• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Yüksekova il olur mu?

10 Şubat 2018
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık Beyle program yapmak üzere Hakkari’ye gittik. TRT Haber’de yayınlanan Anadolu Soruyor programını bu ilimizden gerçekleştirdik. Anadolu’nun ruhuna uygun bir program oldu. Neredeyse programların tamamı Ankara ya da İstanbul’dan yapılıyor. Bu bağlamda Hakkari’den yaptığımız program etkili oldu. Hakkâri’ye gitmeden önce Van’a uğradık. Van, Doğu Anadolu’nun incisi olma yolunda hızla ilerliyor.

Van’da kayyım iyi çalışıyor. Özelikle Edremit ilçesinde yapılan sahil düzenlemesi ilçeye modern bir hava vermiş. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın kentte seviliyor. Kayseri Büyük Şehir Belediye eski Başkanı Mehmet Özhaseki’nin yanında yetişmiş. Belediye tecrübesi buradan geliyor. Van halkı ordumuzun alan hâkimiyeti sağlamasından memnun. Hendek ve mayın tuzakları nedeniyle PKK terör örgütüne tepki duyuyorlar.

Van’dan Hakkâri’ye doğru yol aldık. Hakkâri’ye giderken yalçın dağların arasından geçtik. Zap Suyu deli deli akıyordu. Hakkâri’nin yüksek dağlarında kar görmek bizi memnun etti. Şehre girer girmez Hakkâri burası mı dedim. Gerçekten dağların arasında kalmış küçük bir kasaba gibi. Düz bir ova, düz bir tarla hiçbir şey yok. Bu yalçın dağların arasında hayat zor olsa gerek. Kentte biraz dolaştık. Van Valisi Orhan Toprak seviliyor.

Beraberimde Kanal Urfa’dan İbrahim Toru, Çay TV’den Hasan Yavuz Bakır ve Kanal Fırat’tan Zeki Akbıyık vardı. Esnafla konuştuk. Esnaf, “İran olmazsa ekonomi kötü. Bölgedeki sınır kapısı bizim can damarımız” diyorlar. Yüksekova’nın il olması Hakkâri’nin ilçe olması konusunda tepkililer. Diyorlar ki; “Yüksekova il olsun ama Hakkâri de il olarak kalsın. Kırşehir’in vaktiyle ilçe olmasının hâlâ travma yarattığını söylüyorlar. Tarihi bu olayın kötü bir anı olarak geçtiğini Kırşehirlilerin durumuna düşmek istemediklerini belirtiyorlar.

Bakan Fikri Işık’la Hakkâri evinde güzel bir program yaptık. Bana göre Bakan Bey’in en önemli cümlesi birilerinin güvenliği için bölge kan gölüne çevriliyor. Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölge un ufak ediliyor. Mezhep ve etnik temelde bölünme var. Hedef bölünmüş bir coğrafya.” Ben de aynı kanaatteyim. Bakan ifade etmedi ama ben edeyim. Asıl hedef İsrail’in güvenliğidir.

Program sabahı Yüksekova’ya geçtik. Gerçekten bu şirin ilçemiz il olmayı hak ediyor. Geniş bir ovaya kurulmuş bir ilçemiz. Ekonomik olarak gelişmiş. Hendek olayları olmasaydı bu ilçemiz daha da gelişirdi. Terör örgütü mensupları bölgeyi harabeye çevirmiş. Hendek olayları sırasında bölge harap edilmiş. Çukur ve hendek halkı canından bezdirmiş. Millet PKK’dan bıkmış. Ordumuzun asayişi sağlaması memnuniyet oluşturmuş. Kamu güvenliği önemli. Bir taraftan da demokrasiyi derinleştirmek gerekir. İnsanlar kendini özgür hissetmelidir. Özgürlük ve güvenlik dengesi iyi kurulmalıdır. Yüksekova’da görüştüğümüz vatandaşlarımız ilçelerinin il olmasını istiyorlar. Hakkâri il olarak kalsın ama bizde il olalım diyorlar.

Ok yaydan bir kere çıkmış durumda. Yüksekova’da çoktan il olma heyecanı başlamış. Artık geri dönüşü olmaz. Biz il olacağız, cumhurbaşkanımız Erdoğan’a güveniyoruz diyorlar. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23