• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Çok pişmanız tekrar seçim olsun...

28 Temmuz 2015
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Hükümet kurma çalışmaları devam ediyor. Görünen o ki koalisyona en sıcak parti Cumhuriyet Halk Partisi. Milliyetçi Hareket Partisi ana muhalefet partisi olma ısrarını sürdürünce geriye bir tek CHP kalıyor. HDP ile koalisyon kurulmayacağını zaten Başbakan Davutoğlu açıkladığına göre alternatifler sınırlı. Daha önceki bir yazımda CHP-MSP koalisyonuna doğru diye yazmıştım. Geçmişte olmaz denilen olmuştu. Rahmetli Erbakan ve Ecevit hükümet kurmuşlardı. Bugün neden AK Parti ve CHP olmasın demiştim.

Bu ihtimal halen kuvvetli bir biçimde masada duruyor. Yaklaşık iki haftadır Anadolu’yu dolaşıyorum. Özellikle İç Anadolu’da tekrar seçim sesleri yükseliyor. Millet pişman. Biz AK Parti’ye bir ders vermek istedik. Bu dersi verdik. Ama bu dersin ya da cezanın ayarı kaçtı diyenlerin sayısı artmaya başladı. Çok pişmanız AK Parti’ye oy vermediğimiz için diyenler çoğunlukta.

MHP-CHP-HDP üçlüsünün bir araya gelemeyişi ve hükümet çıkartılamayışı milletin kafasını karıştırmış durumda. Madem üç muhalefet partisi bir araya gelemiyor. Geriye AK Partili bir koalisyon kalıyor. AK Parti eğer hükümet kurmazsa seçime gidilecek. Bu noktada MHP önemli bir duruş sergiledi. MHP HDP ile bir araya gelmeyeceğini söyledi. Bölücü bir partiyle bir araya gelmem diyerek tavrını ortaya koydu. Öte yandan; üst akıl mensupları devri sabık meydana getirmek istiyorlardı. MHP blok siyasetine karşı çıkarak bu planı bozdu.

Peki koalisyon olursa ne olur. Diyelim CHP- AK Parti koalisyonu oldu. Bir kere tabanların anlaşması çok zor. CHP diyor ki asgari ücreti 1500 yapalım. İyi de hangi kaynakla bu yapılacak. Emekliye zam verelim deniyor, yılda iki ikramiye deniyor. Bu zamların kaynağı var mı? Bizim petrolümüz yok, doğalgazımız yok. Ağır sanayimiz yok. Bu paraları nasıl vereceğiz. Yunanistan’ın durumu ortada. Bak iflas etti. Popülizmle bir yere kadar gidersiniz. Daha sonra gerçeğin duvarlarına çarparsınız.

Demem o ki iki partinin ekonomik programları uymuyor. İkinci olarak siyasi programları uymuyor. Dünya görüşleri uymuyor. O nedenle bu hükümetin yürümesi neredeyse imkansız. Hükümet kurulsa bile bir yılı bulmaz tekrar seçim olur. Madem seçim olacak şimdi olsun ve taşlar yerine otursun.

Koalisyon süreçlerinde  ülke büyümez. Partilerde küçülür. MHP-ANAP-DSP koalisyon hükümetleri döneminde hem ülke küçüldü hem de bu partiler ilk seçimde barajın altında kaldı. ANAP-DYP koalisyonlarında bu iki parti küçüldü ve tarihin tozlu sayfalarında yerlerini aldılar. 

O nedenle koalisyon hem ülkeye hem de partiye kaybettiriyor.

Bu çerçevede milletimiz pişmanken seçimleri tekrar etmekte fayda var. Ufukta AK Parti’nin tek başına iktidarı gözüküyor. Bu durum elbette ihtimal. Ancak kuvvetli ihtimaldir. Bu ihtimali değerlendirmek faydalıdır. Hem AK Parti için hem de milletimiz için tek parti iktidarı faydalıdır. Bu şansı mutlaka değerlendirmek gerekir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23