• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yavuz Bahadıroğlu
Yavuz Bahadıroğlu
TÜM YAZILARI

“Çocuk suçlu” yetiştirmek ister misiniz?

18 Nisan 2015
A


Yavuz Bahadıroğlu İletişim: [email protected]

Televizyoncu mikrofonu çocuğa uzattı ve sordu:

“Büyüyünce ne olacaksın?”

“Doktor”, “hâkim”, ne bileyim, “pilot”, “bilgisayar mühendisi” ya da gözünü daha yükseklere dikip; “bakan”, “başbakan”, hattâ “cumhurbaşkanı olacağım” demesini beklerken, parmak kadar çocuk, “Polat Alemdar olacağım!” deyiveriyor.

Polat Alemdar’ı tanır mısınız bilmiyorum. En çok izlenen mafya (ya da derin devlet) dizisinin başrolünde oynayan isim olur kendileri...

“Rol icabı” acımasız, gözükara, kana susamış bir mafya babası yahut “derin devlet”in adamıdır (içinden hukuk geçmeyen her eylem aynı kapıya çıkar).

Çocuklar “rol” nedir bilmeyecek kadar içten oldukları için, onu gerçek zannederler ve ona özenirler. 

Bu tür dizileri izlete izlete yetiştirdiğimiz çocuklardan biri, sınıf arkadaşını bıçaklayınca, diğeri esrarla yakalanınca, ötekisi sevdiği kıza lâf atan akranının sopayla başını yarınca, hiçbir şeyden haberimiz yokmuş gibi şaşkınlaşmamız var ya, sinir olurum!..

Yanlış örneklerle çocukların beynini keşmekeşe çeviren televizyonlarla gazetelerin şaşırmış gibi yapmaları ve “Ne oluyoruz” gibisinden sormaları beni iğrendirir. Gerçek şu ki, kimi medyanın sorumsuzluğu, kimi anne-babaların umursamazlığıyla birleşmesi “suç makineleri” ortaya çıkarıyor...

Ben bir adım daha atacağım: Çocuklarının ileride “Polat Alemdar” türünden bir “suç makinesi” olmasını bilgisizlikleri, ilgisizlikleri ve umursamazlıkları yüzünden katkıda bulunacak anne babalara bazı tavsiyelerde bulunacağım...

1. Anne-baba olarak bir birlerinize ve onlara sevginizi göstermemeli, “Sevgi gösterirsek şımarır” anlayışı içinde davranmalısınız!..

2. Çocuklarınızı ihmal etmeli, evdeki avizelerden, biblolardan ve bulaşıklardan daha önemsiz olduklarını çocuklarınıza hissettirmeli, bunun için de, evdeki eşyaların bakımına çocuklarınızdan daha fazla zaman ayırmamalısınız!..

3. Ya çok bol harçlık vermeli ya da çok az vermelisiniz. Harçlıktaki dengesizliği diğer ilişkilerinizde de göstermelisiniz. Bazen yüceltirken bazen aşağılayarak ruh dengesini bozmalısınız!..

4. Ana-baba olarak akşamlarınızı ya eğlence yerlerinde, ya sinemada, tiyatroda geçirmeli çocuklarınızın evde ne yaptıklarını umursamamalısınız!..

5. Baba olarak her akşam eve geç gelmeli, evde olduğunuz tüm saatleri ise televizyon başında geçirmeli, çocuğunuz en küçük bir sorun çıkardığı zaman, “Zaten senden adam olmaz” diyerek, sert tepki vermelisiniz!..

6. Çocuklardan gelecek sorulardan kaçmalı, asla cevaplandırmamalı, yalnız ara sıra onları karşınıza alıp, onların yaşında iken ne kadar başarılı olduğunuz yolunda hayali hikâyeler anlatmalısınız!..

7. Evde doğru kitaplarla dolu bir kitaplık bulundurmamalısınız.

8. Çocuklarınızın elinde herhangi bir kitap gördüğünüzde tepki göstermeli, “İbrahim Tatlıses okuyarak mı ünlü oldu?..” şeklinde örneklerle kafasını karıştırmalısınız!..

9. Televizyondan arta kalan zamanda sürekli paradan söz etmeli, ona ulaşmak için ezdiğiniz, oyuna getirdiğiniz “dürüst” adamları “enayi” gibi göstermeli, “doğruluk”, “dürüstlük”, “vefa”, “samimiyet”, “maneviyat” gibi duygularla çocukların önünde alay etmelisiniz!..

10. Bölüm başına onbeş, yirmi ölü düşen dizileri çocuklarınızla birlikte seyrederken, sık sık ağzınızı bozmalı, arada bir homurdanmalı, televizyon dizilerine “hayatın gerçeği” muamelesi yapmalısınız...

11. Çocuklarınızın okuluyla, öğretmenleriyle ilişki kurmamalı, eve geliş-gidiş saatleriyle ilgilenmemeli, okuldaki toplantılara gitmemelisiniz!..

12. Zaman zaman annesine şiddet uygulamalı, dövdüğünüz insanları sık sık anlatmalı, hayattaki başarılarınızla değil (çünkü çoğumuzun yoktur), yumruğunuzun gücüyle kazandığınız kavgalarla övünmelisiniz!..

13. “Biz adam olmayız” sözünü dilinizden düşürmemeli, Avrupalıları ölçüsüzce överken, kendi milletinizi küçümsemelisiniz!..

14. Çocukların gözlerinin önünde sokaklara çöp atmalı, sizi ikaz eden biriyle ağız dalaşına girmelisiniz!..

14. Türkiye’yi soyan hırsızları, uğursuzları, gasp çetelerini, hortumcuları “becerikli” gösterip öven, ama onlarla hukuk adına mücadele eden zabıta kuvvetlerini yeren konuşmalar yapmalısınız!..

Bu tavsiyelere uyarsanız “suç makinesi” çocuk yetiştirmeniz garantidir!

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23