• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
4
Seferi olan kurban keser mi?

2020-06-30 16:32:59
Seferi olan kurban keser mi?

Bu sene ramazan bayramı koronavirüs gölgesinde geçti. 1 Haziran’da atılan yeni normalleşme adımlarıyla birlikte vatandaşlar kurban bayramında kurallara riayet ederek ibadetlerini yerine getirmek istiyor. Kurban bayramına kısa bir süre kala, kurban ibadeti hakkında aklına sorular takılanlar konu hakkında internette sık sık araştırma yapıyor. Birçok kişi seferi olan kişilerin kurbanlarının nasıl kesileceğini merak ediyor. İşte, merak ettiğiniz “Seferi olan kurban keser mi?” sorusunun cevabı.

#1
Foto - Seferi olan kurban keser mi?

31 Temmuz Cuma günü kurban bayramının birinci gününe denk geliyor. Kurban bayramı boyunca ikamet ettiği adresten farklı bir yerde bulunacak olan kişiler, seferi oldukları için kurban kesip kesemeyeceklerini araştırıyor. İşte, merak ettiğiniz sorunun cevabı.

#2
Foto - Seferi olan kurban keser mi?

Seferi olan kurban keser mi? Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir. Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir. Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde ikamet ettikleri yere dönerlerse yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da kurban vacip olmaz. Ancak sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde ikamet ettikleri yere dönerlerse kurban kesmeleri gerekir. Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir.

#3
Foto - Seferi olan kurban keser mi?

Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir? Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23