• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yaşar Değirmenci
Yaşar Değirmenci
TÜM YAZILARI

Allah dostlarının yöneticileri ikazı

29 Mart 2015
A


Yaşar Değirmenci İletişim: [email protected]

Önce yönetimini yüklendiğin ülkeyi bir uçtan bir uca kendi hanen kabul et, ülkenin halkını da kendi hanenin halkı olarak gör, yaşlılarını anan, baban, gençlerini de kendi çoluk çocuğun bil. Evine, hane halkına nasıl davranır, neyi layık görürsen ülke halkına da aynı şeyleri layık gör, aynı şeyleri uygula..

İKAZ

Meşhur Abbasi halifesi Harun Reşid, nasıl bir yönetici olsam da sorumluluğumu tam yerine getirmiş sayılsam diye geceleri uyku uyuyamaz hale gelir.

En sonunda o günün maneviyat büyüğü Fudayl bin İyad’a danışma gereği duyarak der ki:

- Ben kendimi ehil görmediğim halde halifelik sorumluluğunu üzerime yıktılar, kendi nefsimin hesabını nasıl vereceğimi bilemezken bu defa halkın hesabını vermekle de mükellef tuttular. Bu konuda neleri tavsiye eder, nasıl bir yönetim anlayışı içinde olmamı uygun bulursunuz? Bana yol gösterin, uyarılarda bulunun. Biz yöneticiler olarak maneviyat büyüklerimizin uyarı ve irşadlarına çok ihtiyacımız var?

Bunun üzerine o günün maneviyat büyüğü Fudayl bin İyad, tüm yöneticilere örnek olacak şu muhteşem tarihi yönetim tarifini yapar ve der ki:

- Ey Müslümanların halifesi! Çıktığın bu yüce makamın sorumluluğunu tam yerine getirmek istiyorsan gerçek manada bir yönetici olman gerek. Bunun için de önce yönetimini yüklendiğin ülkeyi bir uçtan bir uca kendi hanen kabul et, ülkenin halkını da kendi hanenin halkı olarak gör, yaşlılarını anan, baban, gençlerini de kendi çoluk çocuğun bil. Evine, hane halkına nasıl davranır, neyi layık görürsen ülke halkına da aynı şeyleri layık gör, aynı şeyleri uygula. Neye layık olup neye layık olmayacaklarını da bu vicdan terazisi ile tartarak tespit eyle.

Maneviyat büyüğü sözünü şöyle bağlar:

- Şayet yönetimini yüklendiğin insanların mahşerde tek tek karşına dikilip de senden davacı olmalarını istemiyorsan! Bu fevkalade faydalı yönetim tarifini büyük bir dikkatle dinledikten sonra gözyaşları içinde oradan ayrılan Abbasi halifesi Harun Reşid’in yol boyunca sızlanarak söylediği şu sözler tarihe geçer:

- Rabb’im der, ben kendi nefsimin hesabını verememe korkusu içinde iken, şimdi bana ülke halkının hesabını vermeyi de yüklediler. Bütün ülke bir baştan bir başa benim evim, ülke halkı da evimin halkı, yaşlıları babam-anam, gençleri oğlum-kızım, çocukları da kendi yavrularım olmuşlar. Ben bunların dertlerini, ihtiyaçlarını kendi hanemin dertleri, ihtiyaçları gibi tespit edip çare bulmaya mecbur ve mükellef tutuluyorum. Meğer yöneticilik ateşten bir gömlekmiş de pek de haberim olmamış. Nasıl uyuyacağım bundan sonra böyle geniş bir hanede, böylesine çok nüfuslu bir ailenin sorumluluğu altında?

Hayırlı ve başarılı bir aile misiniz?

İkinci suale geçiyoruz. Aile reislerine ikinci sorumuz şu olacaktır: “İşinizden dönünce hemen evinize geliyor musunuz? Yoksa şurada burada vakit öldürüyor, lüzumsuz yerlerde eğlenceye mi dalıyorsunuz?” 

Şayet faydasız yerlerde eğlenip kalıyor, evi yalnız bırakmaya devam ediyorsanız biliniz ki, bir aile reisliği mükellefiyetinizi daha ihmal ediyor, hayırsızlık işaretlerinden birini daha işlemiş oluyorsunuz! Nitekim bunun delili de Hazret-i Rasulullah’tan. Ashap diyor ki:

“Biz Rasulullah’ın sohbetinde bulunuyorduk. Sohbetimiz biter bitmez Rasulullah bizi terk eder, hemen evine, ailesinin yanına girerdi, başka yerde eğlenmezdi. Demek ki, mecburi işlerimiz bitip, günlük çalışmamız sona erince artık şurada burada eğlenilmez, hemen eve gelinip, bütün gün yalnız kalan hanımın yalnızlığı giderilmeye çalışılır. Onun hukuku düşünülür. Bunu nazara almayıp, sadece kendi eğlenmesini düşünmek, aile reisinin görev ihmalinden başka bir şey değildir. Yani aile reisliği notunda zafiyet vardır. Ne dersiniz beyler!

1) Evde ailenize haksız baskınız var mı?

2) Mesai bitiminde şurada burada eğlenerek evi ihmaliniz söz konusu mu?

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23