• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Amerika-İsrail kurdu Mesud Barzani destek verdi

Yeniakit Publisher
2017-10-05 07:58:00 - 2018-10-06 13:45:51
Amerika-İsrail kurdu Mesud Barzani destek verdi

Irak istihbaratının imzasını taşıyan 2001 tarihli bir belgeye göre, terör örgütü DEAŞ’ın çekirdek yapısı olan “Tevhid ve Cihat” örgütü, CIA ve Mossad işbirliğiyle kuruldu.

Suriye’de PKK, Irak’ta ise Barzani’ye korsan devlet kurma zemini hazırlayan DEAŞ’ı MOSSAD ve CIA kurdu, Barzani destekledi. Irak istihbaratı tarafından 18 Eylül 2001 yılında hazırlanan belgede, DEAŞ’ın çekirdek yapısı olan ‘Tevhid ve Cihad’ örgütünün CIA-MOSSAD işbirliğiyle kurulduğu ve Barzani’nin bu sürece destek verdiği bilgisi yer alıyor. Dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in sekreteri Abed Hummud’un imzasının yer aldığı belgede Barzani ve Ortadoğu’nun ‘modern Lawrence’ı olarak nitelendirilen Bernard Henry Levy’nin bu amaçla görüşmeler yaptığı kaydediliyor. Resmi belgede “Tevhid ve Cihad isimli yeni bir örgüt kurulmasına dair Bernard Levy ile Mesud Barzani’nin özel görüşmeler yaptığı istihbarat birimlerimiz tarafından tespit edilmiştir” ibaresi yer alıyor.

PEŞMERGE VE PKK’YA ÇALIŞTI

2013 yılında Suriye’de ‘Irak Şam İslam Devleti’ ismiyle savaşa katıldığını duyuran örgüt 2014 yılı başından itibaren önce Suriyeli muhaliflere ait alanlara saldırarak ülkenin yüzde 34’lük kısmını ele geçirdi. Esed ve PKK-PYD’ye ait bölgelere saldırmaktan özellikle uzak duran DEAŞ, 2016 yılı başlarından itibaren muhaliflerden gasp ettiği bölgelerin yüzde 78’lik kısmını PKK’ya teslim ederek çekildi. 2014 yılı Mayıs-Haziran aylarında Irak’ta başta Musul-Kerkük olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde kontrol sağlayan DEAŞ, yine 2015 sonlarından itibaren işgal ettiği Türkmen ve Araplara ait bölgeleri de büyük oranda Peşmerge’ye teslim etti.

BARZANİ’YE HİÇ SALDIRMADI

Irak Parlamentosu’nda 2 dönem görev yapan eski bir milletvekili, DEAŞ’ın Duhok, Erbil, Selahaddin, Zaho gibi Peşmerge kontrolünde olan bölgelere özellikle saldırmadığına dikkat çekti. Iraklı siyaset bilimci ve eski vekil, Yeni Şafak’a yaptığı değerlendirmede “DEAŞ içerisinde CIA ve MOSSAD etkisi çok güçlü idi. Örgütün ilk oluşum süreci ve büyümesinde bu gizli servislerin çok büyük katkısı oldu” diye konuştu. “DEAŞ’a hedef çizen yine MOSSAD ve CIA oldu” diyen Iraklı vekil, Erbil’in bu sürece ciddi destek verdiğini ve karşılığını fazlasıyla aldığını vurguladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

2001 yılında hazırlanan resmi istihbarat raporunda, “Tevhid ve Cihad isimli yeni bir örgüt kurulmasına dair Bernard Levy ile Mesud Barzani’nin özel görüşmeler yaptığı tespit edilmiştir” deniliyor. Yahudi olduğunu gizlemeyen Levy, Kuzey Irak'taki korsan referandumun da mimarlarından biri. Levy, 'modern Lawrence' olarak nitelendiriliyor.

Sabah

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23