• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

5. Gelişen Bölgeler Zirvesi Bursa

Yeniakit Publisher
2016-04-26 15:12:00 -
5. Gelişen Bölgeler Zirvesi Bursa

Bursa geleceğine güveniyor.

Ana Sponsor 

Sponsor
                    

Sanayi, Tarım ve Turizm Şehri Çok Hızlı Büyüyor
Hürriyet’in gayrimenkul sektörünü en iyiyi teşvik etmek ve sektörün sorunlarının çözümüne destek sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği ‘Gelişen Bölgeler Zirvesi’nin 5’incisi Bursa’da yapıldı. Şehrin potansiyellerinin, ihtiyaçlarının, sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda ortak görüş Bursa’nın geleceğine olan güveni oldu. Bursa’nın geçen 30-40 yıl içinde muazzam bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin toplantı izlenimlerini şöyle aktardı: “Bursa, tarihi kimliğin, kültürel mirasın ve büyüme dinamizminin iç içe geçtiği çok özel bir şehir. Bursa geleceğine güvenle bakıyor. Bursa’nın önünde çok büyük fırsatlar, büyük imkânlar var; aynı zamanda ciddi tehditler, meydan okumalar ve sınavlar da var. Şurası açık ki, Bursa önümüzdeki yıllarda, on yıllarda da göç almaya devam edecek. Yine bu dönemde kentte ekonomik gelişmenin, dinamizmin de aynen süreceğini tahmin edebiliriz. Bütün bu trendlerin kente dönük muhtemel sonuçlarını dikkate alan ciddi bir planlama yapılması gerekiyor.”

Tarım, turizm ve sanayisi ile ön plana çıkan şehirde inşaat sektörü de atağa geçti. Artan nüfusla yeni konut ihtiyacı her geçen gün artan şehirde çok sayıda riskli yapı olduğuna da dikkat çeken sektör temsilcileri kentte kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Bursa’nın tarihi kimliğinin yanında otomotiv sanayinin ve tekstilin başkenti olduğunu söyleyen Bursa Vali Vekili Ergun Güngör, Bursa’nın aldığı yoğun göç nedeniyle sorunlar yaşadığını, şehirde sağlanan ortak akılla iyileşmelerin de başladığını dile getirdi. Güngör, Bursa’da tarihi kimlikten ödün vermeden ciddi bir dönüşüm operasyonuna ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Şehirdeki riskli yapılara dikkat çeken Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yatırımcılara ve vatandaşlara dönüşüm konusunda destek verdiklerini söyledi. Kentsel dönüşümün yoğunluk yaratılmadan yapılması gerektiğine vurgu yapan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise insan odaklı dönüşüme ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Sur Yapı: ‘Marka’sını Büyüttü
Sur Yapı’nın Bursa Nilüfer’de hayata geçirdiği Marka Rezidans ve Alışveriş Merkezi’nin satışları devam ediyor. Kasım 2014’de lansmanı yapılan Marka Rezidans ve AVM’in, bir yıl içerisinde alışveriş merkezi kiralamalarında yüksek talep alırken home ofis ve rezidanslar da yoğun talep gördüğü belirtildi. Projede yüzde 60 satış oranı yakalandı. Bu gelişmelerin ardından Sur Yapı, AVM kısmını büyütme kararı aldı ve Bursalıların home ofis konseptine olan ilgisi nedeniyle satışa kapalı tutulan B blok, yeni tasarım ve ürün çeşidi ile satışa sunuldu. Böylelikle AVM’de yer alan mağaza sayısı 220’den 250’ye çıktı. Rezidans sayısı ise 316’dan 373’e yükseldi.

Sur Yapı Marka Rezidans ve AVM, 373 lüks rezidans daire, home ofisler ve alışveriş merkezinde bulunan 250 mağazaya ev sahipliği yapıyor. Uludağ manzaralı dairelerin yer aldığı proje 21, 18 ve 14 katlı rezidans ve home ofis bloğundan oluşuyor. 230 bin metrekare inşaat alanına sahip proje yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlayacak. Ulaşım akslarına yakınlığı ile dikkat çeken proje, timsah arena ve şehir parkına komşu konumda yer alıyor.

Bursa’nın dinamik bir şehir olduğunu belirten Altan Elmas “Bursa’da imza attığımız bu büyük projede home ofis ve rezidans bloğumuzu satışa çıkarmış olmaktan dolayı son derece heyecanlıyız. Projenin diğer aşamalarında olduğu gibi bu yeni bloğun da şimdiden yoğun talep göreceğini düşünüyoruz. Projemize yerli ve yabancı yatırımcılar ve ev sahibi olmak isteyen Bursa halkı da büyük ilgi gösteriyor. Marmara bölgesinin diğer illerinden aldığımız talepler de bizim için sürpriz olmadı. Bu projemizde Bursa’nın bir numarası olacak 75 bin metrekare kiralanabilir alana sahip büyük bir alışveriş merkezi de yer alıyor. Alışveriş merkezine gelen ulusal ve uluslararası markaların yüksek kiralama talepleri ve başarılı konut satışları Bursa’ya olan inancımızı pekiştirdi ve yatırımımızı büyütme kararı aldık. Bursalı iş adamları ve yatırımcılar Marka Rezidans ve Alışveriş Merkezi’nin sadece Bursa için değil aynı zamanda tüm Marmara bölgesi ile komşu şehirler için büyük bir vizyona sahip olduğunu ve bir çekim merkezi haline geleceğini çok kısa sürede gördü. Bursa’nın yanı sıra İstanbul, Bilecik, Balıkesir, Eskişehir gibi Marmara bölgesi ağırlıklı illerde konut satışı gerçekleşti. Projede bulunan rezidans dairelerimizi ailelerin konforunu düşünerek ferah iç mekanları geniş balkonları ve Uludağ manzaralı olarak tasarladık” dedi.

Sur Yapı Marka Alışveriş Merkezi hakkında bilgi veren Altan Elmas, “Bursa’da henüz mağazası bulunmayan dünyaca ünlü markaların tek buluşma noktası olma özelliği ile de Bursalılara ayrıcalıklar sunacak. Proje 65 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 220 mağaza olarak planlandı ancak hem ulusal hem de uluslararası perakendeciler tarafından gördüğü yoğun talep sonrası 75 bin metrekarelik alanda mağaza sayısı 250’ye çıkarıldı. Marka Rezidans ve AVM, Bursa’nın sosyo-kültürel gelişimine de katkı sağlayacak” dedi.

Bursa Beton: Kentsel Dönüşümde ‘Beton’ Uyarısı
Bursa İnşaat 2016 Fuarı ve IRES Bursa Gayrimenkul Fuarı, 6-10 Nisan tarihlerinde düzenlendi. Hazır beton markası Bursa Beton, sektördeki yenilikleri paylaşmak, hazır beton sektörünü değerlendirmek, müşterilerinin ürün ve hizmet kalitesiyle ilgili değerlendirmelerini almak amacıyla fuara katıldı. Bu yılki fuara katılan markaların daha da profesyonelleştiğini ve fuardaki misafirlerin ilgisinden oldukça memnun kaldıklarını belirten Bursa Beton Genel Müdürü Fatih Vardar, “Bu yıl fuarda özellikle dekoratif beton ve özel ürünlerimizi tanıttık. Dış cephelerde, iç ve dış mekanlarda kullanılan dekoratif beton, çok estetik ve çok uzun ömürlü bir ürün. Dekoratif betona olan ilgi dolayısıyla bu yıl yeni ürün ve yeni desenlerimizi fuarda müşterilerimizle tekrar buluşturduk” dedi.

Kentsel dönüşüm çerçevesinde Osmangazi Belediyesi’nin Soğanlı Bölgesi’nde gerçekleştirdiği 2 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi için de müteahhitlerle büyük bir anlaşma yaptıklarını söyleyen Vardar, “Tüm projenin beton ihtiyacını biz karşılayacağız. Bu anlamda kentsel dönüşümde beton kalitesinin, durabiletinin ve beton tedariğinin önemini vurgulamakamacıyla bir konsept belirleyerek fuarda katılımcılara göstermek istedik. Ayrıca, İstanbul’daki ulaşımın Bursa’ya doğru kaymasıyla, Bursa yavaş yavaş İstanbul gibi metropolleşmeye başlayacak. Bu sayede ticaret, sanayi ve alt yapının gelişmesiyle birlikte Bursa’da inşaatta gelişecek. Gelişen inşaat sektörü ile birlikte yol, köprü, baraj ve konut yapımı artarken hazır beton kullanımı da artış gösterecek. Burada önemli olan hazır betonda kaliteli ve uzun ömürlü ürün sunan markaları tercih etmek. Bu sayede, inşa edilen yapılar uzun yıllar sağlıklı bir şekilde korunacak” dedi.

Sektörde geçen sene 107 milyon metreküp hazır beton dökümü gerçekleştiğini söyleyen Vardar, “Hazır beton sektörü Türkiye’de 10 milyarın üzerinde bir paya sahip ve 30 binin üzerinde istihdam sağlıyor. Türkiye hazır beton sektörü Avrupa’da birinci, dünyada ilk 4 içerisinde yer alıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin ivmelenmesi ile önümüzdeki dönem minimum yüzde 5 büyüyeceğimizi öngörüyorum” dedi.

Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, 2011 yılında 4 milyon 626 bin dolar yatırımla kurdukları Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ile hem fabrikanın enerji tasarrufu yaptığını hem de şehri 120 bin ton atıktan kurtardıklarını, atıkları çevreyi kirletmeden enerjiye dönüştürüldüğünü belirtti. 2015’te 19 bin 231 tonluk kömür tasarrufu yaptıklarını belirten Nemli, “Bu atıklar doğaya salınsaydı, katı atık depolarına gömülecek, Bursa çöplüğünün kullanım ömrü azalacaktı. Süzüntü sularından dolayı toprak ve su kirliliğine, emisyonlardan dolayı da hava kirliliğine neden olacaktı. Yaklaşık 20 bin tonluk kömür tasarrufu ile bu kömürün çıkarılacağı maden ocağı açma ve işletmenin çevresel olumsuzlukları ortadan kaldırılmıştır. Organik içerikli kurutulmuş arıtma çamurlarının yakılmasıyla, yayılan karbon emisyonu yenilenebilir enerji kaynağı olarak değerlendirildi, iklim değişikliğine ve karbon envanterimize pozitif yansıdı” dedi. Nemli, enerji tasarrufu ve otomasyona yönelik çalışmalarının sürmekte olduğunu belirtti.

Çalımlıoğlu Gayrimenkul: Arsa Yatırımı Kazandırıyor
Çalımlıoğlu Gayrimenkul’ün Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çalımlıoğlu, arsanın en kazançlı yatırım aracı olduğunu dile getirdi. Bursalı bir firma olduklarını ve büyük bir arazi portföyleri bulunduğunu belirten Harun Çalımlıoğlu, “Biz öncelikle insanların geleceklerine doğru yatırımı yapmalarını istiyoruz ve buna rehberlik ediyoruz. Bugün baktığınızda Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre arazi yatırımı, diğer yatırım araçlarına göre açık ara çok daha kârlı. Neden herkes bundan faydalanmasın. Memurundan iş adamına kadar herkese kazandırmak en önemli hedefimiz. Bugün baktığınızda arazi yatırımı, diğer yatırımlardan çok daha avantajlı. Bundan 20-25 yıl evvel dairelerin ederleri belliydi fiyat olarak yüksekti ama zaman aşımı ile birlikte ve yeni bölgelerin imara açılmasıyla değer kaybına uğradılar. Tabi yıpranma payı da var. Dolayısıyla kazandıran bir yatırım aracı olmaktan çıktılar” diye konuştu.

Küçük birikimleri büyük yatırımlara dönüştürmek için çalıştıklarını belirten Çalımlıoğlu, uzman akademisyenlerden de destek aldıklarını dile getirdi. İnsanlara en doğru yatırımı yapmaları için rehberlik yaptıklarını belirten Çalımlıoğlu, “Bugün Türkiye’de çok ciddi altyapı çalışmaları ve çok büyük yatırım hamleleri var. Biz ülke genelindeki tüm yatırım ve gelişmelerin an be an takipçisi bir şirketiz. Tüm gelişmeleri ve tüm ihtimalleri değerlendiriyor, yatırımlarla gelişen ve büyüyen bölgeleri mercek altına alarak tüm yatırımcılarımıza tecrübelerimizle doğru yatırımı yapmaları için rehberlik ediyoruz. Gayrimenkul sektörü ile ilgili tüm araştırmaları uzun yıllardır yaptık, yapıyoruz” dedi.

Alanında uzman isimlerle çalıştıklarını ifade eden Çalımlıoğlu, “Uzman kadro, Türkiye’nin hemen hemen her noktasında sosyo-ekonomik ve coğrafi analizler yaparak taşı-toprağı altın memleketimizin gelişimi için önemli çabalar harcıyor. Şirket çalışanları, çözüm ortaklığı yaptığımız birçok kurumsal ve bireysel yatırımcıya doğru hizmet vermek için tapu, imar, maliye işlemlerinde de uzmanlaşmış kişilerden oluşuyor. Başta İstanbul olmak üzere Bursa, Eskişehir, Balıkesir, İzmir, Çanakkale, Kütahya, Afyon, Konya, Manisa gibi gelişime açık şehirlerde büyük işlere imza atan kalabalık personel grubuyla anlık bilgilendirme ve alış-satış operasyonlarını yürütüyoruz. Türkiye’de hızla büyümeye devam eden Çalımlıoğlu Gayrimenkul, kısa zaman sonra yurtdışına açılarak Avrupa’da çalışmalarına başlayacak” diye konuştu.

Neotherm: 1 Milyon Euro Yatırım
Bursa’nın Yıldırım İlçesi’ne bağlı Vakıfköy’de 14 bin metrekare alanda 60 kişilik istihdamı ile 7 bin ton EPS üreten Dilekpor Yalıtım ve Ambalaj Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi, büyüyen inşaat sektörüne dönük ürün yelpazesini genişletti. Otomotiv, gıda, tarım, mobilya, ambalaj sektörlerinde faaliyet gösteren firma, inşaatta yalıtıma ek olarak tavan kaplama ve yerden ısıtma levhaları da üretmeye başladı. Türkiye’nin en büyük cari açığını enerji sektörünün oluşturduğuna dikkat çeken Dilekpor Yalıtım ve Ambalaj Malzemeleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Soner Arslan, “Türkiye 50 milyar dolar civarında enerji ithal ediyor. Bunun 12 milyar doları ısıtma ve soğutmada kullanılıyor. Doğru yalıtım ile binalarda yüzde 50 oranında tasarruf mümkün” diye konuştu.

Binalarda uygulanan mantolama ile tasarrufun yanı sıra estetik açıdan da güzel bir görüntü oluşturduğunu belirten Arslan, enerji kullanımının azalmasına bağlı olarak çevreye salınan gazlarda da azalma olacağını söyledi. Düşük ve orta gelirli vatandaşların eski binalarda oluşan küf ve nem rutubeti bütçelerine daha pahalı gelecek boya, sıva gibi malzemelerde kapatmaya çalıştığını dile getiren Arslan, “Tavan kaplama ürünü, bunları örtmek için uygun ve pratik bir çözüm. Binalara, mekanlara estetik ve daha gösterişli alan yaratıyor. Ayrıca son dönemde binaların homojen şekilde tamamını ısıtmasına el veren, yerden ısıtma sistemleri de yaygınlaştı. Binalarda petek ve boru kirliliğini ortadan kaldıran malzeme olarak üretilmeye başladı. Biz de bu gelişmelere paralel olarak yatırım yaparak, bu ürünleri üretmeye başladık” dedi.

Yerden ısıtma panellerinin naturel ve folyolu olmak üzere iki çeşit üretildiğini söyleyen Arslan, kullanıldıkları alanda aynı zamanda ses yalıtımı da sağladığını açıkladı. Yerden ısıtma levhasında iki enjeksiyon makinası, tavan kaplaması için de bir adet enjeksiyon makine siparişi verdiklerini belirten Arslan, “Teknolojik olarak el değmeden üretim gerçekleşiyor. Ürünün paketlenmesine kadar enerji tasarrufu da sağlayarak, üretim yapıyoruz. Bu yatırımlarımız için yaklaşık 1 milyon Euro yatırım yaptık” diye konuştu.

Önümüzdeki dönem yatırımlarının devam edeceğini açıklayan Arslan, blok makinası siparişi de verdiklerini açıkladı. Yeni makine ile piyasada artan talebe kaliteli, en iyi şekilde ve hızlı cevap vermek istediklerini söyleyen Arslan, “Marmara başta olmak üzere Ege ve İç Anadolu’ya hızlı ve etkin cevap verebiliyoruz. Ayrıca bölgede yer alan 200 bayimiz de ürünlerimize erişimi kolaylaştırıyor. Önümüzdeki dönemde ürün çeşitliliğine de gideceğiz. Bu konudaki yeni çalışmalarımızı da sürdürüyoruz” dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası: BTSO’nun Projelerini Başka Şehirlerde Göremezsiniz
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) düzenlediği toplantıda Bursa iş dünyası temsilcileriyle bir araya gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın çalışmalarını takdir ettiklerini kaydederek; “Başkan İbrahim Burkay, ortaya koyduğu vizyon ve göstermiş olduğu gayretle çok önemli çalışmalara imza atıyor. Bu kadar projeyi başka şehirlerde göremezsiniz” dedi.

BTSO, Bursa iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen İstişare Toplantısı’nda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ı ağırladı. Işık, 8. kez ziyarette bulunduğu Bursa’ya her geldiğinde ayrı bir heyecan duyduğunu söyleyerek, İstanbul ve Kocaeli dışında en çok ziyaret ettiği şehrin Bursa olduğunu belirtti. Işık “Bursa sadece üretmiyor, ayrıca heyecan veriyor. Bursa’da her geçen gün artan üretim heyecanı var. Bunun sebeplerden bir tanesi şehrine ve ülkesine âşık sanayicilerinin olmasıdır. Bursa sanayicisi gibi kentiyle özdeşleşen sanayici çok az” şeklinde konuştu.

Bursa’nın yönetim kadrosuyla ve yakaladığı sinerjiyle çok önemli projeleri başarıyla hayata geçirdiğini ifade eden Işık, Vali Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın özverili çalışmalarını takdir ettiklerini kaydetti. Fikri Işık, “BTSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bizim çok sevdiğimiz ve takdir ettiğimiz bir arkadaşımız. Çalışmalarından dolayı onu seviyor, ortaya koyduğu vizyon ve gayretten dolayı takdir ediyoruz. Bu kadar projeyi başka şehirlerde göremezsiniz. İşini şehir sevdası ile yapmak ayrı bir şey. BTSO’nun çok değerli Yönetim Kurulu üyelerini ve onu şahsında temsil eden Başkanımız İbrahim Burkay’ı çalışmalarından ötürü kutluyorum” diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Bursa’nın yüksek teknolojili üretim ve ihracat hedefleri doğrultusunda BTSO’nun önderliğinde hayata geçirilmeye başlanan TEKNOSAB projesine de değindi. TEKNOSAB’ın yerini havadan inceleme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Bakan Işık, “Birilerinin yaptığı o spekülasyonların aksine TEKNOSAB’ın yer seçiminin ne kadar doğru yapıldığını bir kez daha görme imkânımız oldu” ifadelerini kullandı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye ekonomisinin birçok sıkıntıya rağmen 2015 yılında yüzde 4’lük örnek bir büyüme başarısı gösterdiğini kaydetti. Burkay, “Bu büyüme toplam AB büyümesinin iki katına işaret etmektedir. Birçok ülkenin imrenerek izlediği bu tabloyu oluşturan sanayici dostlarımı canı gönülden kutluyorum. Başkalarının kurduğu oyunun parçası olmak istemiyoruz. Türkiye, her alanda kendi oyun kurgusunu yapmak için büyük mücadele veriyor. Bu oyun kurgusunda milli üretimin ve teknolojinin çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Yerli otomobili üretme noktasında irademizi ortaya koyduğumuz Bursa’da, sadece otomotiv değil, uçak üretimininde Bursa’da başlayacağı süreci harekete geçiriyoruz. Bursa firmaları uçak da yapar tank da yapar. İnşallah yerli otomobil de yapar. Yeter ki özel sektörümüzün gücüne güvenelim. Bu anlamda paydaşların ihtiyaçlarını doğru tespit edelim ve doğru teşhisler koyalım” diye konuştu.

Nilüfer Belediyesi: Kent Bostanları Kapılarını Açtı
Nilüfer Belediyesi tarım ve kırsal alana yönelik önemli bir projeye imza attı. Ürünlü Mahallesi’nde ekolojik tarım koşullarına göre üretimin yapılacağı ‘Küçük Ölçekli Kent Bostanları’ projesi hayata geçirildi. 5 buçuk dönümlük arazide oluşturulan 64 metrekarelik 67 bahçede kentli kırsalla buluşacak. Kent Bostanları’ndaki bahçelerin bir bölümü Mahalle Komiteleri’ne ve Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezi’nin kullanımına sunuldu. Diğer bahçelerde de ekolojik tarım koşullarına göre tarım yapılacak. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenlere ekolojik tarım ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmeler de yapılacak. Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde hayata geçirilen Küçük Ölçekli Kent Bostanları’nın açılış töreni geniş katılımla oldu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, eşi ve Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Seden Bozbey, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Bilecik Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, CHP Bursa Eski Milletvekili İlhan Demiröz, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mahalle komiteleri üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Kent Bostanları’nın açılışı yapıldı. Hedeflerinin kırsal ile kentliyi buluşturmak olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Doğayı korumak, tarımsal alanlara ve çevre değerlerine sahip çıkmak herkesin sorumluluğu” dedi. Proje Koordinatörü Arca Atay hızlı büyümenin kent bostanları ve tarımsal alanları yok ettiğine dikkat çekti. Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Fehmi Enginalp Kent Bostanları projesinin yeni bir yaşam kültürü oluşturacağına ifade etti. Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, projenin örnek olması gerektiğini söylerken, Ahmet Ataç da Nilüfer Belediyesi’nin hayata geçirdiği Kent Bostanları’nın çevreye ve doğaya büyük bir saygı niteliği taşıdığını belirtti.

Kentlilerin kır ile buluşması ve kırsal aktivitelerle uğraşmasının hızlı kent akışının getirdiği gerginlikten kurtaracak önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, “Burada her biri 64 metrekare olan 67 bahçe mevcut. Mahalle Komitelerimiz tarafından belirlenen vatandaşlarımız, Ürünlü Kent Bostanları’nda kendilerine ayrılan bahçelerde ekolojik tarım yapacaklar. Bahçelerin büyük bir kısmında çeşit denemeleri ve yerel tohum üretimi yapılacak, bir kısmında da çocuklarımız, gençlerimiz ve engellilerimiz, uzmanların gözetiminde tarımsal üretime katılacaklar. Burada herhangi bir tarım ilacı ya da sentetik gübre kullanılmadan, yerel tohumlarla üretim yapılacak” diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi: Osmangazi’de Planlı Değişim
Osmangazi’de modern ve planlı şehirleşmenin yükseldiği Hamitler-Yunuseli-Güneştepe gelişim bölgesinin geniş caddeleri, yaya ve bisiklet yolları, geniş parkları, modern pazar yerleri ve altyapısı tamamlanmış yolları ile ilçenin yeni çekim merkezi haline geldiğini belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, göreve geldiği ilk günden itibaren, planlı yapılaşmanın önünü açmak için yoğun bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Bölgedeki imar planlarını revize ettiklerini belirten Başkan Dündar, “Toplam 2 bin 303 ruhsat verdik. Bunların yaklaşık bin 700’ü yapı ruhsatı, 17 bini ise konut kullanım amacı ile verilmiş ruhsatlar. Bir aileyi ortalama 4 kişi olarak düşünürsek, bugün bu bölgede yaklaşık 70 bin vatandaşımızın yaşadığı yeni ve modern bir şehir inşa ettiğimizi söyleyebiliriz” dedi. Yapılan planlamalarda bölgede yaklaşık 146 bin kişinin yaşamasının öngörüldüğünübifade eden Dündar, “Osmangazi, yıllardır çarpık ve plansız yapılaşma nedeniyle vatandaşlarımıza belediye hizmetlerinin sonradan götürüldüğü bir kent olmuş. Planların revize edilerek uygulanması sonucu ortaya çıkan ve ilçenin modern yüzü, gelişim bölgesi dediğimiz bu bölge, Osmangazi’de ilk bisiklet yollarının olduğu, 28 bin 500 metrekare büyüklüğünde bir parka sahip olan, AVM konforunda alışverişin yapılabildiği bir pazar yeri ile kentin yeni çekim merkezi oldu” dedi. Kentsel gelişim bölgesi olarak adlandırdıkları Hamitler, Yunuseli, Güneştepe mahallelerinde, 2009-2015 yıllarında 18 milyon 403 bin liralık kamulaştırma gerçekleştirdiklerini söyleyen Dündar, kaçak yapılaşmanın önüne geçildiğini dile getirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23