• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’den Bosna Hersek açıklaması: AB üyeliği perspektifine geri dönün!

Yeniakit Publisher
2021-11-26 00:02:00 -
AB’den Bosna Hersek açıklaması: AB üyeliği perspektifine geri dönün!

Bosna Hersek’te yaşanan krizle başlayan kaos, Balkanlar’da istikrarsızlığı tetikleyeceğinden endişe ediliyor. Avrupa Birliği’nden Bosna Hersek’e bir çağrı yapılarak “AB üyeliği perspektifine geri dönün.” denildi.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, iki günlük Bosna Hersek temaslarının ardından yaptığı açıklamada, "Buraya Bosna-Hersek'in başarılı olduğunu ve zenginleştiğini görmek istediğim için geldim." dedi.

Varhelyi, şunları kaydetti:

"Bosna Hersek'e yönelik Avrupa perspektifinin gerçek ve güvenilir olduğunu tüm muhataplarıma açıkladım. AB'nin Bosna Hersek'in istikrarına, egemenliğine, birliğine ve bütünlüğüne tamamen bağlı olduğunu da açıkça belirttim. Ana mesajım; liderlerin gerilimi azaltmak için adımlar atması gerektiğiydi."

Ülke liderlerinin gerilimli söylemlerden kaçınması ve kurumların işlerliğinin sürmesi gerektiğini vurgulayan Varhelyi, "Ülkedeki odak, Avrupa gündemine ve (aday ülke olmak için) 14 temel önceliğin uygulanmasına dönmelidir." değerlendirmesini yaptı.

Varhelyi, muhataplarının ilerlemek ve çözüm üretmek için istekli olduğunu duyduğunu belirtti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Varhelyi, 24-25 Kasım'da yaptığı ziyaret kapsamında Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, Konseyin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, Sırp üyesi Milorad Dodik, Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija, Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç gibi liderlerle görüşmeler yaptı. Bakanlar ve muhalefet liderleriyle de bir araya gelen Varhelyi, Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen "Saraybosna Göç Diyaloğu" konulu bölgesel konferansa da katıldı.

Son dönemde Dodik'in, ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) bağımsızlığını ilan edeceğini söylemesi siyasi krize neden olmuştu.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

fetösavar

dünyayı abd rusya kandırdı... rus çetelere sırplarla beraber devletçik hediye edildi... federasyon adı altında müslümanlar hristiyan boyunduruğuna sokuldu... nasıl olsa hırvatların hemen yanıbaşlarında babaları vardı.. olan gariban müslümanlara oldu... her geçen fakir, her geçen gün zayıf oldular.. ve hala reisi uyandıran bi allahın kulu çıkmadı... bakir arada bir ankarada görünüp kendi tabanında güven tazelemekten başka bir şey yapmıyor... acınası bir durum...

ramiz ağa

AB mi kaldı hepsi küresl kriz içind eçip bile bulamıyor ;sömürdükleri ülkelerdeki petrol azalınca bir depo benzin ingilterede 60 yuor;ABD tedarik zincirleri bozuldu ;guıdada kendimize yetebilen ülkeyiz ;ab bosan herseki diil sır katilleri uayrsın ;reziller ;akdenzide manş denzinde insanları diri diri denize gömerken abuk subuk ,monarşik ve yarı demokrat etk dişi kalmış bu lanetli haçlılardan uzak durulmalı!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23