• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Türkiye sekülerleşiyor diyen akademisyen özür diledi

21 Ağustos 2016
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Sosyolog Volkan Ertit. Siz onu Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan’a verdiği söyleşiden tanıyorsunuz. “Türkiye dindarlaşmıyor, aksine dinden uzaklaşıyor” diyen genç akademisyenden bahsediyorum. Laik kesimleri sevindiren dindar camiayı endişeye sevk eden cümleler kurmuştu.

Türkiye sekülerleşiyor tezinin sahibi Ertit, TSK içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi gecesi halkın sokaklara tekbirlerle çıkıp mukavemet etmesinin ardından özür dileyerek, “Benim tezim 15 Temmuz gecesi çökmüştür” dedi. 

Facebook hesabında; “Arkadaş sonra demedi olmasın, benim Sekülerleşme Tezi çöktü. Darmadağın oldu. Son 2 senedir sizleri trollediğim için kusura bakmayın, ben de bu halk tarafından trollendim. Geçenlerde bir beyefendi Faceden sormuştu, ‘Tezinizin çuvalldığını düşünüyor musunuz?’ Keşke sadece çuvallasaydı. Bir sonraki emre kadar sekülerleşme’ye dair herhangi bir şey duymak istediğimi sanmıyorum.” 

Belki de Ertit ironi yapıyordur, çok da önemli değil. Ama benim bu isimle tanışmam biraz farklı olmuştu. Nasıl mı? Ben bu ismi pasifik ülkelerden beni arayan ve onun çalışması hakkında soru soran bazı dostlarımdan öğrenmiştim. Oysa ben ilk kez duymuştum ismini. Benim bilmediğim bir ismi onlar nasıl bilebiliyordu, şaşırmıştım.

Meğerse Gülen’in adamları oralarda ilişki içinde oldukları İslâmî hassasiyetleri olan akademisyenlere, cemaat ve kanaat önderlerine önemli bir akademisyenin “Türkiye Ak Parti döneminde dindarlaşmıyor, aksine dinden uzaklaşıyor, sekülerleşiyor” bilimsel tezini anlatıyorlarmış. Bununla da onları Ak Parti’nin dine hizmet eden ve Türkiye’yi İslâmlaştıran bir yönünün olmadığına, aksine yürüttüğü eğitim ve kültür politikalarıyla dindarları sekülerleştirip gelenek ve dinden uzaklaştırdığına, Batı’ya yakınlaştırdığına ikna etmeye çalışıyorlarmış.

Volkan Ertit’in bile bundan haberi olduğunu sanmıyorum. Ben de bana bu hususta soru yöneltenlere nihayetinde Ertit’in iddialarının genç bir akademisyen tarafından ortaya sürülen bir tez olduğunu, katılacağım bazı yönlerinin olsa da katılmadığım yönlerinin de olduğunu yazmıştım. 

Türkiye’de sekülerleşme yaşanıyordu, evet ama bu Batılı kavramlarla açıklanabilecek bir ideolojik sekülerleşmekten çok dünyevîleşmeyle izah edilebilirdi. Toplumun sekülerleştiğini ama bunun Batılıların anladığı manada bir sekülerleşme olmadığını, bunun en önemli sebebinin ise küreselleşme faktörüyle açıklanabileceğini falan söylemiştim. 

İşin trajikomik tarafı ise Gülencilerin eşzamanlı olarak Batı’ya gidip Eroğan’ın Türkiye’yi İslâmlaştırdığını, Batı ve laiklikten uzaklaştırdığını söylüyor olmalarıydı. Öyle ki, Fetullah Gülen bir açıklamasında, Tayyip Erdoğan’ın Selahattin Eyyübi olmak istediğini, bunun için Suriye’yi işgal (ibare ona aittir) etmek, Cuma namazını Emevi Camisi’nde kılmak istediğini Batı’ya ihbar ediyor, eğer bunu başarsaydı arkasından Ürdün ve Mısır’ı da işgal edeceğini söylüyordu. Aynen Selahattin Eyyübi gibi. İsteyenler bu konuşmayı youtube’tan bulup izleyebilirler. 

Aynı yapının elemanları Müslüman coğrafyalarda, İslâmî hassasiyeti olan kesimlerin arasında Erdoğan’ın Türkiye’yi sekülerleştirdiğini isbat sadedinde genç akademisyen Volkan Ertit’in tezine sığınmış, onun vardığı sonuçları gittikleri yerlerde bilimsel çalışmanın bilimsel hakikatleri diye verebilmişlerdi.

Hatırlayınız, 15 Temmuz gecesi Gülenci darbeciler spikere silah zoruyla TRT’de okuttukları darbe bildirisinde darbenin gerekçesini “laiklikten ve batılılaşmadan uzaklaşma” olarak göstermişlerdi. Gülenciler muhatapları kimse söylemlerini de ona göre oluşturmakta, yalana müracaatta bir beis görmemekteler. Zira önemli olan propagandanın güçlü olması ve sonuç vermesidir.

Bir şeyin helal ve haram, doğru ve yanlış olmasını belirleyen ölçü; yapılan işin sonucunun harekete yarayıp yaramaması belirliyor. Bu bâtıl ölçü evvelemirde kendilerine, Türkiye’ye ve dünya Müslümanlarına büyük zarar vermiştir. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23