• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Hizmet bunları yapmasaydı, farklı olurdu

20 Nisan 2014
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Hizmet hareketinin Hükümet’e karşı kazan kaldırmasının ardından samimi insanlar en azından kendi iç dünyalarında buna muknî izahlar bulmaya çalıştılar. Ortada bazı izahlar vardı ama muknî ve meşru değildi.

Hizmet’in huruç gerekçesi olarak ortaya koyduğu iddialar bu sebeple geniş kesimlerde bir karşılık bulmadı. Bu, Hükümet mensupları hata yapmaz, günah işlemez anlamında bir karşılık bulmama değil, bazı kişilerin yapmış oldukları hataların yıkıcı bir huruç hareketine meşru sebep teşkil edemeyecek olması sebebiyledir.   

Gelinen bu aşamada hareketin hem tavanında hem de tabanında büyük hayâl kırıklığı yaşanmaktadır. Çünkü tavan, kendisinde, hükümetler düşürüp hükümetler kurabilecek güç vehmetmeye başlamıştı. İçeride ve dışarıda kurduğu ilişkilerin ona bunu yapma imkânı sunacağını düşünmüştü. Seçilmiş ‘adanmış ruhlar’ bekledikleri gaybî yardımları da görmeyince hayâl kırıklığı yaşamak kaçınılmazdı.

Taban ise, bir hokus pokus zamanı diliminde (toplum hayatında birkaç ay göz açıp kapama süresi sayılır) önce destekledikleri Hükümet’in karşısında buldu kendisini. Sonrasında ise, merhum Üstad Bediüzzaman’dan beri cemaat aleyhi operasyonların üssü olan CHP’ye kapı kapı gezerek oy toplamaya zorlandı. Bunu sindirmek kolay olmasa gerekti.

Bu ve buna benzer dinî, siyasi ve ahlâki açıdan alışık olmadık bir menzilden diğer menzile savrulma tabiî olarak hayâl kırıklığı meydana getirecekti. Abilerin huruç iddialarını tekrar edip durmaları bu gerçeği değiştirmez.

Hizmet hareketinin bu noktaya gelmemesi lazımdı. Ben buna dair bazı dağınık tesbitler yapmak istiyorum. Takdiri siz okuyuculara bırakıyorum:

Hizmet hareketi dinler arası diyalog çalışmalarına önem verdiği kadar medeniyet içi diyalog çalışmalarına da önem verseydi, farklı olurdu.

Hizmet hareketi gazete çıkardı, televizyon kurdu, okullar, dershaneler, üniversiteler açtı ama bunları hep küresel sisteme entegre olarak yaptı. Küresel sistemin dışına çıkma, ondan bağımsız olma iradesi sergilemedi. Bağımsız kalabilseydi hareket, farklı olurdu. 

Açtığı okullarda Batı eğitim sistemini benimseyerek hizmetlerini sürdürdü. Okullarda soft seküler ve modernden yana bir yöntem takip etti. Bunu bulundukları ülkelerin yönetimlerini ve küresel sistemi alarma geçirmemek adına yaptı hareket.

Ancak benimsenen modern eğitim dindar hocalar eliyle de verilmiş olsa, modern olanın önkabulleri, epistemolojik dayanakları ve temel paradigması üzerine kuruluydu. Özü itibarıyla tarafsız değildi ve yetiştirdiği kadroları “modern” olmaya itiyordu.

Talebeler okullarda modern eğitim perspektifinden yetiştirilirken, kendilerine yakın gördükleri talebeleri de ikili ilişkilerle, evlerde cemaat değerlerine yakınlaştırmaya çalıştılar. Yani öğrenci bir taraftan profesyonel modern eğitimi alırken, diğer taraftan evlerde amatörce ve basit İslâmî bilgilerle donatılıyordu. Hâlbuki bize ait bir model geliştirilseydi, farklı olabilirdi.   

Hizmet mensupları; emniyet, ordu, siyaset ve genel manada bürokraside işgal ettikleri yerleri kök değerlerle buluşturma yerine oraları ele geçirmeyi tercih ettiler. Bir manada ele geçirmek İslâmileştirmekten önce geldi. Oysa İslâmileştirme faaliyetleri esas alınsaydı, farklı olurdu. 

Hizmet güçlü olmayı haklı olmanın önüne geçirdi. Hedefe ulaşmak için İslâmî açıdan meşru olmayan yöntemlere iltifat etti. Buna tenezzül etmeseydi, farklı olurdu.  

Keyfiyete değil kemiyete, zenginleşmeye ehemmiyet verdi. Zenginleştikçe de cemaat içi dünyevileşmenin önüne geçemediler. Hizmet’in menfaatleri Ümmet’in âlî menfaatlerinin önüne geçirildi. Bunlara geçit verilmeseydi, farklı olurdu. 

Mekke’de münafıklar yoktu, Medine de ise çoktu. Ağır bedel ödemenin gerektiği yerde münafıklar türemezdi zaten. İktidar ve servetin olduğu yerde ise münafıklar çoğalırdı. Bu meyanda Hizmet maddi planda gücünün zirvesine çıktığında; ihtirasları peşinde koşanlar, farklı lobi merkezlerinin hizmetlileri önemli yerlere sızmayı başardılar. Bunun önüne geçilebilseydi, farklı olurdu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23