• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

4 koldan yurtdışına açılan Nef’in patronu konuştu! Müşterinin en büyük hassasiyeti faiz

Yeniakit Publisher
2020-02-08 10:23:00 -
4 koldan yurtdışına açılan Nef’in patronu konuştu! Müşterinin en büyük hassasiyeti faiz

Nef, yurtdışı açılımlarına hız verdi. Bu yıl İngiltere başta olmak üzere Almanya, ABD ve Kazakistan’da projelerine odaklanacak olan şirket, İstanbul’da ise iki projeye imza atacak. Piyasadaki daralmanın temel nedenlerinden birisinin faiz olduğunu vurgulayan Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, maliyetlerin düşmesiyle birlikte konutta alıma yönelimin başladığını kaydetti.

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, 2019’da ağırlık verdikleri yurtdışı açılımını 2020’de de sürdüreceklerini belirterek, “Almanya’da biri Frankfurt’da biri Hannover’da olmak üzere iki proje için çalışmalara başladık. Bu şehirler dışında Almanya’da üç farklı proje daha geliştirmek istiyoruz. Bunun yanında New York ve Almatı’da da var olan projelerimize ilave olarak birer yeni projeyi daha hayata geçireceğiz” dedi.

Negatif döngü kırıldı

Türkiye özelinde ise işlerin özellikle 2019’un ikinci yarısında hızla normale döndüğünü vurgulayan Timur, “Büyüme, faiz ve enflasyon konusundaki toparlanma ciddi bir morale vesile oldu. Tüketici güvenindeki hızlı iyileşme ticarete de yansımış durumda. Dolayısıyla negatif döngü kırılmış gibi görünüyor. Son birkaç yılı düşünürsek; 2019’daki toparlanma en kötünün geride kaldığını gösterdi” diye konuştu.

Faiz en büyük engel

Gayrimenkul müşterisinin bir numaralı hassasiyeti faizlerdir. Aslında gayrimenkule talep hiç eksilmedi. Yaşanan, tüketici tarafında alım isteğinin ertelenmesiydi. Ne zaman ki faizler yeniden 2014 seviyelerini görmeye başladı, işte o an satış ve talep yeniden hareketlendi. 2019’da zorlu bir dönemden geçen gayrimenkul sektörü, 2020’ye düşen konut kredisi faiz oranlarının oluşturduğu hareket sayesinde umutlu girdi. Sektörde özellikle son çeyrekte yaşanan gelişmeler moralleri yükseltti, tüketici tarafından ertelenen talep satışa dönmeye başladı. Kredi faizlerindeki yüksek seyir sektör üzerinde ciddi bir baskı oluştursa da finansal gücü yüksek firmaların bu süreci faizsiz, kredisiz, senetli satış kampanyalarıyla çok güzel yönettiğini düşünüyorum. Merkez Bankası’nın faiz indirim hamleleri ile konut kredi faizinde yeniden 2014’teki rakamlara dönüldü. Bankalar da bu anlamda elini taşın altına koydu diyebilirim… Kredi maliyetlerinin düşmesiyle krediyle konut almak pek çok insan için makul hale geldi.

18 proje 6 bin konut

Son 4 yılda 18 projede 6 binin üzerinde konut teslimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, sadece son bir yılda yaptıkları konut teslimatının 2 bini aştığını söyledi ve şu mesajları verdi:

Ciro hedefi: 1.2 milyar lira

Geçen yılı 900 milyon liranın üzerinde bir ciroyla tamamladıklarını, 368 milyon lirası tahvil ödemesi olmak üzere bankalara son iki yılda 1.2 milyar liralık ödeme yaptıklarını anlatan Timur, “2020’de de yine 2 binin üzerinde konut teslim etmeyi hedefliyoruz. 14-15 Aralık 2019’da, sadece iki günde gerçekleştirdiğimiz 103 milyon liralık satış 2020’nin çok daha iyi geçeceğinin işareti. Bu yıl da ciromuzu yüzde 30’un üzerinde artışla 1.2 milyar liraya yükseltmeyi öngörüyoruz.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yeni adreslerde olacağız

Yurtiçinde gerek konut gerekse yurt üretimi konusunda yatırıma devam edeceğiz. Yurtdışı tarafında, Londra’da içinde bulunduğumuz projelerde teslimler yapılmaya başladı ve bu projelerde yaşam başladı. Bunun dışında Brooklyn’deki projemizde de inşaat başladı. Yurtdışında faaliyette bulunduğumuz bölgenin yerel geliştiricisiyle iş birliğine gitmeyi önemsiyoruz. Kazakistan’da yine böyle bir modelle proje geliştiriyoruz. Burada da inşaat başladı. Tüm bu projelerin toplam değeri 507 milyon dolar. Avrupa’da yeni dönem planlarımızda Almanya öne çıkıyor. Biri Frankfurt’da biri Hannover’da olmak üzere iki proje için çalışmalara başladık. Bu şehirler dışında Almanya’da üç farklı proje daha geliştirmek istiyoruz. Bunun yanında New York ve Almatı’da da var olan projelerimize ilave olarak birer yeni projeyi daha hayata geçireceğiz.

Beykoz ve Çekmeköy’e yeni proje

Bu yıl İstanbul’da ise iki proje hedefliyoruz. Bunların biri Beykoz’da olacak. Bu iki projenin dışında Bebeköy’de de farklı bir konsept düşünüyoruz. Planımız restoran, otel, rezidans ve bir de ünlü bir sağlık merkezini içeren karma bir model kurmak. Bebeköy’de kiralamalara başladık. 2020’de diğer bir önemli işimiz Çekmeköy’de yeni bir projenin satışı olacak. Bunun dışında Bodrum’da da küçük metrekareli ama fiyat olarak daha ulaşılabilir bir proje için çalışıyoruz.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23