THY - Orta Avrupa Eylül

Çay nasıl yetişir?

Sofralarımızdan eksik olmayan çay nemli topraklarda yetişen çay bitkisinden üretilmektedir. Çay dünyada ve özellikle ülkemizde en çok içilen içecekler arasındadır. Özellikle kahvaltı kültürü olan toplumlarda kahvaltıların yanında çay vazgeçilmez bir içecektir. Peki çay nasıl yetişir?

Çay nemli topraklarda yetiştirilen çay bitkisinden elde edilir. Toplandıktan sonra bir takım işlemlerden geçirilen çay yapraklarından çay içeceği yapılır. Çay çeşitli evrelerden geçerek üretilen bir bitkidir. Çay bitkisinin anavatanı olarak Güneydoğu Asya ülkelerini söyleyebiliriz.

Ancak çay tropik ve nemli coğrafyalarda da yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Dağlık alanlarda yetiştirilen çay bitkisi en çok Asya, Avustralya, Amerika, Afrika ve Avrupa kıtasının nemli bölgelerinde yetiştirilir. Hindistan, Türkiye, Çin ve Kenya en çok çay üretimi yapan ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye’de çay üretimi sadece Doğu Karadeniz bölgesinde Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde gerçekleştirilir. İngiltere, Rusya, Pakistan, ABD ve Arap ülkeleri en fazla çay ithal eden ülkelerin başında gelir.

Çay bitkisi büyüme sürecinde her 6 ve 14 günde bir toplanmaktadır. Çayın Siyah çay, yeşil çay, kırmızı çalı çayı, Meyve ve bitki çayları gibi çeşitleri de bulunur. Dünyada ve Türkiye’de genellikle en çok siyah çay üretimi yapılmaktadır. Çay tarlalarından toplanan çaylar toplandıktan sonra 5 aşamalı bir süreçten geçer. Toplama çayın kalitesi açısından önemli bir süreçtir. Tarlalardan toplanan çayların fazla bekletilmeden hemen işleme alınması gerekir. Bu nedenle çayların fabrikalara en kısa süre ulaştırılması önemlidir.

Toplanan çay yapraklarında yaklaşık yüzde 80 oranında su bulunur. Bu nedenle fabrikalarda soldurma işlemi ilse çay yapraklarına ısı verilerek yapraklardaki nem azaltılmış olur. Çay yaprakları çay fabrikalarında farklı makinelerde parçalanarak ezilir. Daha sonradan çay yaprakları havayla temas ettirilerek siyahımsı bir renk alması sağlanır. Bu sayede çayda istenilen renk, koku ve aroma elde edilmiş olur. Kurutma işlemiyle çayda bulunan yüzde 50 oranındaki nem miktarı düşürülür. Kurutma işleminin amacı, çay yaprağını fırınlayarak süreç içerisinde kazandığı aroma ve rengi kaybetmesini önlemektir. Bu işlem sonunda evde içilen çaylar son şeklini alır.