• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Sûfî türbesine DEAŞ saldırısı

19 Şubat 2017
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Geçen perşembe günü akşam namazı sonrası Pakistan’ın Sind eyaletindeki Sehwan şehrinde bulunan Lal Şahbaz Kalender türbesinde, kalabalığın arasına giren bir kadın intihar bombacısı üzerindeki düzeneği patlattı. Sonuç tek kelimeyle dehşetti. 

250 kişinin de yaralandığı saldırıda ilk tesbitlere göre ölenlerin 43’ü erkek, 9’u kadın, 20’sinin de çocuk olduğu belirtildi. Daha sonra ölü sayısının 88’nin üzerine çıktığı açıklandı. 

Saldırıyı DEAŞ üstlendi... 

Olaydan hemen sonra Pakistan, ‘terör eylemlerinin arttığı’nı, bu saldırının da Afganistan topraklarında planlandığını ileri sürerek Afganistan ile arasındaki Torkham sınır kapısını süre vermeksizin geçişlere kapattığını duyurdu. Ayrıca Kabil yönetimine yakalanıp Pakistan’a teslim edilmesi talebiyle 76 teröristin isminden oluşan bir liste verdi. 

Daha önce de iki ülke arasında benzer eylemler sebebiyle tansiyon yükselmişti. Fakat bu sefer yaşananlar durumun vahim noktaya ulaştığını gösteriyor.

Afganistan tarafı ise uzun süredir Pakistan’ın Afganistan Talibanı’nı desteklediği gerekçesiyle komşusuna sert ithamlarda bulunuyordu. Başka bir dikkat çekici husus da milli çıkarları adına Hindistan ile stratejik işbirliği yaparak Pakistan’ı zor durumda bırakması. Bu tür ihtilafların toplamı iki ülkeyi bir çatışma noktasına sürüklüyor. Hindistan’ın rüyasını kurduğu şey de, baş düşmanı Pakistan’ı Afganistan’la fiili bir savaşa sokmak. 

Soru şu: DEAŞ kalabalık kitlelerin ziyaret ettiği Lal Şahbaz Kalender türbesine maksimum sayıda sivili ölürmek amacıyla neden bir intihar saldırısı düzenler? 

DEAŞ’in bakışının, bu insanlar türbelere gidip yatırlara ibadet edip, onlardan yardım talep ediyorlar. Bu insanlar kendilerine müslümanım deseler de bu yaptıklarıyla şirke düşmüş ve dinden çıkmışlardır şeklinde olduğu malum. Peki, bu tekfirci yorum içlerinde çocuk ve kadınların da olduğu sivilleri topluca öldürmeyi tecviz eder mi? 

Mesele bu kadar basit değildir elbette. Kendini patlatan kadın böyle düşünüp böyle inansa ve bir intihar eylemi yaparak mürtedleri cezalandırdığını, şirkin yok edilmesi için cihat ettiğini sansa da o eylemi asıl planlayanların hedefleri farklıdır. 

Bir. Bu tür eylemlerin arkasında büyük güçler vardır. Pakistan’ın elindeki nükleer silahların teröristlerin eline geçme ihtimalini ileri sürerek Birleşmiş Milletler tarafından kurulacak bir heyetin denetimine almak üzere kurgulanmaktadır. Unutulmamalıdır ki, nükleer silahlara sahip tek Müslüman ülkedir Pakistan.

İki. Bu ve benzeri eylemler aynı zamanda Pakistan ve Afganistan’ı savaşa zorlamaya ayarlıdır. Bu da Keşmir meselesi yüzünden üç kez Pakistan’la savaşmış Hindistan’ın işine gelmektedir.

Üç. Bu tarz eylemler kendini İslâm’a nisbet eden aşırı gruplar tarafından gerçekleştirildiği için halkla İslâmî hareketleri karşı karşıya getirmektedir. Büyük halk kitleleri eğer İslâmî hareketlerin davet ettiği İslâmî toplum düzeni farklı olana yaşama hakkı vermemekse, “Biz almayalım” noktasına sürüklenmektedir.

Muhalif bir hareket halkı yanına alarak başarıya ulaşabilir. Bu bağlamda eğer DEAŞ halkı mücadelesinde yanına almak istiyorsa neden halkı karşısına alacak kanlı eylemler yapar?  

Dört. Laiklere, İslâm dünyasında laiklikten başka bir yol yoktur, laiklik olmazsa dindarlar önce birbirlerini sonra da gâlip gelen halkı yok edecek propagandası yapma imkânı vermekteler. 

Beş. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, “Son günler çok zor geçiyor ancak bu saldırıların bizi bölmesine, korkutmasına izin veremeyiz” dedi. Bu da bu tarz eylemlerin evvelemirde Pakistan toplumunun iç vahdetini hedeflediğini göstermektedir. 

Görüldüğü üzere bu tarz eylemlerden amaçlananlar, yahut en azından eylemlerin doğurduğu sonuçlar kısaca böyledir. Dolayısıyla DEAŞ’in eylemi üstlenmesi bizi aldatmamalı, ‘bu kanlı eylemler kimin işine yaramaktadır?’ sorusu mutlaka sorulmalı ve cevapları dikkatlice aranmalıdır.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23