• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
9
Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

2020-03-30 07:09:02
Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Nafile oruç tutmak isteyen kadınların bir kısmı oruç tutmadan önce eşlerinden izin alıp almamaları gerektiği konusunu araştırıyor. İslamiyette evliliklerde kadın ve erkeğin birbirine hakları vardır. Bu nedenle kadınlar nafile oruç öncesinde eşlerinden izin alıp almamaları gerektiği konusunda araştırma yapıyor. İşte, merak ettiğiniz “Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?” sorusunun cevabı.

#1
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Nafile oruç nedir? Bir adak adanmış ise ‘şu olursa 3 gün oruç tutacağım’ denmiş ise o orucun tutulması gerekmektedir. Bu tür oruçlara vacip oruç denir. Vacip oruçlarda da zaman kişinin söylediğine göre belirli ya da belirsiz olabilir. Şu gün oruç tutacağım denmiş ise o gün tutulmalıdır fakat belirli bir zaman verilmemiş ise orucun zamanı belirsizdir. İstendiği gün tutulabilir.

#2
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu? "Kadının, kocası yanında bulunduğu halde, onun izni olmaksızın, nafile oruç tutması helal olmaz." (Buharî, nikâh, 84, 86; Müslim, zekât, 84; Ebu Davud, savm, 73) Farz ve vacip oruçları tutarken kadının, kocasından izin almasına gerek yoktur.

#3
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Oruç tutmanın faziletleri nelerdir? Hz. Peygamber (sav) birçok hadislerinde orucun faziletlerini açıklarken, samimi bir inançla Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak üzere ramazan ayını oruçla geçirenin günahlarının bağışlanacağını ve oruçluların cennette yüksek derecelere nail olacağını bizlere haber vermiştir. “Kim Allah’a inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

#4
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Bizler, Farz olan Ramazan orucunu tutunca, hem Allah’ın rızasını kazanıyor sevap elde ediyoruz, hem de tutuğumuz bu oruçlar bizim günahlarımıza kefaret oluyor. Bu hususta Peygamber (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyuruyor: “Kişi büyük günahlardan kaçındığı takdirde, beş vakit namazlar, cumadan cumaya ve Ramazan’dan Ramazan’a, aralarında işlenen günahlara kefarettir.” Oruç, kişiyi kötülüklerden ve günahlardan koruyan bir kalkandır.

#5
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

“Oruç sahibini koruyan bir kalkandır. Oruçlu kimse saygısızlık yapmasın, ahlaksızca konuşmasın. Eğer birisi kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, “Ben oruçluyum, ben oruçluyum” desin, Ona bulaşmasın.” İbn Mace’de bulunan başka bir rivayette ise, Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyuruyor: “Kalkan savaşta sizi koruduğu gibi oruç da cehennem ateşinden korur.” Oruçlunun kazanacağı ecir ve mükafat, Allah katında garantilidir. Garantisi şu hadislerdir.

#6
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

“Canım elinde olan Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu Allah nezdinde misk kokusundan çok daha hoştur. (Zira Allah (cc) buyuruyor ki): “ Oruçlu yemesini içmesini ve şehvetini sırf benim için terk ediyor. Bu nedenle onun mükafatını ben vereceğim. İyiliğin karşılığı ise on misliyledir.” Aynı konuda Müslim’de şu rivayet vardır : “ Yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır: “Adem oğlunun her ameli kendisinindir. Yalnız oruç müstesna, o benimdir. Onun mükafatını verecek olan da benim.” Bundan daha büyük garanti olur mu? Oruç, Yüce Allah’ın bize verdiği nimetlere karşı bir teşekkürdür. “Her şeyin bir zekatı vardır. Bedenin zekatı da oruçtur. Oruç sabrın yarısıdır.”Oruç, bizlere sabretmesini öğretmektedir. Oruç sayesinde kazandığımız sabrımızı devam ettirmeliyiz.

#7
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

Yüce Allah, Oruç tutan kulları için Cennette özel bir kapı tahsis etmiştir. Cennetin sekiz kapısından bir tanesi, oruç tutan Müslümanlara için ayrılmıştır. “ Cennette Reyyân denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü Oruç tutanlar o kapıdan çağırılacaklardır. Kim oruç tutanlardan ise o kapıdan cennete girecektir. Kim de o kapıdan girerse ebedi olarak susuzluk çekmeyecektir.”[20]. Yine Peygamber (sav) şöyle buyuruyor: “Kim Allah yolunda bir çift mal infak ederse cennet kapılarından; “Ey Allah’ın kulu! Bu bir hayırlı iştir” diye nida edilir. Namaz kılan Müslüman namaz kapısından çağırılır. Allah yolunda cihat yapan kimse cihat kapısından çağırılır. Oruç tutan kimse Reyyan adlı kapıdan çağrılır. Zekat veren kimse zekat kapısından çağrılır”. Bunun üzerine, Hz.Ebu Bekir (ra): “Anam babam sana feda olsun Ey Allah’ın Resulü! Bu kapıların hepsinden çağırılan Müslüman olacak mıdır?” diye sorar. Hz. Peygamber (sav) Efendimiz: “Evet, senin onlardan biri olmanı umarım” buyurdu. Bu uzun ve sıcak günlerde iftar vakti olunca seviniyor, yemeğe ve suya kavuşunca rahatlıyoruz. Oysa asıl ferahlık ve rahatlığı oruçlular Allah’a kavuşunca yaşayacaklar:

#8
Foto - Kocası eşine nafile oruç için izin vermezse oruç tutulur mu?

“Oruçlu için biri iftar ettiğinde, diğeri ise Rabbiyle karşılaştığında olmak üzere iki sevinç zamanı vardır.” İmkanlarımız nispetince, oruç tutan kimselere iftar soframızda yer ayıralım. İftar soframızı dostlarımıza, komşularımıza ve özellikle fakir ve muhtaçlara açalım. Ecir ve sevap kazanalım. “Her kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun ecrinden de hiçbir şey eksilmez.” “Hz. Peygamber (s.a.v.) insanlarla birlikte iftar ettiğinde şöyle derdi: “Yanınızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi iyiler yesin ve üzerinize melekler insin.” “Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, iftar açtığı zaman şöyle buyururdu: “ Susuzluk gitti, damarlar suya kavuştu. İnşallah orucun ecri de hasıl olmuştur.” Oruç tutan kişinin cennete girebilmesi için diğer dini görevlerinin (farzlar) dışında büyük günahlardan da sakınması gerekir. Şu Hadis-i Şerif bu hususu ifade eder: “Beş vakit namazını kılan, Ramazan orucunu tutan, zekatını veren, yedi büyük günahlardan sakınan hiçbir Müslüman yoktur ki, cennetin kapıları onun için açılmış olmasın. Ona “güven içinde Cennete gir” denilir.” Ecri ve sevabı bu kadar çok olan Ramazan orucunu mazeretsiz terk etmeyelim. Nefsimize ve yanlış telkinlere uymayalım. Farz olan Orucumuzu zamanında tutalım. Mazeretsiz oruç tutmamak büyük günahtır. Dinde geçerli bir mazereti olmadığı halde orucunu tutmayan kişi Allah’a isyan etmiş, pek çok sevaptan ve manevi nimetten yoksun kalmış olur. Büyük günah işlemiş olur. Peygamberimiz (s.a.v.), bu konuda : “ Kim hastalığı ve dinde geçerli bir ruhsatı olmaksızın Ramazan ayından bir gün oruç tutmazsa, senenin bütün günlerini oruç tutsa yine bu Ramazan orucunun yerine geçmez,” buyurmaktadır. Yüce Allah tuttuğumuz ve tutacağımız oruçlarımızı kabul eylesin. Ramazan- ı Şerifi en iyi şekilde değerlendiren bahtiyar kullarından eylesin. Bizleri Kadir Gecesine ve Ramazan Bayramına, sağlık sıhhat ve afiyetle ve sevdiklerimizle kavuştursun.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23