• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Endonezya gezimizin bize gösterdiği (2)

01 Eylül 2016
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Türkiye’yi Endonezya’da STK’lara, kanaat önderlerine, siyasilere ve devlet bürokrasisine anlatacak kimse yok. Büyükelçilik bu meyanda resmi temaslarda bulunan bir makam konumunda. Gülenciler ise 9 okullarıyla her düzeyde aktif olarak Türkiye aleyhine propaganda yapmaktalar. Tabii bizimkilerin gayri iradi hataları da Türkiye’yi sevenleri kuşkuya düşürebiliyor.

Bu meyanda câlibi dikkat bir gelişmeyi paylaşacağım. Uçakta İngilizce bir gazeteyi elime aldığımda 3 Endonezyalı üniversite öğrencisinin FETÖ’den tutuklandığını okudum. Şaşırmıştım, çünkü Türkiye’de buna dair en ufak bir haber duymamıştım. Birisi Nahdatul Ulema üyesi bir âlimin kızı. Bunlar zamanında Gülencilerin getirip Gaziantep’te üniversiteye yerleştirdiği öğrenciler. FETÖ evlerine yapılan baskınlarda gözaltına alınmışlar.

Sonra bu haberin İngilizce ve yerel dilde yapılan tüm gazetelerde her gün yer aldığını öğrendim. Görüştüğümüz kişiler de bize; ‘bu öğrencilerin terörle ne ilişkisi olabilir’ diye şaşkınlıklarını dile getirdiler. Cakarta Büyükelçimiz de bize 3 gün üst üste bakanlık tarafından konuyla ilgili bilgilendirilmeye çağrıldığını söyledi. 

Biz Türkiye’ye döndükten sonra öğrenciler serbest bırakıldı. Bu olay maalesef Endonezya toplumu üzerinde aksi tesir bıraktı. Şimdi yapacağım uyarıyı yetkililerin dikkate almasını ümit ediyorum.

Gülenciler yabancı uyruklu öğrencilerin FETÖ kapsamında gözaltına alınmasının ilgili ülkelerde toplumu nasıl Türkiye aleyhine dalgalandırdığını gördüler. Bunu kullanmak için yeni yabancı uyruklu öğrencilerin içeriye alınmasını sağlayacak atraksiyonlar yapabilirler. Aman dikkat!.. 

Bir diğer önem arz eden gelişme de şu: Endonezya’nın resmi haber ajansı ANTARA’dan editör yardımcısı Bambang Purwanto Bey bizimle görüşmüş, Türkiye’deki gelişmeler hakkında epey sorular yöneltmişti. 

Ancak bizden sonra ANTARA üst düzey yetkilileri başta olmak üzere, The Jakarta Post, Kompas, Republika, Media Indonesia, Tv One, Metro TV gibi yazılı ve görsel medya temsilcileri 22 Ağustos’da ABD’de Gülen ile görüşmeye götürüldüler. Yaptıkları mülakatlar birkaç gün sonra Endonezya’da yazılı, online ve görsel medyada halka sunuldu. 

‘Başından Beri Erdoğan Nefret Ediyordu’ başlığıyla verilen röportajdan bazı başlıklar şöyleydi: 

“Gelişmeler genel boyutuyla ele alındığında pek fazla söylenecek bir şey yok. Küresel medya Türkiye’deki gelişmeyi bir ‘senaryo’ olarak kabul ediyor.” “Türk istihbaratının bu gelişmede rol aldığına dair söylentiler var.” 

“2013 yılında emniyet, adalet bakanlığından bir grup Erdoğan yönetimindeki hükümetin yolsuzluk vs. açıklarını ortaya koydu.” 

“2013 yılında yolsuzluk olayları ortaya çıkmasından bu yana Erdoğan ‘Hizmet’ hareketine savaş açmıştır.” “Erdoğan’ın ‘harekete’ yönelik husumeti yıllar öncesine dayanır.” “Darbeye sebep Erdoğan ve AKP’nin ordudan ihraç edeceği söylenen listedeki askerlere yaptırılıp, ardından bir ‘hareketin’ suçlanması senaryosudur.”

“Endonezya halkı İslâm ve Filistin için yaptıklarından ötürü Erdoğan’ı bir kahraman olarak görüyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz?” sorusuna ise şu cevabı vermiş:

“Erdoğan Filistin konusunda samimi değil. ‘Kimse Yok Mu’ ve arkadaşlarımız Gazze’ye yardım göndermişlerdir. Ancak Gazze’de ‘Kimse Yok Mu’nun çocuklar için açtığı hastaneyi Erdoğan kapattırmıştır. Gerçekte Türk hükümeti oraya yardım yapmamıştır.” 

Gülenciler bu tarz haberleri Endonezya medyasında olduğu gibi birçok ülkede de rahatlıkla yaptırabilmekteler. Ancak Türkiye gerçekleri anlatacak sivil mekanizmalardan yoksun. Bu yüzden Yunus Emre Enstitüsü’nün iyi bir kadroyla bir ân önce burada etkin faaliyetlerine başlaması gerekmektedir. 

Ayrıca AA yerel dilce de online yayın yapabilir. Bunu AA’nın Cakarta’daki ofisi düşük bir meblağla yapabilir. 

Hem üniversitelerle hem de sivil toplum kuruluşlarıyla yaptığımız görüşmelerde muhataplarımızın Türkiye’deki darbe girişimine ve FETÖ’ya dair bilgilerinin genelde Batı medyasında çıkan haberlerle kısıtlı olduğunu da gördük. 

Şunu da söylemek isterim; Türkiye’den üst düzey temsilcilerin buraya gelip toplumun kanaat önderlerini aydınlatması bir zorunluluk arz etmektedir. Özellikle de Diyanet İşleri Başkanı’nın bu bölgeye yapacağı bir gezi tüm toplum kesimleri üzerinde önemli bir etki meydana getirecektir. Zira bu bölgede Diyanet İşleri Başkanlığı kurumunun önemi büyüktür.

Not: Endonezya gezimizde her türlü yardımı bizden esirgemeyen AA’nın bölge temsilcisi Dr. Mehmet Özay Hoca’ya teşekkürü bir borç biliyorum. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23