• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

İstanbul’a Millet Bahçesi

09 Haziran 2018
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Bugünlerde havalar ısındı. İnsanlar kapalı mekânlarda bunalıyorlar ve özellikle mesai çıkışı, ikindiden sonra ve akşamları açık havada oturmak, çay içmek, rahatlamak istiyorlar. Pazar günleri yine temiz hava almak, piknik yapmak bir ihtiyaç halinde.

Bu ihtiyaç sadece temiz hava almak için de değil. Su ve yeşillik görerek gözlerini ve zihinlerini de ferahlatmak arzusundalar. Bu yüzden semtlerin arasına sıkışmış bazı küçük sayılabilecek yeşil parkların insanlarla dolu olduğunu görüyorum. Sahillerdeki ağaçların altı da aynı şekilde dolu.

Geçenlerde Üsküdar’da merkezden kız kulesine doğru yürüdüğümüzde –ki denizden yer kazanılarak harika bir yürüme parkuru oluşturulmuş- insanların mutlu bir şekilde burada vakit geçirdiğini gördük. Kimi insanlar sahilde oturmuş iftarı bekliyorlardı bazıları da sohbet ederek yürüyorlardı.

Gelişmiş ülkeleri  gezenler bilirler, orada ağaçların ve yeşilin hâkim olduğu geniş parklar şehir merkezlerinde muhakkak bulunur. Bazı şehirlerde  kenti ikiye ayıran akarsuyun etrafı yine park alanı yapılmıştır. Nehir yoksa bakarsınız suni bir göl şehrin merkezine yerleştirilmiş, çevre yine ağaçlarla donatılmıştır. Hatta bazılarında küçük ormanlar vardır. 

Gerçekten buralarda ağaçlar sanki şehirlerin taş ve kasvetli havasını yumuşatıyor ve temizliyor, kısmen de olsa şehri doğallaştırıyordu. Tabii ağaç derken yol kenarındakilerden bahsetmiyorum. İnsanların dinleneceği, hava alacağı ağaçlık büyük küçük parklardan söz ediyorum. Ayrıca bu parkların içinde; oturacak kanepeler, yürüyüş ve koşu parkurları, egzersiz aletleri, çay kahve içeceğiniz kafeler, çocuklar için oyun alanları, minyatür top sahaları gibi herkesin yararlanacağı bölümler mevcuttu. Öyle kulak tırmalayıcı müzik ve başka rahatsızlık verici gürültü yoktu. Yaprak hışırtıları kuş sesine karışıyordu buralarda.

Kısacası şehir parkları sakinleri için vazgeçilmez öneme sahiptir ve şarttır. Daha önce yazmıştık, tekrarlayalım. İşte yeşil alanların bazı faydaları:

* Ağaçlar ve yeşilin rahatlatıcı, stres giderici, sinirliliği ve gerginliği azaltıcı etkisi vardır. Ayrıca enerji verici, uykusuzluğu giderici, hoşgörülü ve anlayışlı olmayı teşvik edici tesirleri mevcuttur.

* Bu sahalar, çocuklara ve gençlere olduğu kadar yetişkinlere de hareket ve spor  imkânı verir. Böylelikle obezite ve diyabet başta olmak üzere pek çok hastalıktan koruduğu gibi faydalı meşguliyetle zaman geçirmeyi sağlar.

* Zihnen dinlendirir, ailecek veya dost ve arkadaşlarla hoş vakit geçirilir.

* Parklar yerleşim alanları olmadıklarından trafik keşmekeşine ve gürültü kirliliğine karşı da fayda verirler. Ayrıca o mahal binalar ile dolu olmayacağı için şehir yoğunluğunu ve trafiği de rahatlatırlar. Çünkü kalabalık ortam, çevresel stresin önemli sebeplerinden biridir.

* Çeşitli kuşlar ve başka canlılarla renklilik ve doğallık sağlarlar.

* Yeşil, gözleri ve kulakları da dinlendirir.

* Mutlulukla da çevre güzelliğinin yakın ilgisi vardır.

* Ayrıca Rabbim korusun deprem gibi bir afet durumunda insanların sığınacağı sahalar yine buralar olacaktır. İstanbul’un büyük problemi bu tür alanların kalmayışı, her tarafın taş yüksek binalarla dolmasıdır. İşte bu tür alanların artması bu açıdan da elzemdir.

Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı millet bahçeleri bu ihtiyacı giderecek, şehirlerimizi daha yaşanılır hale getirecektir. Hele İstanbul’a, Atatürk Havalimanının taşınmasından sonra 11,7 bin dönümlük araziye millet bahçesi yapılması kararı oldukça isabetlidir. Anlaşıldığına göre; bu alandaki pistler yürüyüş parkurlarına dönüştürülecek; kimi binalar da kongre alanı, müze, sergi salonları için korunacaktır. Parkın ortasına ise büyük bir gölet planlanmaktadır. Ağaçlandırılacak olan bölgenin içinde botanik parkları, çocuk oyun alanları, organik tarım bahçeleri gibi farklı aktivitelerin olacağı bölümler yer alacaktır. Metro ve otoparklar yine millet bahçesine entegre edilecektir. Tamamlandığında dünyanın en büyük üçüncü şehir parkı olacaktır.

Millet bahçesi kararı başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerimiz için çok gerekliydi. Şehirde ikamet eden insanların, özellikle gelecek nesillerin sağlıklı ve mutlu oluşlarından büyük fayda olur mu?

Bu muhteşem hizmetin öncüsü Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23