İYOT EKSİKLİĞİ YAŞAYANLARIN SAYISI YÜKSEK: Dünya genelinde insanların iyot düzeylerinin azaldığını belirtilen Dr. Cafer Kaya, beyin hasarı dahil ciddi semptomlara neden olan bu durumun çevresel toksinler, gıda katkıları, iyot emilimiyle etkileşen pek çok kimyasalın yaygın olarak kullanılması ve gıdalardan yetersiz iyot alımı olduğunu söyledi. Gıdalardaki iyot eksikliği nedeniyle bölgesel tiroid bezinin büyümesi sonucunda insanlarda endemik guatrın görüldüğünü söyleyen Dr. Cafer Kaya, kanserin önlenmesinde de iyot tüketiminin önemli olduğunu vurguladı. Kaya, yapılan çalışmalar neticesinde çocukların önemli bir kısmında iyot eksikliği tespit edilmesi neticesinde ülke çapında iyot eksikliği ve endemik guatr ile mücadele anlamında tüm gıdalarda iyotlu tuz kullanılması gerektiğine karar verildi” dedi. İyot eksikliğinin neden olduğu diğer olumsuzluklar hakkında da şu bilgileri paylaştı; “İyot eksikliğinde metabolizma hızı azalır, daha az enerji üretilir ve hücrelerin yenilenmesi yavaşlar. Hipotiroidi, demir eksikliği anemisi, kolesterol düzeylerinde artış, endemik guatr, kısırlık, bebek ölümünde artış, fibrokistik meme hastalığı, damar sertliği için bir risk faktörüdür. Boynun önündeki şişlik (guatr),nefes darlığı, yutma güçlüğü, kilo almak, yorgunluk, güçsüzlük, saçlarda dökülme, cilt kuruluğu, öğrenme ve hafıza problemleri, ısınamamak, kalp hızında yavaşlama, gebelik ve hamilelik ile ilgili sorunlar, adet düzensizliği veya adet dönemlerinin daha ağır geçmesine neden olur.”