• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

50 milyon facebook kullanıcısının bilgisi Trump'ta!

Yeniakit Publisher
2018-03-18 18:14:00 -
50 milyon facebook kullanıcısının bilgisi Trump'ta!

2016’daki başkanlık seçimleri öncesi Cambridge Analytica adlı Facebook ile işbirliği içindeki analiz şirketinin, izinleri olmadan 50 milyon Amerikalının kişisel bilgilerini Trump için seçim analizi yapmak ve ona uygun işletebilmek maksadıyla aldığı ortaya çıktı.

Ömer E. Keçeci yazdı…

2016’daki başkanlık seçimleri öncesi Cambridge Analytica adlı Facebook ile işbirliği içindeki analiz şirketinin, izinleri olmadan 50 milyon Amerikalının verilerini Trump için seçim analizi yapmak ve ona uygun işletebilmek maksadıyla aldığı ortaya çıktı. Şirketin ayrıca İngiltere’nin “Brexit” ile sonuçlanan AB Referandumunda da büyük rol oynadığı belirtiliyor. 50 milyon insanın, Kuzey Amerika’nın aktif Facebook kullanıcılarının 3’te 1’i ve tüm Amerikan potansiyel seçmeninin 4’te 1’ini oluşturması meselenin ciddiyetini gözler önüne serdi.

Gündeme bomba gibi düşen haberde ifşaatı, şirket için çalışan ve durumdan rahatsız olup muhbirliğe soyunan Christopher Wylie yaptı. Wylie, “Milyonlarca insanın profillerini toplamak için Facebook’u istismar ettik. Ve onlar hakkında bildiğimiz şeyleri kullanmak ve bu kimselerin içlerindeki iblisleri/fena eğilimleri hedeflemek için modeller inşa ettik” açıklamalarında bulundu. Bunun için kendilerinin de tam 1 milyon dolar harcadıklarını belirtti.

Şirketin ayrıca, Hillary Clinton’un 2016 seçimlerini oldukça etkilediği kabul edilen “çalınmış e-maillerini” de yaymak için Wikileaks ile temasa geçtiği beyan ediliyor.

FACEBOOK, AMERİKAN SEÇMENİNİ YÖNLENDİRMEYE Mİ ÇALIŞTI?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Vakanın, 10 yıldan fazla süre FBI’nın başında bulunduktan sonra Özel Müşavir yapılan Robert Mueller’in, 13 Rus’u Amerika’ya karşı enformasyon muharebesi yürütmek için platform kullanmak itham etmesinden haftalar sonra gelmesi de dikkat çekti. Facebook her ne kadar açıklama yapıp kandırıldıklarını ifade etse de, Amerikan başkanlık seçimlerinde seçmenleri hedef alıcı rolü olduğuna dair sualler oluştu.

Şüphelerin kuvvetlenmesine yol açan mühim bir açıklamayı ise, bu ifşaatları haber yapan Guardian yazarı Carole Cadwalladr’dan geldi. Amerika’nın CBS News televizyonuna konuşan Cadwalladr, Facebook’un mevzuyu 2 yıldır bildiğini açıkladı.

Eski CIA çalışanı ve Amerika hakkında açığa çıkardıkları ve ortaya attığı muhtelif iddialarla meşhur Edward Snowden da twitterdan, “Facebook’un parasını milyonlarca özel hayatın mahrem detaylarını istismar edip satmakla kazandığını” yazıp, hadisede güvenlik açığı delinerek mağdur edilmiş falan değil, aksine suç ortağı olduklarını ifade etti. CBS News’e demeç verip meselenin özetini ortaya koymaya çalışanIssieLapowsky de, görünüşe göre Facebook datası kullanılarak psikografikprofil geliştirildiğini, sizin nasıl düşündüğünüzün, şahsiyetinizin, kim olduğunuzun profilini çıkarmaya gayret ettiklerini söyledi.

17 Martta Observer editörü John Mulholland ise, Facebook’un hikâyeyi açığa çıkarıp gün geçtikçe ifşaatlarını derinleştiren Observer ve Guardian gazetelerini dava açmakla tehdit ettiklerini duyurdu.

TRUMP’IN ESKİ DANIŞMANI İŞİN İÇİNDE

Şirketin eski başkan yardımcısının Steve Bannon olması da dikkat çekti. Bannon, aynı zamanda Trump’ın da eski baş stratejistiydi. İfşaatta bulunan Wylie’nin, “Steve Bannon’un psikolojik savaş aracını oluşturduğunu” söylemesi ise Amerikan Seçimleri hakkındaki şüpheleri iyice kuvvetlendirici bir etkide bulundu.

İşin içinde bulunan diğer bir dikkat çekici isim ise, milyarder Robert Mercer. Kendisinin bir Cumhuriyetçi olup onlara bağışta bulunarak seçimlerini desteklediği biliniyor. Mercer ve Bannon’un sosyal medyayı kullanarak enformasyon operasyonları yürütüp bunu Amerikan seçimlerinde istimal etmek fikrine başvurdukları belirtiliyor.

RUSYA’NIN MESELEYLE İRTİBATI

Meseledeki anahtar oyunculardan bir diğeri ise AleksandrKogan. Kogan, Facebook profillerini toplama işini organize eden isim olarak ifşa edildi. O ve meslektaşlarının Cambridge Üniversitesinde Facebook profillerinden kişilik ve siyasi eğilimlere dair nasıl çıkarım yapılacağına dair araştırma yaptığı biliniyor. Dikkat çekici bir detay ise, Facebook kullanıcılarının duygularını açığa vurduğu ifadeleri araştırması için Kogan’a Rus hükümetinin hibede bulunması.

Bunun haricinde, meseleye dair büyük ifşaat yapan İngiliz haftalık gazetesi Observer, Cambridge Analytica’nın Rusya’nın en büyük ikinci petrol şirketi olan Lukoilve St. Petersburg Üniversitesi ile bağlarını açığa çıkarttı. Kogan’ın St. Petersburg için çalışmalar yürüttüğünü, Cambridge’deki isminin gizli kalmasını isteyen akademisyen arkadaşlarının hayretle karşılayıp bunu daha önce hiç duymadıklarına dair ifadeleri de gazetede yer aldı. Son dönemde Rusya ile arası iyice açılan İngiltere Başbakanı TheresaMay’in de Rusya’yı, bilgiyi silah olarak kullanıp anketleri etkilemeye çalıştıkları ithamında bulunması dikkatleri çekti.

Bütün bu durum, Trump geldiğinden beri Amerikan seçimlerine Rusya’nın müdahil olduğu şeklindeki iddiaları da kuvvetlendirici bir karine olarak yorumlanıyor.

Ortaya çıkanlar Amerikan vatandaşlarının da dikkat ve tepkisini çekti. Okurlar içerisinde, “bunu bildikten sonra kendimizi artık nasıl demokratik bir ülke addedebiliriz?” diye soranlar görüldü.

Birtakım belirsizlik ve soru işaretleri durmakla beraber Cambridge Analytica şirketi hakkında soruşturma açılmış olup ifşaatın da ardı arkası kolayca kesilmeyeceğe benziyor.

 

 

 

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23