• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sinan Burhan
Sinan Burhan
TÜM YAZILARI

AK Parti SP ittifakı zor.....

05 Eylül 2015
A


Sinan Burhan İletişim: [email protected]

1 Kasım seçimlerine doğru gidiyoruz. Siyasi partilerde seçim heyecanı başladı. Bir taraftan aday belirleme çalışmaları bir taraftan ittifak arayışları hızla sürüyor. Bugünlerde en çok merak edilen konu ise AK Parti ile Saadet Partisi’nin ittifak yapıp yapmayacağı konusu. Bu konu ile ilgili bana gelen bilgiler var. Bu bilgiler ışığında ittifakın zor olduğunu söyleyebilirim.

İlk bilgi şu. Saadet Partisi ile ittifak değil, bütünleşme isteniyor. Tıpkı Has Parti ve Demokrat Parti’de olduğu gibi, kendilerini feshedip AK Parti’ye katılmalarındaki gibi, Saadet Partisi’nin de AK Parti’ye katılması isteniyor. 

Bu noktadan bakılınca Saadet Partisi’nin kapatılmasının söz konusu olamayacağını söyleyebilirim.

İkinci bilgi ise Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyesi Oğuzhan Asiltürk’ün yakınlarına yaptığı açıklamalar. Oğuzhan Bey AK Parti’den 20 kişilik bir grup istiyor. Bu grubun AK Parti’ye de katkısı olacağını düşünüyor. Oğuzhan Bey güçlü bir Saadet grubu oluşturmak istiyor. Bu bilgiler ışığında da ittifakın çok zor olduğunu söyleyebilirim.

AK Parti cenahından Saadet Partisi’ne 3 ya da 5 vekil verilebileceği belirtiliyor. Zaten Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, SP ile ittifakın en fazla 7 vekil çıkartabileceğini belirtiyor. O nedenle işler biraz daha zorlaştı gibi.

Benim şahsi kanaatim ise, AK Parti Saadet bütünleşmesi değil ittifakı söz konusu olmalıdır. Saadet Partisi ideolojik duruşunu sürdürmelidir. Bu fikri ve ideolojik damar Türk siyasetini besleyen bir damardır. Bu damardan çok sayıda parti ve başbakan çıkmıştır. Omurgalı siyasi hareketlere ihtiyaç vardır. Bununla birlikte SP gibi bir partinin pazarlıklara takılmadan, sayılara takılmadan TBMM’de olması şarttır.

Saadet Partili bir meclis üretken bir meclis olur. AK Parti’ye yol gösterici olur. Bu köklü partinin ayakta kalması için destek olmak şarttır. AK Parti’nin de doğal bir ömrü vardır. O nedenle yeni partilere ihtiyaç vardır. Bizim amacımız dava taşını gediğine koymaktır. Parti taassubu içinde olmak doğru değildir. O nedenle Saadet Partisi’nin kendini feshetmesi düşünülmemelidir.

Hem sonra Saadet Partisi bu kadar AK Parti eleştirisi yaptıktan sonra, partiyi kapatması inandırıcılık sorununa yol açar. Madem SP milli görüşün tek partisidir, bu çizgisini sürdürmelidir.

Siyaseten; dün ak dediğine bugün kara diyen hareketler yok olur gider. SP’yi var eden ilkeli duruşudur. Konjonktürel menfaatlere takılmak yanlıştır. Parti kapatılırsa, vatandaş “AK Parti’ye yönelik eleştiriler yanlış mı idi?” diye sorar.. Vekillik uğruna ilkelerden vazgeçmek doğru değildir.

Bununla birlikte Erdoğan ve AK Parti bir kurtuluş mücadelesi veriyor. Ülkenin ekonomik kalkınması, IMF’ye borcunu ödemesi, Batılıları rahatsız etti. Milli sanayi diyen, milli ekonomi diyen AK Parti, hedef haline gelmiştir. O nedenle Erdoğan’a destek olmak milli bir görevdir.

Saadet Partisi bu milli görevden kaçmamalıdır. Eğer SP tek başına seçime girecek olursa, başarısız çıkma ihtimali yüksektir. Maddi yoksunluk ve teşkilat yorgunluğu, bu partinin önündeki en büyük engeldir.

Bu çerçevede iki parti açısından ittifak faydalı olur. Ancak bu ittifak sayısal değerlere kurban edilmemelidir. Şu an birlik vaktidir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23