• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aidata bakmadan ne ev alın ne kiracı olun

Yeniakit Publisher
2015-07-27 09:06:00 -
Aidata bakmadan ne ev alın ne kiracı olun

İnsanlara daha iyi yaşam koşulları ve sosyal aktiviteler sunmak üzere markalı konut üreticileri tarafından geliştirilen site hayatı beraberinde yüksek aidatları da getiriyor.

Havuz bakımından site güvenliğine, tenis kortundan spor salonlarına kadar birçok aktivite site sakinlerine sunulurken aidatlar da 3 bin liralara kadar yükselebiliyor. Bu da İstanbul genelinde iyi semtlerdeki kiralara denk geliyor.

 

Örneğin İstanbul’un en prestijli sitelerinden biri olan Kemer Country’de site aidatları ısınma hariç 1.000 lira sınırına dayanmış durumda. Yine Kemerburgaz’da yer alan diğer lüks aidatlar 2.000 liraya ulaşıyor. Lüks otel hizmeti veren rezidans projelerinde ise aidatlar metrekarede 15 liraya kadar çıkabiliyor. Kaliteli yaşam standardını yaşamak için bu sitelerden ev alanlar artık ortalama standarttaki bir semtte 2+1 dairelerin kirasına denk gelen aidatlar ödemekten şikayetçi. Hatta bazıları da oturdukları sitelerden uzaklaşıp aidatı daha düşük yerleri tercih etmeye başlamış durumda.

 

Markalı konut üreticileri de insanların bu eğilimini gözlemleyerek yeni projelerinde aidatları rakip projelere göre rekabet unsuru olarak ön plana çıkarmaya başladılar. Geçmişte havuz, sosyal donatılar yeni projelerde rakipleri için rekabet unsuru olurken artık aidatlar da rekabet unsurları arasına girmeyi başardı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

Satışta mutlaka soruluyor

Birçok şirket projelerinin lansmanını yaparken düşük aidata vurgu yaparak ev satmaya çalışıyor. Örneğin İnanlar İnşaat geçtiğimiz yıllarda Ev net, Sıfır Aidat, işletim sistemi ile kişilerin wireless, kredi kartı harcamaları, vale hizmeti gibi hizmetleri aldıklarında aidatlarının karşılanması gibi bir uygulama başlatmıştı.

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, tüketicilerin ev alma kararlarında etkili olan aidatın minimize edilmesi için formüller geliştirdiklerini söylüyor.

Konut üreticilerinden bir kısmı projelerinde her zaman düşük aidat uygulamasını tercih ediyor. Bunlardan biri de Dumankaya İnşaat. Yıllar önce yatay zeka uygulamasını devreye sokan şirket, bu uygulama ile evin tüm ihtiyaçlarını hazırlanan bir programla karşılayıp maliyetlerin düşmesini sağlıyor.

 

Aidatı sıfırlayan da oldu

Son yıllarda lansmanı yapılan projelerin hemen hepsi düşük aidata odaklanırken kimi projeler de de aidatlar birkaç yıllığına da olsa minimum düzeyde tutuluyor. Site aidatlarının yükselmesinde kimi şirketlerin sitenin ilk yıllarında yönetimi kendileri yapıp daha sonra yönetimi kendi kurdukları site yönetim şirketine devrederek bu işi kâr amacı güder hale getirmeleri etkili oluyor. Ancak son yıllarda insanların bu yapılardan yüksek aidatlar nedeniyle rahatsız olmaya başlamaları nedeniyle bu tür yönetimlerin sayısının giderek azalmaya başladığına da dikkat çekiliyor. Bu tür profesyonel yönetim şirketleri olan markalı konut üreticilerinin aidat almadıkları projeleri de açıklamaları bu konuda yaşanan sıkıntıların ne kadar etkili olduğunun da bir göstergesi.

Bununla birlikte bazı konut üreticileri de yaşanan sıkıntıları gözlemleyerek en baştan beri ürettikleri projelerde aidatları düşük seviyelerde tutmayı tercih ediyorlar.

 

Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Avrupa Konutları markası ile yapılan sitelerde aidatların site sakinlerini rahatsız etmeyecek bir seviyede kalmasına dikkat ettiklerini söylüyor.

Sitelerinde yaşayanların en iyi hizmeti almalarını sağladıklarına dikkat çeken Çetinsaya, “Biz kimi firmalar gibi önce siteyi düşük aidatlarla yönetip daha sonra yönetim şirketi kurup aidatları yükselterek bunu kar amacı güden bir yapı haline getirmiyoruz. Bizim için önemli olan Avrupa Konutları’nda yaşayanların en iyi hizmeti en düşük fiyattan almaları” diyor.

 

Bahçe bakımı pahalı

Lüks konut projelerinde özellikle bahçe bakımı, güvenlik hizmetleri ve havuz bakımı aidatları artırıcı unsur oluyor. Birçok sitede aidatlar bu nedenle 1.500 liraya kadar çıkabiliyor. Özellikle kısa

katlı ya da az evin bulunduğu sitelerde de genel giderler ortak paylaşıldığı için aidatlar da yüksek olabiliyor.

 

Villa projelerinde de en önemli kalemi bahçe bakımı ile güvenlik giderlerinin oluşturduğuna dikkat çekiliyor.

Bahçeşehir’de bahçe konseptli projeler üreten Dekar DK’nin Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu da İnsanların artık ev kirası öder gibi aidat ödemek istemediklerine işaret ederek, “Biz de bahçeli evlerden oluşan ve bakım giderleri yüksek olan projemizden ev alacaklara kolaylık sağlamak üzere aidatları düşük tutma uygulaması yapıyoruz. Artık insanlar ev satın alırken mimarisi ve konumunun yanı sıra aidatlarına da dikkat ediyorlar” diyor.

 

Davalık olanlar da var

Site aidatları artık insanların site yönetimleri ile davalık olmalarına bile sebep oluyor. Örneğin İstanbul’un en lüks sitelerinden biri olan Alkent2000’de davalık bir durum yaşanmıştı. Muhtarlık seçimi yapılarak mahalle statüsü kazanan Alken2000’de oturan gazeteci Dursun Boran bin 100 liralık site aidatını ödememek için dava açmış ve bu davayı kazanmıştı. Boran’ın açtığı davada mahkeme mahalle statüsü kazanan bir yerde aidat alınamayacağına hükmetmişti.


 emlakrehberi / 27 Temmuz 2015

Mehmet Canıtatlı 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23