• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Hikmet ve Barış

11 Ekim 2015
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

“Hikmet ve Barış” başlığı, hem İslâm âlemi hem de bütün dünya halkları olarak aslında neyi kaybettiğimizi ve neyi bulup inşa etmemiz gerektiğini de ifade eden dikkatle seçilmiş bir muhtevaya işaret etmektedir. 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tertiplediği 13-16 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da “Kesret İçinde Vahdet: “Hikmet ve Barış”ı Birlikte Düşünmek” konulu “I. Asya ve Pasifik Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi” toplantısından bahsediyorum. 

Diyanet İşleri Başkanlığı, Asya ve Pasifik ülkelerinde yaşayan dindaşlarımızı yakından tanımak, İslâm dünyasının karşılaştığı sorunlar ve çözüm yolları hususunda fikir alışverişinde bulunmak, bölgede bulunan Müslüman ülke ve topluluklarla tarihi bağları yeniden tesis etmek, dini kurumlar ile aktif bir istişare mekanizması oluşturmak, dini eğitim ve din hizmetleri alanlarında işbirliği imkânlarını değerlendirmek, ihmal edilmiş kardeşlikleri yeniden ihya etmek, ihtiyaç duyulan alanlarda karşılıklı yardımlaşma ve dayanışmayı sağlamak, ülkemizin barış ve hoşgörü merkezli dini eğitim ve din hizmetleri alanlarındaki özgün tecrübe ve birikimini bölge ülkelerinde yaşayan Müslümanlarla paylaşmak maksadıyla bu organizasyonu gerçekleştiriyor. 

Asya ve Pasifik ülkeleri deyip geçmeyin. Ümmetin kahir ekseriyeti bu coğrafyada yaşıyor. Zira bugün bu bölgede yaklaşık 1 milyar 200 milyon Müslüman nüfus yaşamaktadır. Eğitimden iktisada, siyasetten kültürel hayata gâyet dinamik bir bölgeden bahsediyoruz. Afganistan, Bangladeş, Pakistan, Hindistan, Filipinler, Malezya ve Endonezya bunların önde gelenleri. Arakan, Patani gibi mazlum ve Müslümanların himmetine muhtaç bölgeler de var...

Dünya Müslümanları son yıllarda küresel ve bölgesel güçler tarafından terörize edilmektedir. Buna, kimi İsâm’ı referans alan bölge hareketleri de katkıda bulunmaktadır. Dolayısıyla hikmet ve barışa ekmek ve su kadar muhtaç olduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Oynanan böl-yönet oyunlarını boşuna çıkarmak ve Ümmet’in onurlu, eşit birlikteliğini sağlamak için bu elzemdir. 

Diyanet İşleri Başkanlığını’nın Afganistan’dan Avustralya’ya, güneşin ilk doğduğu kara parçası Kamçatka’dan Yeni Zellanda’ya kadar 37 ülkeyi kapsayan Asya ve Pasifik ülkelerinden Müslüman dini liderleri bir araya getirerek İslâm dünyasının karşılaştığı ağır sorunları ve çözüm yollarını değerlendirip istişare etmelerine zemin hazırlaması kurumun katettiği mesafeyi de göstermesi açısından önemlidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ümmet’in problemleriyle yakından ilgilenmesi, birleştirici, yol gösterici istişare zeminleri oluşturması, Osmanlı’dan bugüne Türkiye’nin birikimini kardeş topluluklarla paylaşması takdire şayandır. 

Daha önceden de, “Avrasya İslâm Şurası”, “Afrika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi”, “Avrupa Müslümanları Buluşması”, “Balkan Ülkeleri Diyanet İşleri Başkanları Toplantısı”, “Dünya İslâm Bilginleri Barış, İtidal ve Sağduyu İnisiyatifi”, “Latin Amerika Ülkeleri ve Karayıp Adaları Müslüman Dini Liderler Zirvesi” gibiistişare toplantıları düzenlemiş olması bu söylediklerimizi teyit eder.

Yazının konusu olan “Hikmet ve Barış” toplantısında ele alınacak bazı başlıkları konunun önemine binaen nazarlarınıza sunuyorum:   

Bölgesel ölçekte müslümanlar; sorunlar, çözüm önerileri, işbirliği imkanları. 

Müslüman dini kurumlarda din eğitimi hizmetlerine yönelik sorunlar, çözüm önerileri, işbirliği imkanları.

İslâm dünyasında yeni düşünce formları ve Asya Pasifik ülkeleri Müslüman milletlerine olumsuz etkileri.

Ortak sorunlar temelinde Müslüman dini azınlıklar ve İslâm dünyasının geleceği.

İslâm dünyasında derinleşen dini sorunlar; İslâm karşıtlığı ve kendini savunma stratejileri karşısında tutarlı ve yaşanabilir bir medeniyet tasavvuru.

Kanaat önderlerimizin ve akademi dünyasının bu toplantıya katılıp katkı sunmaları, basının da olup bitenleri kamuoyunun dikkatlerine sunması kanaatimce önemlidir. Zira orada ortaya konan çözüm önerileri kapalı kapılar ardında kalmamalıdır. 

Not: 13 Ekim 2015 tarihinde İstanbul Conrad otelinde saat 10:00’da başlayacak oturum 16 Ekim 2015 Cuma günü Sonuç Bildirgesi’nin okunması ile sona erecektir. Toplantıya isteyenler katılabilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23