• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
7
Kurban vekaleti nasıl verilir?

2020-07-02 14:00:08
Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban vekaleti nasıl alınır? Kurban bayramına az bir süre kala vatandaşlar kurban kesimi için vekaletin nasıl verilmesi gerektiğini araştırmaya başladı. Aynı şekilde vekalet alacak olanlar da vekaleti hangi sözlerle nasıl kabul etmeleri gerektiğini merak ediyor. Pek çok kişi “Kurban kesiminde vekil tayin etmek caiz mi?” , “Kurban vekaleti verilirken hangi sözler söylenir?” , “Vekalet alan ne söylemeli” konularını araştırıyor. İşte, detaylar.

#1
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

2020 kurban bayramı 31 Temmuz Cuma-3 Ağustos Pazartesi günlerine denk geliyor. Kurban kestirecek olanlarsa vekaletin nasıl verilmesi gerektiğini merak ediyor. Konu hakkında Diyanet7in açıklamalarını inceleyenler vekalet alacak olanların ise hangi sözleri söylemesi gerektiğini araştırıyor. İşte, detaylar.

#2
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban ibadetinde esas olan, kişinin kurbanını kendisinin kesmesidir. Bununla beraber malî bir ibadet olduğu için vekâlet yoluyla da kestirilebilir. Günümüzde vekâletle kurban kesimi genellikle iki şekilde uygulanmaktadır. Birincisi: Kurban kesmek isteyen kişinin ilgili kuruluşa kurbanlık alımı ve kesimi için umumi vekâlet vermesi, söz konusu kuruluşun da müvekkili adına taahhüt ettiği bu hayvanı alıp muayyen günlerde kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir.

#3
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

İkincisi: İlgili kuruluşun, kurban kesmek isteyen kimselere belirli bir bedel karşılığında kurbanlık hayvanı ya da hisseleri satması ve kesim günü geldiğinde de müşteriden vekâlet alarak onun adına kesmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Bu uygulamada, önce satım akdi yapılmakta, daha sonra da kesim için vekâlet alınmaktadır. Elde edilen etler de, bazen kurbanı kestirene bazen de onun rızasıyla yoksullara ve hayır kurumlarına verilmektedir.

#4
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban vekaleti yazılı ya da sözlü verilebilir. Kurban kestirecek olan vekil tayin ettiği kişiye “Seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim" sözünü söyler. Vekil tayin edilen kişi, işi bizzat kendisi yapabileceği gibi, yeni bir vekil tayiniyle başkalarına da yaptırabilir.

#5
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

Vekil olacak kişinin ise niyet etmesi şarttır. Vekalet alacak kişi “Bana vekalet veriyor musunuz?” demelidir. Kişiyi vekil kılanlar ise “Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık" demelidir. Vekalet alacak kişinin son olarak “Kabul ettim” demesi gerekiyor.

#6
Foto - Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban ibadetinin mahiyeti ve hükmü nedir? Sözlükte yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452). Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir. Mezheplerin çoğuna göre udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23