• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yaşar Değirmenci
Yaşar Değirmenci
TÜM YAZILARI

Dosyalara dikkat!

17 Ocak 2014
A


Yaşar Değirmenci İletişim: [email protected]

Allah’ın çok ağırlık vermediği dosya kulun kendisine yaptığı zulümdür. Rabbi ile kendi arasındaki işlerdir. Oruç tutmadığı bir günü, terkettiği namazı, dilemesi halinde Allah mağfiret buyurur. Allah’ın hiç ihmal etmediği dosya ise kulların birbirlerine yaptığı zulümlerdir; onun karşılığının verilmesi kesindir

Hz.Aişe (r.a) anlatıyor:

Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Allah azze ve celle katında dosyalar üç türlüdür. Allah’ın çok ağırlık vermediği bir dosya vardır. Allah’ın hiç ihmal etmediği bir dosya vardır. Bir de Allah’ın affetmediği dosya vardır. Allah’ın affetmediği dosya, Allah’a şirk koşma dosyasıdır. Buyurdu ki: ‘Kim Allah’a şirk koşarsa, Allah ona cenneti haram kılar.’

Allah’ın çok ağırlık vermediği dosya kulun kendisine yaptığı zulümdür. Rabbi ile kendi arasındaki işlerdir. Oruç tutmadığı bir günü, terk ettiği namazı, dilemesi halinde Allah mağfiret buyurur.

Allah’ın hiç ihmal etmediği dosya ise kulların birbirlerine yaptığı zulümlerdir; karşılığı verilmesi kesindir.” (Ahmed bin Hanbel)

Hadisi şerifi günümüze uyarlarsak;

1) Allah’a şirk koşmak, hiçbir şekilde affı olmayan bir günahtır. Müşrik olan biri, ölmeden önce iman ederse Allah onu mağfiret eder, onun için kapı açıktır.

2) Allah’ın emirlerinden biri olarak kulun yapması gereken ibadetler sadece Allah ile kulu arasındadır. Diğer kullarla bir ilişkisi yoktur. Bir gün oruç terk etmek, bir vakit namaz kaçırmak inkârla bağlantısı kurulmadıkça affı umulur hatalardır. Yeter ki kul, Allah’ın emrini hafife almak gibi bir hataya bulaşmasın. Böyle biri için af büyük bir umuttur.

3) Kulun kulla olan hak ilişkisine Allah karışmamaktadır. Bu onun adaletinin sonucudur. Kul, Rabbi için ibadet yaptığında Rabbinden ecir kazanır. O ibadeti yaparken veya ibadetten sonraki bir zamanda, Allah’ın bir diğer kuluna karşı işlemiş olduğu herhangi bir suç, o ibadeti yapmasından ötürü yok sayılmaz. Allah, yarattığı her kulunu korumaktadır. Adaleti gereği, o kula yapılan haksızlığı, kullar arasındaki bir helalleşme veya -kıyamete kalması halinde- denkleştirme yoluyla giderecektir.

Farkında olmadan düştüğümüz önemli hatalardan biri, Hacerülesved’i öperken, onu öpenlerin irtikap ettiği hatalardır. Hacerülesved’i öpmek, sünnetlerden bir sünnettir. Engel yokken bile terk edilmesinin Hacc’a ve umreye bir zararı yoktur. Buna rağmen, çoğu ihramlı olan bir yığın mü’mine eziyet ederek onun öpülmesi ise tam anlamıyla kul hakkıdır, haramdır. Hacc’a gidip, oradan günahlardan arınarak dönmeyi uman bir mü’minin, hiç tanımadığı, bilmediği insanların haklarıyla evine dönmesi, kıyamet hesapları bakımından sadece hüsran olarak adlandırılabilir.

Dosyalara giren haklar

Bilhassa, yaratılıştan dolayı özrü bulunan insanların onurunu zedelemek ağır bir kul hakkıdır. Gıybet en ağır kul haklarındandır. Söz taşımak, nemime kul haklarındandır.

Yalan söyleyip aldatmak kul haklarındandır. Kin gütmek kul haklarındandır. Haset kul haklarındandır. Ticari ilişkilerde aldatmak kul haklarındandır. Herhangi bir yolla, insanlardan bir insanın malını, rızası olmadan yemek kul hakkıdır. Böyle bir hakkın, bir tek buğday danesi olmasıyla, bir buğday tarlası olması aynıdır. Sılayı rahimi koparmak kul hakkıdır. Söylentilere destek olmak kul hakkıdır. Ayıplayıp, tahkir etmek kul hakkıdır.

Komşuluk hukukuna riayet etmemek kul hakkıdır. Kaş, göz hareketiyle de olsa, mü’minlerle eğlenmek kul hakkıdır. Söz yaymak kul hakkıdır. Yalan şahitlik en ağır kul haklarındandır. Üstün kalmak için cedelleşip, tartışmak kul hakkıdır. Kaba sözlü olmak, kulu incittiği için kul hakkıdır. Zulmün her çeşidi kul hakkıdır. Suizan kul hakkıdır. Tecessüs kul hakkıdır. Sözden caymak, randevuyu geciktirmek kul hakkıdır. İşçinin ücretini geciktirmek bile kul hakkıdır. İşçiye anlaşma dışında iş yaptırmak kul hakkıdır. Rüşvet, o rüşvetten dolayı işi aksayan ne kadar insan varsa onların sayısı kadar kulun hakkıdır. Çocukların eğitimini, ahlâkını, kişiliklerini ihmal etmek kul hakkıdır. Eşlerin birbirlerini ezmeleri, görevlerini ihmal etmeleri kul hakkıdır. Yetimin horlanması, ihmal edilmesi kul hakkıdır.

Evlerin saygınlığını ihlal etmek kul hakkıdır. Borç geciktirmek kul hakkıdır.

Hırsızlık kul hakkıdır. Nasihatte cimrilik, doğru sözde ihmalkârlık kul hakkıdır.

Eş adaylarının birbirlerine yanlış bilgi verip aldatmaları kul hakkıdır. Oy vermeyi, vatandaşlık görevi bilip de, günlük ve kısır menfaatleri dikkate alarak oy vermek insanlara karşı işlenmiş bir kul hakkı suçudur. Ve netice şudur:

Kul hakkı tevbe ile affolunmaz. Tevbe, Allah’a karşı işlenen suçlar içindir. En büyük mağfiret sebebi olan şehitlik bile kul hakkını silmez. Tek çare, hak sahibi ile helalleşmektir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23