• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Çocuklarımızı inançlı yetiştirmeli

01 Ocak 2022
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Dinimize göre çocuğu fıtratı üzerine yetiştirmelidir. Her çocuğun fıtratında da inanç vardır. Birtakım kişiler çocuğu inanmaktan uzak, adeta Yaratıcının olmadığı zihniyeti ile büyütmeyi savunuyorlar. Onlara sorsanız, dini eğitimi 18 yaşından sonraya atıyor ve “O yaşlarda da gerek yok, isterse araştırır” diyorlar. Bu tutum yanlıştır ve niyetleri bozuktur.

Öyleyse inanç eğitiminde dikkat etmemiz gereken hususlar

İlk öğrendiği kelimelerden birinin Allah olmasına muhakkak özen göstermeliyiz. Yani çocuğumuz anne ve babadan önce Allah kelimesini söylemeli, “Allah birdir” demeyi öğrenmelidir. 

Ve muhakkak Rabbimizi sevdirmeliyiz. Nimetlerinin ve rahmetinin sonsuz olduğunu; Allah’ın seven, koruyan, hoş gören, affeden, cezadan çok ödüllendiren olduğunu muhakkak çocuklarımıza anlatmalıyız. Her türlü nimet karşısında Allah’a şükrettiğimizi çocuk görmelidir. Tabii, “Şükret çocuğum” tarzından çok, bir nimet karşısında Allah’a şükrederek çocuğumuza iyi örnek olmalıyız. Çünkü çocuk nasihatlerden ziyade bizim hareketlerimize, davranışlarımıza bakar. Böyle rol model olma daha önemlidir. Mesela yalan söyleyen bir baba, çocuğuna, “Yalan söyleme evladım, bu yanlış” dediği zaman çocuk üzerinde etkili olmaz. Ama baba yalan söylemiyorsa, doğru bir kişiyse, çocuk ondan doğru olmayı, yalan söylememeyi öğrenir. Nasihatten çok bizim davranışlarımız ve tavırlarımız önemlidir.

Yemeye başlarken, bir işe girişirken muhakkak besmele çekmeli; yemekten sonra elhamdülillah diyerek, verdiği nimetlerden dolayı Rabbimize şükrederek çocuğumuza güzel örnek olmalıyız.

Allah korkusunun koz olarak kullanılması son derece yanlıştır. Mesela çocuk bir yanlış yaptığında, “Yapma böyle, Allah seni cehennemde yakar” denebiliyor. Ters bir şey mi yaptı; “Yapma, gökten kafana taş yağar” diye tehdit ediliyor. Çocuk bu sefer Allahu Teâlâ’yı, hâşâ; yaramazlık yapan çocukları cehennemin ateşinde yakan, kafalarına taş atan olarak düşünüyor. Çocuklara, Allahu Teâlâ’yı, sevgi dolu, merhamet dolu bir yüce varlık olarak tanıtmamız gerekiyor. 

Yanlış tanıtmanın sonucu olarak, o çocuk kafasıyla Allah’a dair sürekli korku üretir. O yüzden, Allahu Teâla’yı kesinlikle çocuklar için korku verici bir varlık olarak tanıtmamalıyız. Aksine sıkıştığımızda, darda kaldığımızda, zor durumda olduğumuzda, hatta her durumda Rabbimiz bizim sığınağımızdır, dayanağımızdır, güvencemizdir diye öğretmeliyiz.

Çocuk, yaradılışı icabı her konuda olduğu gibi inançla ilgili olarak da bize garip veya tuhaf gelecek sorular yöneltebilir. Böyle sorular sorduğunda, bunu kızgınlıkla karşılamamalıdır. Aksine olgunlukla, kısa ancak anlaşılır, sağlam ve doğru cevaplar vererek merakını uygun şekilde gidermek gerekir.

Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren tabiata çıkarmamız; yani yeşilliklere, dağlara, meyve ağaçlarının olduğu yerlere, kırlara, akarsulara götürmemiz; oralarda şehri, denizleri, akarsuları, rızkını arayan değişik hayvanları, rengârenk çiçekleri, ağaçları temaşa etmemiz çok önemli. Ve burada onları seyrederken muhakkak tefekkürlerini, düşüncelerini geliştirmemiz lazım. Köye götürdük mesela, oradaki hayvanları göstererek, “Bak, bunların hiçbirisi sebepsiz yaratılmamıştır, Rabbimin ikramıdır” diyerek düşünmeye sevk etmeliyiz.

***

Bugün, özellikle çizgi filmler ve bilgisayar oyunları, maalesef çocukları Allah inancından uzaklaştırmak üzere sanki gizli ajandaya sahiptirler. Orada yarı tanrı bazı kişiler mevcuttur. Kiminin adı Heman olur, kiminde Süpermen. Bunlar büyük düşmanları bir tokat darbesiyle yıkan, bir el işaretiyle insanları yerinden eden, çok büyük yükleri, ağırlıkları kaldıran, yarı tanrı birer kahramandırlar. Bunlar çocuğun kafasındaki Allah inancını çarpıtmak için hazırlanmışlardır sanki. Bu yüzden, böyle zararlı içerikleri olan bilgisayar oyunlarından ve televizyondaki çizgi filmlerden çocuğumuzu uzak tutmamız gerekir. Çünkü bunlar çocuğun kafasını karıştırır ve Allah inancı yerine, televizyonda veya bilgisayarda gördüğü birtakım karakterleri, o yaşının verdiği, henüz olgunlaşmamış zihniyle O’nun yerine koyar. Bu da Allah inancının daha geç ortaya çıkmasına yol açabilir. Eğer çocuk böyle şeyleri seyrediyorsa, bunların uyduruk şeyler olduğunu izah etmemiz ve her şeyin Allah’ın kudretinde, elinde olduğunu söylememiz gerekir.

Allah inancını, evlatlarımıza aşılayabilmek için en önemli faktörlerden biri de ailedeki sıcak ve sevgi dolu ortamdır. Gerçekten, bir ailede anne ile baba ne kadar birbirlerini seven-sayan kişilerse, o ailede büyüyen çocuklar da kendine güveni tam, mutlu, huzurlu, ruh sağlığı yerinde, girişim gücü yüksek kişiler olarak büyürler. Bu yüzden aile olarak; selamlaşma ve hal hatır sormaya, misafire ve ikram etmeye önem vermeye, bayramları ve dini günleri kutlamaya, sılayı rahim ziyaretlerine, yardımlaşmaya ve infaka, hediyeleşmeye, dua etmeye hassasiyet göstermeliyiz. 

Çünkü ailedeki o sıcaklık, o sevgi ortamı çocuğa bir güven, huzur ve mutluluk verir. Ve böyle ailelerde büyüyen çocuklar da ailesinin inancına sahip çıkar.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Saygısız safa

Çocuklar laik atatürkcü cumhuriyetci olarak yetiştirilmeli birak bu gerici seriatcı yobaz lığı

neco’nun dinsel yazısı

gülmek mi istiyorsun; necati eğri’ yi oku: ‘Allah Adem’i affetmedi’ yazmış! Bunlar Allah’a inanırlar mı bilinmez, ama böyle yazıları döktürürler..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23