı? Bedelli askerlik ne zaman çıkacak? Bedelli askerlik seçimlerden mi önce yoksa seçim sonrasında mı çıkacak? Bedelli askerlikte yaş ve ücret ne olacak? Soruları gündemi meşgul ediyordu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yeni kabinesinin açıklanmasının hemen sonrasında bedelli askerlik ile ilgili yukarıda dile getirilen soruların cevabı da netlik kazandı. AK Parti Grupbaşkanvekili Bülent Turan, bedelli askerlik yaşının 25, bedelli askerlik ücretinin ise 15 bin TL olduğunu açıklamıştı. Torba yasa ile TBMM Bütçe Komisyonu’na sevk edilen bedelli askerlik süresi ise 21 gün olmuştu. Bedelli askerlik ile ilgili beklentilerin karşılanmasından sonra şimdi de binlerce genç askerlik kısalacak mı 2018? Askerlik düşecek mi? Askerlik düşecek mi ne zaman belli olacak? Askerlik 9 aya düşecek mi? Askerlik düşecek mi son dakika haberleri? Genelkurmay başkanlığı askerlik düşecek mi? sorularının cevabını merak ediyor. AK Parti Grupbaşkanvekili Mustafa Elitaş seçimlerden önce yaptığı konuşmada, askerlik süresini kısaltmak yeni hükümetin ilk gündemlerinden biri olacağını açıklamıştı.

Mustafa Elitaş şöyle demişti: "750 - 800 bin her yıl askerlik çağı gelen kardeşimiz var. TSK'nın yılda 300 bin asker alma kapasitesi var. Ya TSK'nın 4 ayda bir yapılan devrelerini 3 ayda bire düşürerek askerlik süresini kısaltmak ya da Başbakanımızın dediği gibi bedeli mukabilinde askerliğini ifa etmiş saymak. Sanırım yeni hükümetin ilk gündemlerinden biri bu kanun olarak gelecek. Bu işlerin hükümetle uyumlu olarak yapılması gerekir."

Askerlik süresi 9 aya mı düşecek

Normal askerlik süresi 15 ay iken 1 Ocak 2014'ten itibaren askerlik süresinin 12 aya indirilmişti. Kısa dönem askerlik 6 aydır. Yedek Subay askerlik süresi 12 aydır. Bedelli askerliğin çıkmaından sonra vatadaşları normal askerlik süresininde düşmesini istemekte. Yeni askerlik süresinin de 9 ay olması beklenmekte.

Hulusi Akar: Er alımı yapılmayacak

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) profesyonel askerliğe geçişin önceden başlatıldığını anınmsatarak, “Profesyonel askerlik zaten var. Bizim uzman çavuş ve erbaş alımlarımız devam ediyor. Jandarma, 2020’den itibaren er alımı yapmayacak. TSK için er alımına devam ediyoruz, edeceğiz” dedi.

Askerlik 2 aya mı inecek?

Milliyet Gazetesi yazarı Abdullah Karakuş köşesinde AK Parti kulislerinde edindiği izlenimlerini köşesine taşıdı. Karakuş'un izlenimlerine göre, yeni sistemin bedelliye ihtiyaç duyulmayacak bir sistemi alternatifli olarak getireceği. Süre olarak öne çıkan düşünce ise 2 ay. Belirli bir para yatırılarak 2 ay askerlik yapılması ve böylece sürekli yaşanan bedelli tartışmalarından bitirilmesi hedefleniyor. Milliyet Gazetesi yazarı Abdullah Karakuş'un köşesinden aktardığı bilgiye göre  uzun ve kısa olan eski sistemin de kalması ve isteyenin istediği sisteme göre askerliğini yapması da düşünülüyor. Önümüzdeki günlerde hem süre hem de ücret çalışması alternatifli olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve son karar verilecek.

Askerlik süresi 83 yılda 26 kez değişti

- 21 Haziran 1927: Piyade sınıfına bir buçuk yıl, Mızıka sınıfına 2, Jandarmaya 2 buçuk yıl, denizcilere 3 yıl askerlik uygulaması başlatıldı.

- 30 Kasım 1935: Piyadeye 18 ay, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30 ay askerlik uygulanmaya başlandı.

- 06 Ocak 1941: İkinci Dünya Savaşı sebebiyle silah altındakilerin askerliği 1 yıl uzatıldı.

- 14 Temmuz 1950: Denizciler 3 yıl, Jandarma ve Gümrük Komutanlığı personeline 30’ar ay, diğer sınıflara 2’şer yıl uygulama yapıldı.

- 24 Ocak 1963: Askerlik süresi 24 aya düşürüldü.

- 27 Temmuz 1970: Askerlik süresi 20 aya indirildi.

- 09 Temmuz 1984: Askerlik süresi 18 aya indirildi. 

- 11 Temmuz 1992: Askerlik süresi 15 aya indirildi. 

- 20 Aralık 1993: 1972/4, 1973/1, 1973/2 tertiplerin terhisleri 4 ay süre ile durduruldu. Söz konusu tertipler, 15 ay yerine 19 ay askerlik yaptılar. *

- 10 Ekim 1994: 1973/3 tertipler 3 ay geç terhis edildi.

- 6 Ocak 1995: Askerlik 15 aydan 18 aya çıkarıldı.

- 15 Temmuz 2003: Askerlik hizmet süresi 18 aydan 15 aya indirildi.

- 1 Ocak 2014'ten itibaren askerlik süresi 12 aya indirilmişti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23