THY - TR Çıkışlı Mauritius

Kurban etlerindeki parazitlerden nasıl korunabiliriz?

Kesilen kurbanların ciğerlerinde parazit bulunabileceğini vurgulayan uzmanlar, sakatatların çok iyi temizlenmesi gerektiğini söylediler. Parazit ve kistlerin, ızgara şeklinde pişirmelerde insana geçme oranının daha yüksek olduğunu kaydeden uzmanlar, şöyle dediler:

''Veteriner kontrolünden geçmemiş hayvanların, kurbanlık olarak alınmamasına özen gösterilmelidir. Genellikle kaynama şeklinde etlerin pişirilmesi, parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebiliyor. Izgaralarda, et direkt olarak ateşin üzerine konuluyor ve etin sadece yüzey kısmı pişiyor, içleri çiğ kalıyor. Bu nedenle de hastalıkların insanlara geçme riski artıyor. Izgara yapılırken, ızgara ile et arasındaki uzaklığın yaklaşık 15 santim olması gerekiyor. Çiğköfte yapımında kullanılan çiğ etlerin de büyük sakıncaları bulunuyor.''

Uzmanlar, yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunan kişilerin kırmızı etten uzak durmaları gerektiğini de hatırlatarak, bu kişilerin sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermelerinin yararlı olacağını söylediler.