• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Üniversitelerimizin halleri

25 Eylül 2021
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Aslında her ile üniversite projesi liseden mezun olmuş gençlerimizin açıkta kalmaması, kendi illerinde de okuyabilmeleri için iyi niyetle ortaya konulmuş uygulama idi. Bir de yeni açılan vakıf üniversitelerini hesaba katarsanız (ki bu arada üniversite sayısı 209’u bulmuştu) oldukça yüksek sayıda yeni kontenjan potansiyeli oluşuyordu. 

Ancak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla ortaya çıkan kontenjan boşlukları, üniversiteleri bu konu ile ilgili tartışma ortamına çekti. Üzücü ve düzeltilmesi için tedbirler almayı gerektiren bu durum için taşra üniversitelerinde uzun yıllar görev yapan bir hocamız aradı. Artık emekli olmuş ve sözleşmeli olarak yine doğudaki bir üniversitede dersler veren öğretim üyesi dostumuzun çözüm için iyi niyetle hazırladığı önerileri size sunmak benim için bir görev oldu. Şöyle diyor hocamız:

“Her il için bir üniversite açılması kararıyla yetinilmemiş bazı illerde mevcut üniversiteler bölünerek ikinci üniversite kurulmuş bulunmaktadır. Üstelik bu bölünen üniversitelerde aynı branşta yeni fakülte ve bölümler açılmıştır. Özellikle üniversitelerin gözde branşları olan mühendislik bölümlerinin boş kalması veya çok az sayıda öğrenci tarafından tercih edilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Aşağıda ayrıntılarını vereceğimiz kontenjan boşluklarına kısaca temas edecek olursak şöyle bir tabloyla karşılaşmaktayız:

YKS sonuçlarına göre, üniversitelerde toplam 195 bin 304 kontenjan boş kalmıştır. Bu kontenjanların 120 bin 167’sini 4 yıllık lisans programları, 75 bin 137’sini ise 2 yıllık ön lisans programları oluşturmuştur. Ülke genelinde toplam bin 280 bölüme 10 kişinin altında öğrenci yerleşmiştir. 5 kişi veya altında öğrencinin yerleştiği bölüm sayısı ise 988’dir. 169 bölüme ise hiç kimse yerleşememiştir. 

Ayrıca vakıf üniversitelerinin toplam kontenjanlarının yarısı da boş kalmış durumdadır. 

Çözüm ve tekliflere gelince:

Üniversitelere ilginin azalması giderek katlanarak artmaktadır. Bir akademisyen hüviyetiyle bu husustaki çözüm tekliflerimizi sunuyoruz. 

Baştan ifade etmeliyiz ki, tavsiye ve önerilerimizin muhtemel siyasi riskleri olacaktır. Bu bakımdan parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerin mutabakatıyla alınacak kararla bu risk bertaraf edilebilir. Tekliflerimiz şu şekildedir:

1. Üniversitelerin mevcut problemlerini bölge bazında ele almak yerinde olacaktır. Şöyle ki: Üniversitenin geçmişi (kuruluş tarihi), öğrenci sayısı, iklim, ulaşım gibi kriterler baz alınarak bölge üniversitelerine yöneltilmelidir. Meselâ bir bölgemizde (yukarıda serdettiğimiz kriterlere uyan) iki üniversite tespit edilip bunların hinterlandına giren diğer üniversiteler dekanlık ve yüksekokul olarak bağlı kampüsler haline getirilmelidir: X üniversitenin şu ildeki kampüsü gibi… Böylece bünyesinde üniversite barındıran illerimizin tepkileri de aza indirilmiş olur.

2.  Bölgelerdeki üniversitelere bağlı kampüslerin bölümlerinde okuyan az sayıdaki öğrenciler merkez üniversitelere aktarılmak suretiyle söz konusu bölümler kapatılabilir.

3. Yeterlik kriterleri göz önünde bulundurularak bazı köklü üniversiteler, sadece lisansüstü eğitim yapan bilim kuruluşlarına döndürülebilir. 

Böylece, öğrencilerin tercih etmediği ve giderek kan kaybeden üniversiteler, bağlı kampüslere dönüştürülerek bütçe üzerinde yük de azalmış olacaktır.”

Aynı zamanda öğretim üyelerinden de daha verimli şekilde yararlanılmış olunacaktır. 

Konuya kafa yoran hocamızın teklifleri bu şekilde. İnşallah çözüm için bu konuya el atılır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

yüksek liseler

üniversitelerimiz birer lise tekrarıdır. vakıf üniversiteleri de; dağ fare doğurmuştur

erasmus rezaletinin boyutları: okuldan uzaklaştırma

koskoca itü bile öğrencilerini 2 yıl boyunca başka ülkeye gönderiyorsa varın siz düşünün artık gerisini..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23