• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

2021-10-11 21:30:15
Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

Besleyici ve şifa kaynağı olarak bilinen, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi geniş bir coğrafyada çeşitli yapım şekilleriyle damakları lezzetlendiren tarhana, zahmetli uğraşın ardından sofralardaki yerini alıyor.

#1
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

EL YAPIMI TARHANANIN SERÜVENİ: Trakya`nın temiz havası ve doğal su kaynaklarıyla Istranca Dağları`nın eteklerinde yetiştirilen kırmızı biber, domates ve soğan gibi ürünler, toplandıktan sonra bol suyla yıkanarak tarhana yapımı için ufak ufak parçalara ayrılıyor.

#2
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

BİR ÇOK ÇEŞİT KARIŞIM HAZIRLANIYOR: Önce biberler, daha sonra domatesler ve soğanlar, tencerede kaynatıldıktan sonra un, yoğurt, yaş ekmek mayası, salça ve tuz ilave ediliyor.

#3
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

3 GÜN BOYUNCA YOĞRULUYOR: Yoğrulan hamur fermantasyon işlemi için üzerine örtü serilerek leğende 9 ila 12 gün bekletiliyor. Bu bekleme işlemi sırasında hamur günde en az 3 kez yoğuruluyor.

#4
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

TOZ HALİNE GETİRİLİNCEYE KADAR: Fermantasyon işleminin ardından hamur, ufak parçalara ayrılarak bir gün kurumaya bırakılıyor. Kuruyan parçalar ertesi gün kevgirden geçirilmek üzere elle ovalanıyor. Toz haline getirilen tarhana tekrar kurumaya bırakılıyor ve kuruyunca bez torbalarda kışın tüketilmek üzere saklanıyor.

#5
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

İMECE USULÜ YARDIMLAŞMA: Köylerde imece usulü yoğun emekle üretilen tarhana, özellikle odun ateşinde pişirilerek sofralardaki yerini alıyor. Pehlivanköy ilçesine bağlı Kuştepe köyünde yaşayan Mürvet Gürses, tarhananın yapımının meşakkatli olduğunu söyledi.

#6
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

ÇOK ÖZEL... Trakya`da üretilen tarhananın renginin bölgede üretilen kırmızı biber ve domatesten dolayı daha koyu olduğunu belirten Gürses, "Biberimizi bahçeden topluyoruz. Bu biberler susuz yetiştiği için tarhananın rengi Trakya`ya özgü oluyor." dedi.

#7
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

MÜTHİŞ LEZZET: Tarhananın şifa kaynağı olarak bilindiğini anımsatan Gürses, şöyle konuştu: "Tarhanamız çok lezzetli oluyor. Kışın sofralarımızın vazgeçilmezi. Hele grip, nezle olduğumuzda hemen tarhana çorbası içer, hastalıktan kurtuluruz. Bekleme süresi uzun ve ellerimizde yoğuruyoruz ama lezzeti bu meşakkate değiyor. Hemen hemen her gece soframızda tarhana oluyor. Bazen hiç yemek yapmayız, sadece tarhana ile karnımızı doyururuz. Bazen sabah kahvaltılarımızı da tarhana ile yaparız."

#8
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

A ve B VİTAMİNİ DEPOSU: Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Trakya mutfak kültürü araştırmacısı Ali Çakır da tarhana çorbasının A ve B vitamini açısından çok zengin olduğunu belirtti.

#9
Foto - Şifa kaynağı el yapımı tarhana bin bir emekle sofralarımıza böyle geliyor

Tarhana çorbasının Orta Asya Türk mutfak kültüründen bugüne kadar ulaştığını ifade eden Çakır, şöyle konuştu: "Tarhananın orijinali aslında beyaz renklidir. Orta Asya`dan çıkış noktası beyazdır. Orta Asya`dan Anadolu`ya gelene kadar değişik evrelerde farklılıklar göstermiştir. Amerika kıtasının keşfi, domatesin ve biberin hayatımıza girmesi ile tarhana renklenmiştir. Tarhanayı yaparken kesinlikle güneşin altında kurutmamak gerekiyor. Gölgede, serin bir yerde, havadar bir yerde kurutmamız gerekiyor. Güneşin altında kurutulursa B vitamini açısından kayba yol açar."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23