• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'2016 yılı inşaat sektörü için parlak bir yıl olacak'

Yeniakit Publisher
2016-01-07 08:58:00 -
'2016 yılı inşaat sektörü için parlak bir yıl olacak'

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir,"2016 yılı sektör için çok daha başarılı, parlak bir yıl olacak" dedi.

Türkiye konut sektörü 2015'i 1 milyon 200 bini aşan konut satışıyla tamamlamaya hazırlanırken, sektör paydaşları, 2016'da yeni projelerin konut satışlarını artıracağını öngörüyor.
 
Sektör temsilcileri, 2015 yılı değerlendirmeleri ve 2016 beklentilerini AA muhabiriyle paylaştı.
 
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, 2016'nın yeni bir başlangıç yılı olacağını belirterek, seçim sonrası tek partili bir hükümeti kurulmasının inşaat sektörüne 2004'teki gibi bir ivme kazandırdığını söyledi.
 
Son iki ayda hızlanan konut satışlarına bağlı olarak 1 milyon 200 bini aşan konut satışının, sektöre yeni bir rekor kazandırdığını vurgulayan Durbakayım, "Yurt içi istikrar 2016'da da önemini koruyacak ama asıl belirleyici faktör konut kredisi faiz oranları olacak. Mevcut faizler aylık yüzde 1-1,2 seviyelerinde bulunuyor. Eğer 'Mortgage yasası' tam işlerliğe kavuşursa konut kredilerindeki faiz oranı aylık yüzde 0,60-0,70 seviyelerine inebilir. Dolayısıyla konut alıcılarının üzerindeki yük büyük ölçüde kalkar" ifadelerini kullandı.
 
"2016'da konut sektöründe proje patlaması yaşanabilir"
 
Durbakayım, 2016'daki satışların 2015 yılından içerik olarak ayrışacağının altını çizerek, 2014 ve 2015 yıllarında gerçekleşen konut satışlarının büyük bir kısmının mevcut projelerdeki dairelerin satışlarından geldiğini anımsattı.
 
Gelecek yıl ise proje patlaması yaşanabileceğine işaret eden Durbakayım, "Gelecek yıl art arda çıkmasını beklediğimiz yeni projelerdeki dairelerin satışlarına tanık olabiliriz. Bu kapsamda 2016 yılında bir milyon adedi çok rahat aşmasını beklediğimiz konut satışlarının en az yüzde 70'inin yeni projelerden olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
 
"Düşük maliyetli arsa temini istiyoruz"
 
Durbakayım, alt ve orta gelirliler için daha ucuz projelerin önemine değinerek, "Hükümetten konut almak isteyen orta ve alt gelir grubu insanlarımıza uygun fiyatlı imalat gerçekleştirmemize olanak sağlayacak düşük maliyetli arsa temini istiyoruz" dedi.
 
Mütekabiliyet yasasının da yeni bir sürece girmesi gerektiğini aktaran Durbakayım, müteahhitlerin vergi iadesinden faydalanmak istediğini söyledi.
 
Durbakayım, şunları da kaydetti:
 
"Yabancı bireysel yatırımcı, müktesep hakkının korunmasını ve vatandaşlık haklarının kalıcı olmasını istiyor. Biz üreticiler ise yabancıya yaptığımız satışların ihracat kapsamına alınmasını ve vergi iadesinden faydalanmak istiyoruz. 2016'nın yabancılar açısından başka bir önemi var. Bireysel yabancı yatırımcının yanı sıra kurumsal yabancı yatırımcıların da Türk gayrimenkul piyasasını yakından takip ettiğini biliyoruz. Direkt yabancı yatırımları kapsamında bu kurumsal yatırımcıların gelebilmesi için makroekonomik adımların kararlı bir şekilde atılması gerekmektedir."
 
"Sektörde yatırımlar daha stabil ilerliyor"
 
Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan da inşaat sektörü açısından 2015'in çok hareketli geçtiğini, yılın başında sektörde gözle görülür bir büyüme yaşandığını, 7 Haziran seçimlerinin ise sektörde ve Türkiye ekonomisinde bir şaşkınlık oluşturduğunu ifade etti.
 
Faizlerde ve dolar kurunda yaşanan yükselişle yerli yatırımlarda bir duraklama görüldüğünü söyleyen Uyan, sektörün kura rağmen fiyatlarını artırmamakta direndiğini aktardı.
 
Uyan, yıla ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
 
"Başta Körfez ülkelerinden gelenler olmak üzere yabancı yatırımcılar fırsatı görerek Türkiye'ye önemli yatırımlar gerçekleştirdi ve nihayet 1 Kasım 2015'te Türkiye'nin tekrar istikrarı seçmesiyle sektör ve ekonomi de tekrar hareketlendi.
 
Bilindiği gibi siyasi konjonktür, ekonomideki dalgalanmalar, uluslararası ilişkilerde yaşananlar sektörde ciddi etki oluşturdu. 1 Kasım süreci sonrası uçak kriziyle gündeme gelen Rusya krizi, sektörde küçük bir duraklama yaşatmış olsa da günün sonunda sektörde yatırımlar rayına oturdu. Faizler ve döviz kuru da kendi dengesini buldu. Artık sektörde yatırımlar daha stabil ilerliyor. Emlak, konut rakamlarına baktığımızda da 2015'teki tüm dalgalanmalara rağmen sektördeki satışların arttığını görüyoruz. Gayrimenkul halen en güvenli yatırım aracı olarak yatırımcıları çekmeye devam ediyor. Konut satışları yıl sonunda yeni bir rekora imza atacak gibi görünüyor."
 
"Yatırımcılar, erteledikleri ihtiyaçlarını 2016'da yatırıma dönüştürecek"
 
Uyan, hükümetin sürmekte olan reform programlarının gayrimenkul sektörüne bir sıçrama getireceğini belirterek, "Sektörde taşların 2015 sonu itibarıyla yerine oturması, hükümetimizin istikrarı sürdürmek için çıkarmayı planladığı yasalar ve vergi konusundaki reformların hayata geçmesiyle sektör, Türkiye'nin 2023 hedeflerini tekrar yakalaması adına önemli adımlar atacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Sektör rakamlarına bakıldığında yerli yatırımcının ihtiyaçlarını ertelediğini vurgulayan Uyan, "Faizler ve döviz kurunun bir sisteme oturduğunu gören yatırımcılar, erteledikleri ihtiyaçlarını 2016'da yatırıma dönüştürecekler" öngörüsünü paylaştı.
 
"Sektör önümüzdeki yıl rekorun da rekorunu kıracak"
 
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konut satışlarındaki artışın süreceğine dikkati çekerek, "2015'te rekor kıran Türk inşaat sektörü 2016'da rekorun rekorunu kıracak" dedi.
 
Gelecek yılın Türk inşaatçıları için başarılara gebe yeni bir yıl olacağını dile getiren Demir, şunları da kaydetti:
 
"Artık gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki seçimlerle geçen ve iş adamları için pozisyon alması zor bir yıl olan 2015'te inşaat sektörü konut satış rekorunu kırdı.
 
Bunun mutluluğuyla 2016 yılı sektörümüz için istikrar yılı, huzur yılı ve umut yılı olacak. 2015 yılında bu kadar başarılı olan inşaat sektörü, önümüzdeki yıl rekorun da rekorunu kıracak. 2016 yılı sektör için çok daha başarılı, parlak bir yıl olacak."
 
(AA)
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23