THY- Noukşot

Veremden nasıl korunulur?

Verem, (Tüberküloz) Koch basili adındaki mikroptan kaynaklanan bulaşıcı bir hastalık türüdür. Bu rahatsızlığın temel yerleşim yeri akciğerler olmakla birlikte kan yoluyla tüm vücuda yayılabilmektedir.

Verem nasıl bulaşır?

Hastalık, verem mikrobu taşıyan kişilerden öksürük, hapşırma veya yakından konuşma sonucu hava yoluyla bulaşır.

Verem hastalığında kimler risk altındadır?

- Akciğer, kalp, karaciğer, böbrek ve AIDS gibi kronik hastalıkları olanlar

- 0-5 yaş arasındaki çocuklar

- 65 yaş üzeri kişiler

- Uzun süreli kortizon tedavisi görenler

- Kanser hastaları

- Bağışıklı sisteminde problem olanlar

- Sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanlar

- Kalabalık ortamlarda yaşayanlar

- Sigara, alkol ve uyuşturucu kullananlar

- Yetersiz beslenen kişiler

Veremin belirtileri nelerdir?

- Halsizlik

- Yüksek ateş

- İştahsızlık

- Gece terlemeleri

- Nefes darlığı

- Göğüs ağrısı

- Klio kaybı

- Kuru ve balgamlı öksürük

Veremden nasıl korunulur?

- Beslenmeye dikkat edilmeli

- Meyve, sebze, et ve balık tüketimi dengelenmeli

- Düzenli uyku uyunmalı

- Stresten uzak durulmalı

- C ve D vitaminini düzenli olarak alınmalı

- Günde en az 2 litre su tüketilmeli

- Düzenli egzersiz yapılmalı

- Sigara, alkol ve uyuşturucu madde gibi alışkanlıklardan uzak durulmalı

- Verem'e karşı koruyucu özelliği olan BCG aşısı yaptırılmalı

Vereme ne iyi gelir?

- 5 tane yumurtayı iyice kaynatın. Kabuklarını döverek toz haline getirin. Daha sonra üzerine bir su bardağı limon suyu ekleyin ve yumurtanın kabuklarının erimesini bekleyin. Son olarak içerisine bal ilave ederek yemeğinizi yedikten sonra bir fincan tüketin.

- 1 gram kına, 4 gram zerdeçal ve 20 gram nöbet şekerini 2 su bardağı suda kaynatın. Daha sonra süzerek bal ile tatlandırın ve hergün 3 kez bir fincan tüketin.

- Hergün 10 veya 15 tane badem tüketin.

- Bir su bardağı suyu kaynatın. İçine 4-10 gram arası sarı kantron koyun ve dinlendirin. Günde üç kez yemeklerden önce bir su bardağı tüketin.

- 1 su bardağı kaynatılmış suya 10 gram ada çayı koyarak on dakika dinlendirin ve hergün üç kez tüketin.

- Toz halindeki 400 gram keten tohumunu bal ile karıştırın. Daha sonra macun haline getirerek sabahları aç karnına yiyin. Bu kürü 30-40 gün devam ettirin.

- 50 gram şekere, 50 gram çam reçinesi koyun ve toz haline getirin. Hergün iki tane fındık büyüklüğünde yutun.

- Beyaz soğanı sıkarak suyunu akşam ayaza koyun. Daha sonra günde bir fincan için.

- Sinirli otu yaprağı çay gibi demlenir ve içilir.

- Bir çay fincanı kaynar suyun içine, ince kıyılmış, bir çay kaşığı ısırgan otu konulur. Demlenmesinin ardından da süzülerek balla tatlandırılır ve günde 2 kez birer çay fincanı içilir.