• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arakan Kampları’nda Türkiye farkı

Yeniakit Publisher
2018-05-10 22:51:00 -
Arakan Kampları’nda Türkiye farkı

İHH İnsani Yardım Vakfı, Bangladeş’teki Arakan Kampları’nda bambudan inşa ettiği 5 bin 795 evde güneş enerji paneli kurdu. Paneller sayesinde İHH kamplarında yaşayan Arakanlılar, hayatlarında ilk defa elektrik ve ışığa kavuştu.

Yarım asırdan fazla bir süredir devamlı zulme ugˆrayan Rohingya halkı sürekli olarak Arakan’dan göç etmek zorunda kalıyor. Agˆustos 2017’de bas¸layan ve es¸i benzeri olmayan son göç dalgası, Arakan’daki zulmün hangi boyutlara ulas¸tıgˆını tam anlamıyla gösteriyor. Yaşanan son krizden bu yana yaklas¸ık 800 bin kis¸i Banglades¸’e göç etmek zorunda kaldı. Göçle birlikte Banglades¸’te yas¸ayan Rohingyaların sayısı 1 milyon 300 bine ulas¸tı.

Yardımlardan 835 bin Arakanlı faydalandı

I·HH I·nsani Yardım Vakfı ise 1996’dan beri Arakan için çalıs¸ma yürütüyor. 24 Agˆustos’tan bugüne I·HH’nın Arakan çalıs¸malarından yaklas¸ık 835 bin kis¸i faydalandı. İHH, kriz boyunca Arakanlılara; gıda, su, hijyen, elbise, sağlık, barınma, eğitim, rehabilite ve kış çalışmaları kapsamında yardımlar gerçekleştildi.

Arakanlılar ilk defa elektriğe kavuştu

Özellikle barınma alanında yapılan çalışmalar, Arakanlılara rahat bir nefes aldırdı. Bölgede bugüne kadar 5 bin 795 ev inşa edildi. Bambu’dan inşa edilen evlere aynı zamanda güneş enerji paneli de kuruldu. Böylelikle Arakanlılar, hem elektriğe hem de ışığa kavuşmuş oldu. Arakanlılar, tehcir edilmeden önce Myanmar’da da elektrikten yoksun bir hayat sürüyorlardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dünyanın dört bir yanından gelerek bölgede faaliyet yürüten uluslararası kuruluşlar tarafından böylesi bir projenin gerçekleştirilmemesi ise Türkiye farkını gözler önüne serdi. Bölgede bulunan hiçbir kampta elektrik ve ışık bulunmazken, kurulan güneş enerji panelleri sayesinde kamplar aydınlığa kavuştu.

BM kurumu tarafından örnek ev seçildi

İHH, hayırseverlerin destekleriyle 7 bin 205 bambu evi daha inşa ederek bu sayıyı 13 bine tamamlayacak. İHH, ayrıca evlerin olduğu bölgelerde yürüme yolları, merdivenler, yeşillendirme ve çöp toplama çalışmaları da gerçekleştiriyor. İHH, krizin başladığı ilk günden bu yana Bangladeşli yetkili kurumlardan resmi izin alarak 5 bin 795 bambu ev inşa etmişti. İnşa edilen bu evler, bölgede insani yardım çalışmaları yapan STK’lara Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından örnek olarak gösterilmişti.

Proje, 3 ayrı kampta uygulandı

Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinde bulunan Jamtoly, Shafiullahkata ve Gundum 3 Kampı’nda inşa edilen güneş enerjili barınakların özellikleri ise şu şekilde:

-Her evde, jütten yapılanmış zemin kaplayıcı, mutfak ve yaşam malzemeleri, 3 adet hasır, güneş enerji paneli ve baca sistemli ocak bulunuyor.

-Her ev, bölgenin durumuna göre 16 -19 m2 arası olarak bambu ve branda kullanılıp muson yağmurlarına dayanıklı olarak inşa ediliyor.

-Evler iki bölme ve mutfaktan oluşuyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23