• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

Başkanlık sistemi ülkeyi böler mi ?

31 Mart 2015
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

Bu seçimlerin en önemli gündem maddesi yeni anayasa ve başkanlık sistemidir. Zaman zaman bu konu gündeme gelir. Özellikle başkanlık sistemi konusunda kafalarda bir netlik henüz oluşmadı. Bugüne kadar başkanlık sisteminin çok sayıda savunucusu oldu. Rahmetli Özal da başkanlık sistemi dedi. Rahmetli Erbakan da. Yine Süleyman Demirel ve rahmetli Türkeş de başkanlık sistemini savundular.

Özellikle cumhurbaşkanları başkanlık sistemini savundular. Bu durumun temel nedeni daha çok yetki istedikleri için değildi. Sistemin tıkandığını görmüş olmalarıdır. Bir kısım gazeteciler ve siyasetçiler başkanlık sisteminin diktatörlük olduğunu söylüyorlar. Bir kısım siyasiler de başkanlık sistemini ülkeyi bölme projesi olarak görüyorlar. Halbuki başkanlık sistemi iyi irdelense ülkemiz için son derece faydalı olduğu görülecektir.

Halkımız koalisyonlardan çok çekti. Hafızalarımızda 2002 yılı öncesindeki koalisyon hükümetinin ülke ekonomisine verdiği zarar tazeliğini koruyor. Hatırlayın rahmetli Ecevit’in Başbakanlığında Sayın Mesut Yılmaz ve Sayın Devlet Bahçeli başbakan yardımcısıydılar. Ekonomik ve sosyal konularda hızla karar alamıyorlardı. Birinin ak dediğine diğeri kara diyordu.

Cumhurbaşkanı Sayın Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında yapılan bir toplantıda Sezer, Ecevit’e bir anayasa kitapçığı fırlattı. Bu kitapçığın fırlatıldığı haberi duyulunca dolar aldı başını gitti. Fabrikalar kapandı, esnaf kepenk kapattı. Hatta cumhuriyet tarihinde hiç olmayan bir olay yaşandı. Esnaf ilk kez hükümeti protesto etmek için yürüyüşe geçti. Daha önce işçi memur yürümüştü ama ilk kez esnaf yürüdü.

1970’li yıllarda MC hükümetleri döneminde altı ayda bir hükümet değişiyordu. Bu hükümetlerin acizliği ülkeye ekonomik ve sosyal ağır bedeller ödetti. 28 Şubat sürecinde Erbakan hükümeti devrildi. Neden, çünkü bu hükümet koalisyon hükümeti idi. Ortağı ilk durakta Hocayı yarı yolda bıraktı. Demirel bin türlü ayak oyunu yaptı ve hükümetin yıkılmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlık sistemine geçelim derken kendi menfaati için istemiyor. Ülkenin önemli meseleleri konusunda hızlı karar almak istiyor. Ülkemizi koalisyonlardan kurtarmak istiyor. Düşünün bölünmüş bir meclis, bölünmüş bir hükümet tablosu ülkemizi nereye götürür.

Başkanlık sistemi hakkında bilinen en büyük yanlış ülkemizin bölüneceği korkusudur. Başkanlık sistemi gelince eyalet sistemi gelecek diyenler var. Peki size sorarım Fransa’da Başkanlık Sistemi var burada eyalet sistemi ya da federasyon mu var ? Elbette hayır. Örneğin Almanya’da başkanlık sistemi yok ancak burada eyalet sistemi var. Burada parlamenter sistem olmasına rağmen eyalet sistemi var.

Muhalefet partileri halkımızın milliyetçi duygularını tahrik ediyorlar. Ülkeyi Erdoğan bölecek diyorlar. Asıl başkanlık sistemi gelmezse ülke bölünür. Niye mi? Getirin bir ülkenin başına zayıf bir hükümeti görün. Ekonomi çökerse o zaman ülkemiz ne hale gelir bir görün. Ülkemizin yegâne kurtuluşu istikrardır. Hızlı karar almak gerekir. Bir tarafta açılım süreci yürüyor. PKK ile mücadele ediliyor. Zayıf bir koalisyon hükümeti bu mücadeleyi verebilir mi ?

Sayın Erdoğan başkanlık sistemine geçilmesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan bu yana savunuyor. Bu sistemi yeni savunmuyor. Kendisi cumhurbaşkanı oldu o nedenle daha çok yetki istiyor diyenler haksızlık yapıyorlar. Ülkemizin milli gelirlerinin artması için başkanlık sistemi şarttır. Bölgemiz ateş çemberindedir. Suriye ve Irak’taki iç savaşın ülkemize sıçrama tehlikesi mevcuttur. Böylesine büyük sorunların olduğu bir coğrafyada ayakta kalmak ancak ve ancak güçlü bir yönetim ile olur. Sağlam bir irade ile olur.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23