• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AK Parti ve MHP af konusunda anlaşma sağladı mı?

Yeniakit Publisher
2018-10-29 13:21:00 - 2018-11-01 17:08:09
AK Parti ve MHP af konusunda anlaşma sağladı mı?

MHP Genel Başkanı Bahçeli seçimlerden sonra yaptığı "Arkadaşlar af konusunda teklif hazırlayacak" açıklamasında bulunmuştu. Bahçeli'nin bahsettiği af teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Meclis Başkanlığına sunulan af teklifine ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Peki MHP'nin af teklifi kimleri kapsayacak ve af Meclis'ten çıkar mı? AK Parti MHP'nin af teklifine ne diyor? AK Parti MHP'nin af teklifini destekleyecek mi?

MHP lideri Bahçeli seçimlerden sonra yaptığı "Arkadaşlar af konusunda teklif hazırlayacak" açıklamasında bulunmuştu. Bahçeli'nin bahsettiği af teklifi Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu. Meclis Başkanlığına sunulan af teklifine ilişkin son dakika gelişmesi yaşandı. Peki MHP'nin af teklifi kimleri kapsayacak ve af Meclis'ten çıkar mı? AK Parti MHP'nin af teklifine ne diyor? AK Parti MHP'nin af teklifini destekleyecek mi?

MHP lideri Devlet Bahçeli, 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında cezaevindeki mahkumlara yönelik af çıkışını hep gündeme getirdi. Bahçeli af konusuna ilişkin “Arkadaşlar teklif hazırlayacak demişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, MHP'nin hazırladığı 7 maddeden oluşan af teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sundu.

Feti Yıldız, kamuoyunda 'Rahşan Affı' olarak bilinen affının hukuki hatalarla dolu olduğunu bildirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "1999 yılında çıkarılan toplumun Rahşan Affı  olarak bildiğini elbette istismar edilmiş, Anayasa Mahkemesi çeşitli maddelerini iptal etmiş, mecliste yeni düzenlemelerle salıverilenlerin sayısı artmıştır. Rahşan affı düzenlenmesinde erteleme, indirim, af birbiri içine girmiştir. O düzenleme hukuki hatalarla doludur. Bizim bu teklifimiz yasalaşırsa bunun genişlemesi falan söz konusu olmaz."

"Yoksul halk kesimlerinin çocukları"

Feti Yıldız, Türkiye'de en çok tutuklu ve hükümlü sayısının uyuşturucu suçlarından dolayı cezaevinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Bunların toplamı 50 bin 386'dır. Bundan sonra terör, hırsızlık, yağma ve dolandırıcılık geliyor. Dolandırıcılık sanıldığı gibi Türkiye'de tüm suçlardan daha azdır. Burada en fazla suçlu 50 bin 386 ile uyuşturucu suçları. Uyuşturucu madde ticareti yapmak ya da satmak. Cezaevlerinde bu 50 bin kişi  içinde bir uyuşturucu baronu yok. Bu çocuklar baronlar tarafından suça sürüklenmiş, üzerinde 3-5 gram uyuşturucu bulunmuş, çoğunlukla Doğu ve Güneydoğulu çocuklardır. Bu çocuklar her türlü suç işletebilecek yapıya sahip çocuklardır. Islah edilmesi gerekir. Yaşları küçüktür. Kamuoyunda torbacı diye bilinir. Eğitim seviyesi de düşüktür. Yazık günah. Yoksul halk kesimlerinin çocuklarıdır."

"Bizim teklifimiz şartlı ceza indirimi"

Teklifin ‘Af değil ceza indirimi teklifi' olduğunu vurgulayan Yıldız, "TBMM'nin Anayasanın 87'nci maddesinde düzenlenen genel ve özel af yetkisi vardır. Genel ve özel afta aranacak çoğunluk beşte üçtür. Yani 361 vekil lazımdır kanun için. Bizim teklifimiz genel de özel af da değildir. Şartlı ceza indirimidir. Bu düzenleme elbette tartışılmaya başlar. Ceza indirimleri nasıl tarif edilirse edilsin bu şartlı özel aftır diye tarifte bulanacak yeni bir müessesedir. Bunun için eğer komisyonlardan geçip genel kurula inerse nitelikli çoğunluk aramak uygun olmaz" diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP'nin ceza indirimi kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunmasının ardından tavrını ortaya koydu. "Cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz" diyen Erdoğan, Adalet Bakanlığı'na yeni bir düzenleme için talimat verdiğini açıkladı.

MHP'nin af teklifi Adalet Komisyonunda

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, af tasarısının Meclis Adalet Komisyonu'na gönderildiğini açıkladı.

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23