• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

3600 ek gösterge artışı hangi tarihte yapılacak? | 3600 ek gösterge son durum 3600 ek göstergeden kimler yararlanacak

Yeniakit Publisher
2019-09-14 09:00:00 - 2019-09-14 17:39:57

Ankara Spor Salonu'nda AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergelerini de 3600'e çıkaracaklarını açıkladı. Peki 3600 ek gösterge artışı ne zaman yapılacak? Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, öğretmenlere öğretmenler gününde ek gösterge konusunda bir sözlerinin olacağını açıklamıştı. Son dakika: Milyonlarca kişiye müjde nihayet geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’dan 3600 ek gösterge açıklaması geldi.

Ankara Spor Salonu'nda AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergelerini de 3600'e çıkaracaklarını açıkladı. Peki 3600 ek gösterge öğretmen maaşını, polis ve din görevlisi maaşını nasıl etkileyecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sağlık çalışanlarımıza yönelik zaman zaman duyduğumuz saldırıların asla affedilir, hafife alınır bir tarafı yoktur." dedi. Hemşirelerin  3600 ek gösterge meselesinin söz verildiği şekilde çözüleceğini belirten Erdoğan, "Seçimden sonra ele alacağımız konulardan biri de budur." diyerem 3600 ek gösterge artışı için müjdeyi verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, ''3600 ek gösterge talebi takvim uygun olursa seçimden önce çıkarılacak. Meclis kapanmadan torba yasa teklifi gündeme gelebilir'' dedi.

Milli Eğitim Bakanı öğretmenlere ilişkin 3600 ek gösterge konusunda son dakika açıklamasında bulundu. Bakan Selçuk 3600 ek gösterge için tarih de verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 100 günlük eylem planını Beştepe'de açıkladı. 100 günlük icraat programında dev projeler var ve bu projeler 100 gün içinde hayata geçecek. Anca 100 günlük eylem planı içinde yer almayan 3600 ek gösterge olmaması 3600 ek gösterge bekleyenleri üzdü. Ancak 3600 ek göstergenin önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi bekleniyor.

Memur-Sen: 3600 ek gösterge artışı sözü tutulmalı

Memur-Sen, 3600 ek gösterge artışı konusunda sadece 4 farklı meslek grubunu değil, tüm kamu görevlilerini içine alacak, kapsayıcı, eşitleyici ve adaletli bir çalışmasının ivedilikle yapılması gerektiğini bildirdi.

Memur-Sen'den yapılan açıklamada, teklifçisi ve uzun süredir takipçisi oldukları 3600 ek gösterge konusuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın bir açıklama yaptığı belirtilerek, "Kalın, 3600 ek gösterge konusunda 4 farklı meslek grubu için çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Memur-Sen olarak 3600 ek gösterge konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği müjdeye ilaveten, bu konuda bir kapsam genişlemesinin elzem olduğunu defaatle deklare ettik. Katıldığımız televizyon programları, gazetelere verdiğimiz röportajlar, hazırladığımız yayın ve yayımlar ile katıldığımız her türden programda da kamu görevlilerinin bu konudaki beklentilerini açık bir şekilde aktardık. Sayın İbrahim Kalın’ın yaptığı açıklamayı, olumlu bulmakla birlikte 3600 ek gösterge konusunda sadece 4 farklı meslek grubunu değil, tüm kamu görevlilerini içine alacak, kapsayıcı, eşitleyici ve adaletli bir 3600 ek gösterge çalışmasının ivedilikle yapılmasının gerekliliğini bir kez daha hatırlatmayı uygun görüyoruz" denildi.

"Polislere 3600 ek gösterge sözünün arkasındayız"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İçişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, komisyona katılarak, bakanlığı ve bağlı bulunan kuruluşlara ilişkin sunum yaptı. Bakan Süleyman Soylu "Polislerle ilgili biz 3600 konusunda söz verdik, bunu yerine getireceğiz. Bu sözün arkasındayız." İfadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 3600 ek gösterge müjdesini vermişti 

AK Parti İstanbul 6. Olağan İl Kongresi'nde seçim manifestosunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şimdi de AK Parti seçim beyannamesini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, polis, öğretmen, hemşire, din görevlisi ve diğer idarecilerin emeklilik ek göstergelerini de 3600'e çıkaracaklarını açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyuracağı seçim beyannamesinde 146 dev projenin açıklanmasını yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"Polis öğretmen hemşire ve din görevlililerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin öğretmenlerimizin hemşirelerimizin din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600'e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği bu vesileyle gidermiş oluyoruz.'' dedi. Ek gösterge artışının seçimlerden hemen sonra hayata geçirileceği söyleniyor. Maliye eski Bakanı Naci Ağbal, yapacakları düzenlemeyle polis, öğretmen, hemşire, din görevlileri ve idarecilerin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracaklarını belirterek, “Düzenlemeden, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak” demişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, seçim beyannamesini açıklarken büyük bir müjde verdiğini hatırlatan Ağbal, yapacakları düzenlemeyle bu görevlerdeki memurların emeklilik ek göstergelerinin 3600’e çıkarılacağını söylemişti. Ağbal, “Yapacağımız düzenlemeden yaklaşık 1,5 milyon civarında memur ve emeklimiz yararlanacak. Söz konusu düzenlemeden emeklilerimizin dul ve yetimleri de istifade edecek yani bu düzenlemeden sadece bundan sonra emekli olanlar değil, halihazırda bu görevlerden emekli olmuş vatandaşlarımız da yararlanacak” diye konuşmuştu. Kamu görevlilerinin emeklilik maaşı ve ikramiyesinin ne kadar artacağına ilişkin de bilgi veren Ağbal, “Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 637 lira, emekli ikramiyeleri 27 bin 13 lira artacak. Birinci dereceden ve 30 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 569 lira, emekli ikramiyeleri 20 bin 516 lira artacak. Söz konusu hesabı 25 yıla göre yapacak olursak da birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan polisimizin fiili hizmet zammı da dikkate alınarak hesaplanacak emekli aylıkları 592 lira, emekli ikramiyeleri 22 bin 739 lira yükselecek. Birinci dereceden ve 25 yıl çalışarak emekli olan öğretmen, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ise emekli aylıkları 533 lira, emekli ikramiyeleri 17 bin 97 lira artacak” demişti.

3600 ek gösterge son dakika gelişmeleri

Düzenlemeyle birlikte 4 meslek grubunun maaşında artış bekleniyor. 3600 ek gösterge artışı düzenlemesinden, yaklaşık 280 bin polis, 1 milyon 100 bin öğretmen, 110 bin hemşire, 120 bin din görevlisi yararlanacak. 1 milyon 600 binden fazla memur bu düzenlemeyi dört gözle bekliyor. 

Ek gösterge nasıl hesaplanıyor?

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli ek gösterge cetvellerinde hizmet sınıfı, kadro unvanı ve derecesine göre belirtilen ek gösterge rakamlarının memur aylık katsayısı (0,130597) ile çarpılması sonucu ek gösterge aylığı bulunuyor. Bu brütten ise gelir vergisi, sosyal güvenlik kesintisi ve damga vergisi kesiliyor. Ek göstergelerin 2200’den ve 3000’den 3600’e çıkarılmasıyla emeklilik ikramiyeleri ve emekli maaşları ciddi oranda artacak. 

3600 ek gösterge artışıyla taban aylıkları nasıl değişecek? 

Ek gösterge düzenlemesinin yasalaşması halinde, yasadan önce emekli olanların emekli ikramiyesinde fark ödemesi bekenmiyor. Ancak, mevcut emekli maaşlarının güncellenmesi yasaya göre mümkün. Ek göstergenin aylık bağlama oranını değiştirmesi ile bu memurların tümünün maaşında temel alınan taban aylıklar da değişime uğrayacak.   

3600 ek gösterge artışıyla maaş, ikramiye ne kadar artar?

Ek gösterge emekli maaşları ve ikramiyelerinde ciddi oranlarda artış olacak. Düzenleme ile polislerde emekli maaşında ortalama 500 lira, ikramiyelerinde ise 17 bin lira artış olacak. Öğretmenlerde de en az emekli maaşı artışı 500 lira, ikramiyelerdeki artış ise 13 bin lirayı geçecek. 

Dul ve yetim maaşlarını etkileyecek mi?

Dul ve yetim maaşı alanlar da, yüzbinlerce memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge çalışmalarını yakından izliyor. Kanunda, “5434 sayılı Kanuna göre ödenen aylıklar ile bu madde kapsamında bağlanacak aylık, memur maaş katsayısında artışa göre yükseltilir. 

Ayrıca kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra barem, teşkilat, kadro ve sair kanunlar ile aynı rütbe, kadro ve sair kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucunda aylık tutarlarında meydana gelecek yükselmeler, aynı rütbe, kadro unvanı ve dereceden bağlanmış bulunan emeklilik, malullük ve vazife malullük aylıkları ile dul ve yetim aylıkları hakkında da uygulanır” deniliyor. 3600 ek göstergenin yasalaşması halinde, maaş artıran kadro ve derece değişiklikleri dul ve yetim aylıklarına da uygulanıyor.

3600 ek gösterge artışı dereceye göre nasıl olacak? 

Ek göstergesi 2200’den 3600’e çıkacak personelde artış 20 bin lirayı geçecek. Dördün birinci derecesindeki 25 yıllık 3000 göstergedeki memurun 77 bin liralık ikramiyesi 3600 ek göstergede 94 bin liraya çıkacak. 30 yıllık kıdemdeki memurda ikramiye 92 bin liradan 113 bin liraya yükselecek. Memurun kıdem süresi ve derecesine göre artış değişecek. 

3600 ek gösterge artışı kimleri kapsayacak?

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal Maliye Bakanı iken, “Düzenlemeden 1.5 milyon civarında memur ve emeklimiz yararlanacak. Emeklilerimizin dul ve yetimleri de istifade edecek yani bu düzenlemeden sadece bundan sonra emekli olanlar değil, halihazırda emekli olmuş vatandaşlar da yararlanacak” demişti.

3600 ek gösterge emekli aylığını nasıl etkileyecek?

Dört meslek grubunun (öğretmen, polis, hemşire ve din görevlisi) emekli aylığı, 3000 ek göstergeye tabi olup 25 yıl hizmeti bulunan ve 1/4’ünden emekli olanlar için 2 bin 950 lirada eşitlenecek. Hemşirelerin 2 bin 349 TL olan emekli aylığı 601 TL; öğretmen ve din görevlilerinin 2 bin 417 TL olan emekli aylığı 533 TL; polislerin 2 bin 517 TL olan emekli aylığı da 433 TL artırılacak. 30 yıl hizmeti bulunup ek göstergesi 3000’den 3600’e çıkarılanların emekli aylığındaki artış 641 liraya ulaşacak. 25 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den ek gösterge 3600’e çıkarılanların emekli aylıkları 2 bin 352 liradan 2 bin 950 liraya; 30 yıl hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıkları da 2 bin 510 liradan 3 bin 147 liraya çıkarılacak.

Ek gösterge nedir?

Ek gösterge; memurların maaşlarının hesaplanmasında uygulanan bir hesaplama metodudur. Aynı zamanda emeklilik maaşlarının hesaplanmasında da kullanılır. Ek gösterge maaşı, ek gösterge puanının aylık katsayısı olarak belirlenir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23