• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Artan Afgan göçünde İran parmağı!

Yeniakit Publisher
2018-04-12 15:13:00 -
Artan Afgan göçünde İran parmağı!

Yasadışı yollarla İran üzerinden Türkiye’ye giren Afganistanlı mülteciler, İranlı yetkililerin kendilerine yönelik baskılarını anlattı. Mülteciler İran'ın kaçak geçişlere göz yumduğunu söylediler

Yasadışı yollarla İran üzerinden Türkiye’ye giren Afganistanlı mülteciler, İranlı yetkililerin kendilerine yönelik baskılarını anlattı.Van Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde AA muhabirine konuşan mülteciler, İranlı yetkililerin kendilerini ülkeden çıkarmak için çeşitli baskılara başvurduğunu bu yüzden İran'ı terk ederek Türkiye'ye geldiklerini belirttiler.

İŞKENCE ALTINDA YAŞIYORDUK

"İran'da mülteciler baskı altında. Afganistan'daki mevcut şartlar kötü olsa da kimse İran'daki Afganların baskı altında olduğunu inkar edemez. Gerçekten işkence altında hayat mücadelesi veriyorlar. İran, Afganları Türkiye'ye kaçmaya zorlamak için sınırları açtı.İran'daki Afganların bazıları polisin kötü muamelesine maruz kalıyor. Onları Türkiye'ye gitmeye mecbur bırakıyorlar." dedi. Afganistan'ın Mezar-ı Şerif bölgesinden gelen 19 yaşındaki Afgan mülteci Seyyid Enver ise İran'ın Türkiye sınırının açık olduğunu ve kaçak geçişler için gizlenmeye dahi ihtiyaç duyulmadığını söyledi. Nimetullah adlı mülteci de İran'da bir süre kaldığını, bu süre boyunca İranlı yetkililerin kötü muamelelerine maruz kaldığını bu yüzden de Türkiye'ye gelmeye mecbur bırakıldığını ifade etti.

SINIR AÇIKTI ENGEL OLMUYORLARDI

Muhammed İlyas adlı mülteci de "Ülkeye geri gönderilme korkusu, kötü muamele ve baskılar nedeniyle Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldım. Sınıra geldiğimde sınırın açık olduğunu İranlı sınır görevlilerinin Türkiye tarafına kaçak geçişlere engel olmadığını gördüm." şeklinde konuştu.28 yaşındaki Bilal de "İran'ın Afgan mültecilere baskısı nedeniyle özellikle Taliban'ın hakim olduğu bölgelerden gelen Afganlar, eve dönmek yerine Türkiye'ye kaçmayı tercih ediyorlar. İran'ın Afganistan sınırı kapalı ancak Türkiye sınırı açık. Onlar Afganlara baskı yaparak Türkiye'ye kaçmalarını ya da ülkelerine geri dönmelerini hedefliyor." dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23