• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
7
Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

2020-03-29 16:59:38
Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs vakalarının artmasıyla milyonlarca kişinin aklına pek çok soru takılıyor. Bunlardan biri de sivrisineklerin vaka sayısını arttırıp arttırmayacağı. Pek çok kişi “Yaz aylarında koronavirüs vakaları artar mı?” , “Sivrisinekler koronavirüs taşır mı?” , “Sivrisinekten koronavirüs bulaşır mı?” sorularının cevaplarını araştırıyor. Peki, koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

#1
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs nedir? Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir. Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronavirüsler. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

#2
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs ile grip arasındaki fark nedir? Mevsimsel geçişlerde grip, soğuk algınlığı vakalarıyla sık sık karşılaşabiliriz. Bu noktada vatandaşlar grip ile corona virüsün nasıl ayırt edilmesi gerektiğini merak ediyor. Öncelikle corona virüsün en net belirtisinin solunum güçlüğü olduğu belirtiliyor. Yaşanılan bu güçlük hastanın mutlaka hastaneye başvurmasına yol açıyor. Normal seyreden gripte bu düzeyde bir solunum güçlüğünün beklenmediği ifade ediliyor.

#3
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs nasıl bulaşıyor? Corona virüsler birçok farklı canlıda hastalıklara neden olabilir. Ancak, SARS-CoV insanlar ve maymunlar, Himalaya misk kedisi, rakun köpeği, kedi, köpek ve kemirgenler gibi hayvanlara bulaşabilir. Kış aylarında daha çok görülen bu virüs; özellikle solunum yolları, karaciğer, mide, barsak ve sinir sistemini etkileyebilir. Grip gibi kolayca, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması, enfekte materyale dokunulmasının ardından ağız ve buruna temas sonucunda bulaşabilir.

#4
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüsten nasıl korunulur? Ellerinizi sık sık yıkayın. Eller sabun ve su ile en az 20 saniye yıkanmalı. Su bulamadığınızda kolonya ve antiseptikle ellerinizi temizleyin. Öksürme ve hapşırma durumunda tek kullanımlık kağıt mendil kullanın. Kağıt mendil yoksa; direk içinize doğru hapşırın ya da öksürün. Kişilerle aranızdaki mesafeyi en az 1 metre olarak koruyun. Grip ve soğuk algınlığı belirtisi varsa dışarı çıkarken maske kullanın.

#5
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs ölümcül mü? Uzmanlar koronavirüsün yüzde 80 hafif atlatıldığını yüzde 20’lik kısımda hastalığın ağır seyrettiğini belirtti. Corona virüsün 50 yaş üstü diyabet, kalp yetmezliği ve koah hastalığı bulunanlarda ciddi sonuçlara yol açtığı ifade edildi.

#6
Foto - Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı?

Koronavirüs sivrisinekle bulaşır mı? Havaların ısınmasıyla birlikte sivrisinekler fazlasıyla ortaya çıkmaya başlayacak. Bu nedenle vatandaşlar sivrisineklerin koronavirüsü yayıp yaymayacağını araştırıyor. Ancak uzmanlar böyle bir durumun mümkün olmadığını belirtti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23