THY- Noukşot

Kramp nedir?

Kramp, genellikle kol ve bacaklarda meydana gelen çeşitli sinirsel-ruhsal etkenlere bağlı olarak gelişen ağrılı bir kas tutulmasıdır.

Kramp neden olur?

Yaralanma: Bir yaralanmadan sonra kramplar meydana gelebilir. Bu ağrılar ile vücut, hareketi en aza indirip yaralanmış bölgeyi korumaya çalışır.

Kasların fazla kullanılması: Kas yorgunluğu kramplara yol açabilir.

Vücudun susuz kalması: Terleme sonucu vücut susuz kalmışsa bu durum kramplara neden olabilir. Bu tip sorunlarda bol su içilmelidir.

Kalsiyum-magnezyum-potasyum düşüklüğü: Kandaki kalsiyum, potasyum veya magnezyum seviyelerinin düşüklüğü kasların uyarılmasını arttırır. Bunun sonucunda kramlar görülür.

Hareketsiz kalmak: Sürekli hareketsiz bir pozisyonda oturmak veya yatmak kas yorgunluğuna ve krampa neden olabilir.

Kullanılan ilaçlar: Bazı ilaçların yan etkileri kramplara neden olabilmektedir. Örneğin tansiyon ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları ve kolesterol düşürücü haplar gibi. Ayrıca diyaliz tedavisi de bu soruna yol açabilmektedir.

Ani kas kasılmaları nasıl önlenir?

- Dolaşımı idame ettirmek için bol su tüketilmeli

- Kalsiyumun kas çekilmelerini düzenlemesi için az yağlı süt ürünleri yenilmeli

- Muz, narenciye, kurutulmuş meyve, domates suyu, kavun, kabak, patates, süt ve avokado gibi potasyum açısından zengin yiyecekler tüketilmeli

- Enerji için pirinç, kuru baklagil ve hamur işleri gibi karbonhidratlar yenilmeli

- Enerji dönüşümü için gerekli olan demir için güçlendirilmiş tam tahıllı gevrekler ve kompleks tüketilmeli

- B vitaminleri için tam tahıllı ekmek tüketimi artırılmalı

- Kaslara olan dolaşımı azaltan kahve, çay ve kafein gibi içecekler içilmemeli

- Sıvı toplanmasına neden olabilecek çok tuzlu yiyecekler tüketilmemeli

- Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden uzak durulmalı