• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Amerika ve Çin, ticaret krizinin çözümü için üçüncü kez masaya oturuyor

Yeniakit Publisher
2018-05-25 10:04:00 -
Amerika ve Çin, ticaret krizinin çözümü için üçüncü kez masaya oturuyor

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD ile Çin arasında devam eden ticaret krizini görüşmek için gelecek ayın başında Çin'i ziyaret edecek.

Çin'in resmi ajansı Şinhua'da yer alan habere göre, Çin'in ticaret anlaşmazlığı konusundaki baş müzakerecisi Başbakan Yardımcısı Liu He ile telefonda görüşen ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 2-4 Haziran tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek.

Ticaret anlaşmazlığı bu hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobil ve kamyon ithalatına yönelik ulusal bir güvenlik soruşturması başlatacağını açıklamasıyla birlikte karmaşık hal aldı. Böyle bir soruşturma Çin'in yanı sıra Kanada, Meksika, Japonya ve Almanya gibi önemli ABD müttefiklerine yönelik gümrük vergileri getirilmesine yol açabilir.

Mayıs ayının ortalarında Washington'da yapılan görüşmelerin son turunda Çin, Amerikan tarım ve enerji ürünlerinin alımını artırmayı kabul etmişti. İki taraf Amerikan şirketlerinin Çinli telekom ekipmanları üreticisi ZTE Corp'a yönelik yasağın kaldırılması olasılığı üzerinde çalışmışlardı.

Gelişmeler ve her iki tarafın yapıcı açıklamaları ABD ve Çin'in bir ticaret savaşına girebileceği endişelerini yatıştırdı ancak Başkan Donald Trump bu hafta yaptığı açıklamada, herhangi bir anlaşmanın "farklı bir yapıya" ihtiyaç duyduğunu söyleyerek görüşmelerde ilişkin belirsizliği artırdı.

Trump yönetiminin 9 Mart'ta, ithal çelik ve alüminyuma sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmesinin ardından, 1300 Çin menşeli ürününe yüzde 25 ek gümrük vergisi getirmeyi planladığı bildirilmişti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Pekin yönetimi de fitili ateşlenen ticaret savaşına cevap olarak, ABD menşeli 128 ürüne yüzde 15 ila yüzde 25 tarife getirildiğini ilan etmiş, birkaç gün önce de ABD menşeli 50 milyar dolar değerindeki 106 ürüne yüzde 25 ek gümrük vergisi getirileceğini açıklamıştı.

Taraflar krizin çözümü için önce Pekin'de, ardından Washington'da bir araya gelmişti. 

Kaynak: Reuters, TRT Haber

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23