• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

YSK VE RTÜK cezalarına son...

11 Şubat 2017
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Her seçim öncesinde ve seçim sonrasında televizyonların sıklıkla şikâyet ettiği bir yasak vardı. Önceki gün çıkan yeni kanun hükmündeki kararname ile RTÜK ve YSK Kanunu’ndan kaynaklanan cezalar kaldırıldı. Yapılan bu yeni düzenlemeyle ulusal ve yerel kanallara ceza verilemeyecek. 1 Kasım seçimleri öncesinde televizyon kuruluşlarına 1000’e yakın uyarı ve yayın durma cezasının yanı sıra para cezaları da verilmişti.

Bu cezalarla ilgili RTÜK Başkanı Sayın İlhan Yerlikaya ile çok sık bir araya geldik. Verilen bu cezaların kendilerinden kaynaklanmadığını defalarca dile getirdi. YSK ise raporların kendilerine RTÜK’ten yollandığını belirterek, kendilerinin dahli olmadığını hep dile getirdi. Neyse bu KHK ile 60 yıllık bir yanlışa son verildi.

RTÜK Başkanı İlhan Bey şu ana kadar bu kuruma gelmiş en kalender, saygın, mütevazı başkandır. Gerek yerel televizyonlar gerek ulusal televizyonların yöneticileri ne zaman ararlarsa telefona çıkar. Bu cezalardan kendisi de sıklıkla şikâyet ederdi. Televizyonlara ceza verilmesini istemeyen kıymetli bir isim. Bu düzenleme ile kendisi de rahatlamıştır.

Anadolu Yayıncılar Derneği olarak bu cezalarla ilgili tepkimizi koyup kamuoyu oluşturmuştuk. Bu cezaların antidemokratik olduğunu ve çağdaş yayıncılık anlayışına uymadığının altını çizmiştik. Bu eksikliğin giderilmesine yönelik olarak hükumetimize, Radyo Televizyon Üst Kuruluna rapor hazırlayıp sunmuştuk.

Yeni Kanun Hükmünde Kararname ile özel televizyonlara seçim dönemlerinde yayın ilkelerine uymadığı gerekçesiyle kesilen cezalara son verecek bir düzenleme yapıldı. Yeni KHK ile birlikte, RTÜK Yasası’nın yayın ilkeleri ile ilgili maddesinde yer alan ve cezalara dayanak olarak gösterilen “yayınlar siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” hükmü ortadan kaldırıldı.

Böylece televizyonların konukları seçip “tek yönlü” ve “taraflı” olarak program yapmaları önündeki engel kaldırıldı. Bu düzenlemeyle birlikte referandum süresince “evet” ya da “hayır” kampanyasına destek verecek televizyonların eşitlik ilkesi gereği karşı tarafın görüşlerini de ekrana getirme zorunlulukları ortadan kalktı.

298 Sayılı seçim kanununa dayanarak verilen cezaların kaldırılması önemli.1960 yılında çıkan ve TRT’yi dikkate alarak hazırlanan bu kanun günümüz ihtiyaçlarına cevap vermiyordu. Reyting ve reklam düzleminde gelişen özel televizyonlara dayatma yapmak anlamsızdı. Nihayetinde ticari bir kuruluştur. İstediği kadar istediği partiyi destekler. Ancak kamudan pay alan televizyonların tarafsız olması şarttır. Bu yeni düzenleme bu çarpıklığı giderdiği için hayırlı olmuştur.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23